Problem jest z tymi masztami ludzie myślą ze to 5g i protesty robią ;) Ja myślę ze ten kontrakt zostanie zrewaloryzowany, kwotowo i czasowo. W raporcie jest jasno napisane, że są błędy w kolejowej dokumentacji technicznej, własności działek itp.
Dnia 2020-05-27 o godz. 16:37 ~wyzurawiony napisał(a): > Problem jest z tymi masztami ludzie myślą ze to 5g i protesty robią ;) Ja myślę ze ten kontrakt zostanie zrewaloryzowany, kwotowo i czasowo. W raporcie jest jasno napisane, że są błędy w kolejowej dokumentacji technicznej, własności działek itp.
Dokładnie kolego. Pisałem już o tym w jednym z wątków. A tu mnóstwo argumentów za. Oczywiście z przyczyn nie zależnych od Herkulesa.
Elementami determinującymi powyższe w aspekcie kosztowym i czasowym są m.in.: · konieczność powtórnego przygotowania większości projektów budowlanych, · konieczność procedowania pozwoleń zamiennych na budowę, · powtórne przeprowadzanie prac geodezyjnych, · zmiany lokalizacji obiektów radiowych i wynikająca z tego konieczność występowania o pozwolenia na budowę dla nieprzewidywanych pierwotnie lokalizacji, · nieprzewidziane kolizje z infrastrukturą naziemną i podziemną, · konieczność odwadniania, wymiany gruntu i innych, nieprzewidywanych w pierwotnych założeniach prac budowlanych w ramach realizacji wielu obiektów radiowych, · konieczność zwiększenia zatrudnienia administracyjnego i nadzorującego, · nieprzewidziane kolizje z innymi zadaniami inwestycyjnymi niezależnymi od Konsorcjum oraz opóźnienia innych zadań inwestycyjnych, · opóźnienia w odbiorach ze strony Zamawiającego, · problemy w rozliczeniach dotyczących wykonanych prac, · problemy proceduralne dotyczące prawa dysponowania nieruchomościami, · problemy proceduralne dotyczące pozyskiwania warunków technicznych przyłączenia energetycznego, · problemy z pozyskaniem podwykonawców zarówno w części budowlanej jak i dokumentacyjnej, · wzrost cen usług i materiałów budowlanych.
Dokonano też zmiany technologii produkcji słupów i wiele innych działań ( można wyczytać w raporcie). Wszystko w uzgodnieniu z zamawiającym. Działania te mają obniżyć koszty kontraktu.
Cizkowski z rady to także prawdziwy kolejarz. Można w jego życiorysie przeczytac o jego sukcesach w pkp. Ale czy kolejarz nam coś pomoże ? Zna się na torach i mysli jak związkowiec. Pewnie ma mundur kolejarza i lizak