• VTI TFE Autor: ~Kwaśny [37.249.44.*]
    https://invst.ly/r04j6 - c, W1. Pierwsze spojrzenie na wykres kursu VTI w ujęciu elliottowskim. Po pięcioletniej pierwszej fali wzrostowej rzędu primary, która wyniosła kurs z 25 groszy do prawie 6,7 kurs rozpoczął korektę drugafalową tego samego rzędu. Zrealizowana jest już podfala (A), która rozwinęła się w klasyczną piątkę, w tej chwili realizowana jest fala (B), po której nieuchronnie czeka nas jeszcze jedna fala spadkowa w postaci fali (C), a ponieważ jedna z podstawowych zasad TFE mówi, że pierwsza piątka nigdy nie jest ostatnia spodziewamy się, że fala (C) również przyjmie formę piątki w jednym z trzech wariatów - skrócona, regularna lub wydłużona. czy zrealizuje się ten scenariusz? Tradycyjnie zobaczymy.
  • Re: VTI TFE Autor: ~Misiek [37.47.50.*]
    Fajnie przeczytać merytorycznego posta. Nie jestem znawcą fal, szczególnie jak widzę na jakim poziomie toczą się niektóre polemiki czy to podfala wcześniejszej fali czy już nowa fala... Byłbym wdzięczny za określenie zasięgu obecnej fali i ewentualnie podfal.
    Pozdrawiam
    Misiek
  • Re: VTI TFE Autor: ~saruman [46.151.143.*]
    W przypadku tej spółki wg mnie wszelkie analizy są niemiarodajne.
    Praktycznie cały spadek od momentu przejścia z NC na GPW odbył się przez zlecenia handlujacego animatora rynku. Drobnica zniechęcona wypuszczała po parę akcji co sesję.
    Dopiero ostatni ruch spowodowany zamieszaniem wokół IGN dał jakis impuls.
    Praktycznie każde info ze spółki mogłoby rozgrzać ten papier i wóczas wszelkie analizy nie będą potrebne.
    A samo z siebie nie urośnie.

Nie do końca się z tym zgadzam. Na GPW sporo techników ma swoje zabawki poustawiane na różne czynniki. Ich nie interesują infa czy fundamenty. Na danej spółce pojawia się "ich" sygnał to wchodzą. A miłośników fal trochę jest... więc jak to dostrzegą to spokojnie mogą wygenerować ruch.
    Pozdrawiam
    Misiek
    Misiek, nie bardzo wierzę że ktoś akurat na VTI ogląda fale i na tej podstawie kupi cokolwiek. Tu nie ma ruchu, obrotów, informacji (wyjątek to krótki przerwynik na początku kwietnia z IGN, którą to przygodę zakończyła niespodziewana wyprzedaż akcji przez VTI).
    Bez informacji nikt tu się nie pojawi. A każdy dobry news (oby jakis był już teraz w zanadrzu) zmieni diametralnie wszystkie analizy falowe.

Saruman,
    Nie na takich spółkach widziałem takie jazdy. A VTI to perełka. Sprzedaż IGN? Dla mnie to też już wtedy zaczynał być balon. Ale byli nawet chętni powyżej 20 PLN. To giełda, trochę szulernia...
    Pozdrawiam
    Misiek
    Misiek
    Dla mnie VTI też był perełką :-) Mam akcje kupione jeszcze na NewConnect
    I co? Poszło w cholerę :-) Jedyny plus że podobnie jak VTI wziąłem sobie pakiecik IGN pod mapę genomiczną. Wywaliłem z niezłym zyskiem za kilkanaście złotych.
    VTI też mogli to przetrzymać trochę; wszędzie naokoło rosły balony "pandemiczne"
    Mam nadzieję, że zlitują się nad garstką akcjonariuszy i zaczną informować co się dzieje w spółkach porfelowych. Chyba mogliby? Czy za duzo wymagam?

• Re: VTI TFE Autor: ~Kwaśny [46.215.170.*]
    Nie napisałeś niczego nowego. Za każdym razem, kiedy zamieszczam analizę TFE, znajdują się niedowiarki, które podają podobne do ciebie argumenty przeciwko analizie falowej. Oczywiście mają do tego prawo, ale nie sposób zaprzeczyć, że zaznaczona przeze mnie fala pierwsza miała pięć podfal, podobnie jak spadkowa fala (A). TFE nie analizuje kto z kim handluje i dlaczego, bada tylko sam ruch cen. Kurs VTI w tej chwili realizuje korektę (B)w((2)), po której spodziewamy się kolejnej fali spadkowej (C)w((2)). To perspektywa kilkunastu miesięcy. Bieżąca faza rynku to Cw(B)w((2)). Tradycyjnie zobaczymy.
    Darze szacunkiem analizę techniczną. Naprawdę!
    Ale tutaj moze/nie musi pojawić się oficjalna informacja o tym ze Microsoft przejmuje Infermedica, albo że Inferemdica otrzymała grubą kasę za opracowany przez siebie silnik softu AI do diadnostyki Microsoftu.
    Wówczas żadna technika nie będzie miała znaczenia, w dodatku przy tak małym FF i straganiarskich - dotychczas - obrotach.
    Dzieki za analizę Kwaśny!
    Swoją drogą gdybyś zechciał spojrzeć swoim szkiełkiem i okiem na SBE (SoftBank) to byłbym bardzo zainteresowany :-)
    Pozdrawiam akcjonariuszy VTI (chyba jeszcze kilku zostało)

Doceniam znaczenie analizy fundamentalnej, ale sygnały jej są zdecydowanie zbyt wczesne lub bardzoAspóźnione. Zobacz na mój wątek PCR TFE. Przy cenie 90 złotych wszyscy pisali jaka to doskonała spółka, dywidendy, zyski. akcjonariusze spodziewali się bliskiego pokonania 1000. TFE dawało wyraźne sygnały końca pierwszej fali i projekcję ruchu na 30 zł. Tak wkrótce się stało.
    Masz rację, że zainteresowanie spółką jest znikome. Ja do wczoraj też nie wiedziałem o jej istnieniu. Nawet nie wiem czym się zajmuje. Z punktu widzenia TFE to nie jest istotne. Zajmujemy się tylko samym ruchem cen. O projekcji ruchu pisałem już w poprzednich wpisach. Czy zrealizuje się ten scenariusz? Tradycyjnie zobaczymy.
    Dla mniej zaawansowanych podrzucam wykres liniowy, Wyrażnie widać pięciofalowy ruch w dół. Teraz pora na zygzak korekcyjny. Powód uzasadniający wzrost na pewno się znajdzie, tylko jakie to ma znaczenie? To ruch korekcyjny. Tradycyjnie zobaczymy.link

• Re: VTI TFE Autor: ~JJ [178.42.67.*]
    Dobra Kwaśny. Karty na stół. Jaki zasięg fali C?
  • Re: VTI TFE Autor: ~Misiek [37.47.56.*]
    Saruman,
    Jest info, według mnie co najmniej bardzo optymistyczne. Dzisiaj było chyba czekanie na podaż, która się nie pojawiła. Chyba już jutro wzrosną obroty a z nimi kurs VTI. Jak myślisz? Też tak to widzisz?
    Pozdrawiam
    Misiek
    Misiek;
    Info ciekawe, przyznaję. Nieraz się zastanawiałem i zarzekałem rzeczywistość aby VTI wszedł w gaming. W końcu się stało.
    Pytanie nad czym ExitPlan pracuje. Czy to bedzie cos duzego czy raczej przecietna gierka o przynajmniej dobrej grywalności...
    Tutaj przez 3 lata Zarząd zrobił wszystko w sposób iście perfekcyjny aby obrzydzić spółkę kazdemu kto odwazył się zainwestować trochę grosza na naszej GPW.
    Dzisiaj rzecz jasna obserwowałem przebieg sesji. Pojawiające się zlecenia etc. Wyglądało to tak, że kilku kółkowiczów było zainteresowanych wejściem - jak najnizej - stąd zmiany cen kupna na przykład z 1.20 na 1.18!! Pewnie po to aby po kilku groszach wyrzucić z małym zyskiem. Zlecenia się pojawiały i po chwili znikały.
    Doprawy chciałbym wierzyć że VTI w końcu odbije, ale do tego potrzebna jest pomoc zarządu. Informacje o tym co się dzieje w spółkach w których mają udziały. Była okazja aby wrzucić na ESPI info o współpracy Infermedica z Micsrosoftem.
    Jutro ostatnia szansa żeby sprawdzić czy ktokolwiek dostrzegł nowe nabytki VTI. Ten GrenadeHub też może być bardzo interesującą inicjatywą. Ale to trzeba by szerszemu gremium objaśnić. A takich starań ze strony Zarządu nie widzę. Przykładem chocby wejście w spółkę SunDose z Lublina. Niewiadomo po co, jaki potencjał drzemie w tej spółce. Nic co mogłoby zachęcić do kupna VTI.
    Kiedyś tutaj napisałem, że Zarząd wchodzi w "cokolwiek" aby do Rad Nadzorczych wsadzić członków rodzin i tym sposobem zarabiać na życie (bo na wakacje to mają pieniądz z dywidendy z LVC). ;-)
    Nadzieja umiera ostatnia! Tego się trzymajmy - może jednak prezesi VTI bedą zainteresowani aby podnieść wycenę własnego (ponad 90% udziałów) funduszu. Zobaczymy czy coś się zadzieje jutro.
    PS: Może pojawi się jeszcze kilka przejęć, w końcu gotówki na lokatach nie brakuje ;-) A oprocentowanie już chyba ujemne ;-)

• Re: VTI TFE Autor: ~Inwestor [5.173.251.*]
    Może z czasem to będzie drugie MCI jak urosło x lat temu w dołku bessy do szczytu hossy z 40gr na 40zl tylko muszą sprzedać z dużym zyskiem te udziały jak zrobi świetna grę Exit to może być tu bardzo grubo na kursie jak dawniej na cd project spójrzcie ile urósł z 1 na 400zl teraz to mega balon ale urósł kiedyś spadnie dużo.
[x]
UNFOLD -0,68% 1,47 2025-12-17 09:51:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.