Segment gazu musi byc mocny ale to nie jest to co zadecyduje o wartosci tej spolki w przyszlosci. Dla mnie Tesgas jest inwestycja ze wzgledu na piTERN.
W zeszlym roku piTERN osiagnal 24mln przychodow (86% wzrost do 2018). Po Q1 mamy dalsze 76% wzrostu (Q1 2020 do Q1 2019). Co wazniejsze znaczaco wzrosla marza operacyjna tego biznesu. Z okolo 1.5mln zysku operacyjnego, czesc gazowa wypracowala tylko 23 tys. Zakladajac niska rentownosc pozostalego biznesu, zostaje na OZE jakies 1.2-1.3 mln (rentownosc operacyjna ok 15% ). Po Q1 przychody piTERNU to ok 7.8mln PLN. Nie wiem czy dowioza dynamike pierwszego kwartalu (76%) ale nawet przy zalozeniu 50-60% rok do roku, przychody piTERNu za 2020 powinny zamknac sie w okolicach 36-40 mln PLN. Jezeli utrzymaja marze 15%, daje to 5-6 mln zysku operacyjnego. Perspektywy instalacji fotowoltaicznych do roku 2030 sa calkiem niezle oszacowane i mozna spokojnie przyjac 20% stope wzrostu.
Przy takich zalozeniach i stopie wzrostu biznesu, sam piTERN jest obecnie wart jakies 10-12x zysk operacyjny czyli 50-70 mln.
Reszta grupy, szczegolnie dzialnosc wykonawstwa w gazie jest oferowana w gratisie ;-)
Co wazne spolka nie jest "zalewarowana" - dlug netto za Q1 2020 nie przekroczyl 2.5 mln PLN.
Ogolnie, przy obecnych poziomach Tesgas wydaje sie byc bardzo bezpieczna spolka do zainwestowania. Dlatego jestem ;-)
Mysle, ze pewnie to raczej Ty moglbys byc moim synem ale nie bede zagladal w Twoja metryke ;-)
To zadna analiza - krotkie podsumowanie faktow na bazoie ktorych podjalem decyzje o zaangazowaniu sie tutaj. Patrzylem przy nizszych cenach ale potrzebowalem raportu Q1 zeby zobaczyc trend piTernu. Czesc gazowa w dobrych okresach jest aktywem, ale przy dolkach ekonomicznych, ze wzgledu na miejsce w lancuchu pokarmowym systemu gazowego moze stac sie duzym pasywem przy pojawieniu sie zatorow platniczych.
Mam nawet pomysl na lidera instalacji w Polsce. Remor Solar wypuscza emisje dla TesGas aby objac akcje piTernu. Po takim ruchu, Tesgas jest glownym akcjonariuszem nowej grupy. Sporo elementow obu spolek ma charakter komplementarny. Po polaczeniu nowy podmiot powinien byc wyceniany na przynajmniej 100-150 mln PLN ;-) czyli 3x pieniadze dla wszystkich ;-)
zmeczenie akcjonariatu trwa w najlepsze, dlatego tak wazna jest dyweryfikacja portfela, jak tesgas sie kisi inne zarabiaja albo sie obraca, tutaj bedzie petarda na 10 zl w chwilę
wczoraj na spolce pojawil sie nawet sterownik z ukrytego heheh robi co moze zeby spolka stala na hossie w miejscu , niestety robi to bardzo mala iloscia akcji , gdyby kazdy kto tu sie wypowiada o swietlanych perspektywach spolki kupil 1000 akcji to kurs juz by byl po 7 zeta , Spolka z perspektywami nie stoi na hossie tylko ja wykorzystuje do 3 krotnego wzrostu akcji jak na wielu spolkach o podobnej dzialalnosci sie stalo ,. Tu musi byc jakis trup w szafi nie widze innej mozliwosci .