Nie było masowej wyprzedaży akcji. Parę osób sprzedało, ale nawet limit nie został osiągnięty. Pewnie byłoby inaczej gdyby cena skupu była tak ze 2x wyższa. Myślę, że w tym wypadku Zarząd zrobił dobry interes. :)
Sprzedawać, nie sprzedawać?
Na to pytanie powinien sobie w takim przypadku odpowiedzieć każdy posiadacz akcji spółki. Jeżeli kupował jej papiery z planem szybkiej sprzedaży, to skup akcji przez firmę może być doskonałą okazją do pozbycia się akcji po atrakcyjniejszej cenie.
Jeżeli inwestor będzie chciał trzymać akcje, wówczas również nie musi się o nie martwić. Skup powinien bowiem spowodować wzrost kursu. Wyjątkiem będzie sytuacja, w której spółka np. nie dotrzyma obietnicy skupienia zapowiedzianej wstępnie liczby akcji . Wówczas może to poważnie zachwiać jej zaufaniem wśród akcjonariuszy. C.d.n ....czekamy na tą wlasciwą cenę ...
Wg mojej oceny to TFI Skarbiec wyszedł z inwestycji po z góry umówionej cenie i tyle. Nie na darmo nagle w grudniu pojawiło się WZA z uchwałą o skupie. Coś wisiało w powietrzu i spaść musiało :D
Z jednej strony szkoda by było stracić fundusz z akcjonariatu, a z drugiej strony to ten skup może w końcu okazać się być swoistym Katharsis...i początkiem do powrotu powyżej 3 złotych. Ja nie uczestniczyłem w tym skupie, nie oddam akcji GKI w tej cenie :) Zostaje z GKI na dłużej - przynajmniej taki mam plan, by odbierać przez kolejne lata dywidendy i być w dobry towarzystwie ;)
Transakcje Pana wiceprezesa Sławomira - po jednej sztuce, hmm skąd my to znamy... ;)
21.05.2020 13:50:05 - zakup w 2 transakcjach: 1 szt i 4500 szt. (obniżony kurs z 2,27 na 2,20) 22.05.2020 10:07:10 - zakup 1 szt. (obniżony kurs z 2,39 na 2,30) 25.05.2020 09:06:04 - zakup 1 szt. (obniżony kurs z 2,40 na 2,30)
Od dziś przestaję psioczyć na Animatora ;) hihi
No i teraz czuję na plecach presję. Tzw challenge na zakupy akcji jednak przez przypadek się wywołał z Panem wiceprezesem Piotrem. No to sprawdźmy jego transakcje
22.05.2020 13:29:48 - 1027 akcji po 2,60 (duża podbitka tego dnia. Ta transakcja od rana dała wzrost kursu o 9,24%) 22.05.2020 14:06:16 - 2500 akcji po 2,59 22.05.2020 12:55:44 - 973 akcje po 2,53 22.05.2020 12:49:29 - 24 akcje po 2,53 22.05.2020 11:40:59 - 2 transakcje (476 i 500 szt)
Różnica pomiędzy Panami Piotrem, a Sławomirem w tych transakcjach jest taka, że Piotr kupował to co po prawej i podnosił kurs, a Sławomir stawał po lewej i czekał aż mu coś spadnie. No i spadały pojedyncze transakcje również.
Tak czy inaczej ktoś próbuje jedna akcja zrzucać kurs. Jak są zlecenia kupna na tych poziomach to się wycofuje. Czy zarząd nie powinien zgłosić czyjejś manipulacji do uknf
Na Twój postulat nie zgłaszam słowa sprzeciwu, wierzę, że Zarząd przygląda się temu zjawisku i wie jak oraz kiedy zainterweniować. Ja tego nie robię, a fakt, że jestem zniesmaczony takimi transakcjami widoczny jest na zapisach forum. Zbijanie kursu akcji spółki giełdowej o takiej kapitalizacji - jedną akcją - cztery dni temu nazwałem "patologią" i...moderator wyciął mój post :)