Wartosc akcji MOJ wg wycen fundamentalnych (wg StockWatch) jest od 3.13pln do 4.82pln - na podstawie wynikow rocznych 2019 bez uwzglednienia 1q2020 (i z pominieciem wyceny likwidacyjnej - bo spolka nie upada ani nie jest firma wydobywcza zeby majatek byl wazna podstawa wyceny). Konkretnie ten zakres to zakres wycen na podstawie wskaznikow
Wartość renty wieczystej Wartość zysków dodatkowych Ceny do zysku operacyjnego Ceny do przychodów Wskaźnika EV/EBITDA Wskaźnika EV/EBIT Wskaźnika EV/Przychody
Nawet wskazniki majatkowe Wartość księgowa i Wartość skorygowanych aktywów netto (jak pisalem uwazam je za nieistotne tutaj) wyceniaja akcje MOJ na ponad 4 pln.
Do raportu za 1q uwazalem ze wycena godziwa to 2.5-3.5pln bo mowiac krotko dla ostroznosci nalezy przyjac solidne dyskonto z powodu koronawirusa. Ale ten raport podniesie wyceny fundamentalne a przede wszystkim pokazal ze spolka sobie radzi w obecnej stytuacji.
Dlatego rewiduje moja wycene do 3.00-4.50pln.
A technicznie? Ja tu widzę spodek-gigant uformowany na przestrzeni 5 lat. Albo gigantyczny ORGR jak zauwazyl ktos podpisujacy sie 123456.
A spekulacyjnie? FF=523tys akcji (o wartosci niecale 5mln pln wg wczorajszego kursu)
Dnia 2020-06-18 o godz. 10:37 ~Korben napisał(a): > Wartosc akcji MOJ wg wycen fundamentalnych (wg StockWatch) jest od 3.13pln do 4.82pln - na podstawie wynikow rocznych 2019 bez uwzglednienia 1q2020 (i z pominieciem wyceny likwidacyjnej - bo spolka nie upada ani nie jest firma wydobywcza zeby majatek byl wazna podstawa wyceny). Konkretnie ten zakres to zakres wycen na podstawie wskaznikow > > Wartość renty wieczystej > Wartość zysków dodatkowych > Ceny do zysku operacyjnego > Ceny do przychodów > Wskaźnika EV/EBITDA > Wskaźnika EV/EBIT > Wskaźnika EV/Przychody > > Nawet wskazniki majatkowe Wartość księgowa i Wartość skorygowanych aktywów netto (jak pisalem uwazam je za nieistotne tutaj) wyceniaja akcje MOJ na ponad 4 pln. > > Do raportu za 1q uwazalem ze wycena godziwa to 2.5-3.5pln bo mowiac krotko dla ostroznosci nalezy przyjac solidne dyskonto z powodu koronawirusa. Ale ten raport podniesie wyceny fundamentalne a przede wszystkim pokazal ze spolka sobie radzi w obecnej stytuacji. > > Dlatego rewiduje moja wycene do 3.00-4.50pln. > > A technicznie? > Ja tu widzę spodek-gigant uformowany na przestrzeni 5 lat. Albo gigantyczny ORGR jak zauwazyl ktos podpisujacy sie 123456. > > A spekulacyjnie? > FF=523tys akcji (o wartosci niecale 5mln pln wg wczorajszego kursu) >
ładnie to rozpisałeś , pamiętam jak się cieszyłem ze Swissmed kupionym po 1,2 i sprzedanym po 1,8 , a ten zawędrował na 6 zł na Columbusie tez ludzie po 5 wysiadali
MOJ ma nietypowy atut spekulacyjny. A konkretnie ciekawa strukture akcjonariatu. Jest jeden duzy akcjonariusz: FSG, ma 46.74% akcji MOJ czyli 4593475 szt. Cala reszta akcji to FF. Teraz to ciekawe: 4293475 szt akcji w posiadaniu FSG to akcje imienne dwukrotnie uprzywilejowane co do glosu (jest o tym w raporcie rocznym MOJ), wiec przeglosowac grubasa sie nie da (glosow ma ponad 50%), ale o ile wiem takie akcje nie moga byc i nie sa notowane. Oprocz FF notowane moze byc tylko 300k akcji! Niech mnie ktos skoryguje jak sie myle.
Czyli jak mocne rece spekulacyjne sie za to zabiora to zrobia co zechca (moze za wyjatkiem zdolowania kursu przy tych wskaznikach), nie ma tu niebezpieczenstwa ze grubas sie wysypie jakby np kurs przeszedl do przewartosciowania.
Wyceny MOJ wg wskaznikow ktore wymienilem na poczatku 1szego postu w tym watku wzrosly po uwzglednieniu raportu za 1q, teraz wynosza od 4.39pln do 6.84pln, za wyjatkiem tylko jednej wyceny (3.26pln wg wskaznika Ceny do przychodów). Wyceny majatkowe tez w gore, obecnie zaczynaja sie od 4.34pln. Jedak w czesci za nowe wskazniki odpowiada zdarzenie jednorazowe wiec ostrozna wycena musi byc z dyskontem do tych wskaznikow.
Dlatego uwazam ze po raporcie za 1q godziwa fundamentalnie cena akcji MOJ to 3.00 do 4.50 zl za akcje. Gdyby typowac konkretna wartosc to byloby to powyzej polowy zakresu: 4.00pln - to jest tez ostroznie z dyskontem do prawie wszystkich wycen wg aktualnych wskaznikow.
A spekulacyjnie mozliwe jest wszystko. Wszystko czyli przewartosciowanie takie, jakie bylo kilkuletnie niedowartosciowanie ... czyli dwucyfrowka :)