• Novita a Lentex - gdzie haczyk? Autor: kubson77 [89.171.166.*]
    LENTEX a NOVITA – dwie spółki z tej samej branży. Czołowi producenci włóknin (w tym medycznych i higienicznych).
    Lentex: 4,2 mln zł zysku za 2019, c/z obecnie na poziomie 55,95, kurs wzrósł przez 3M o 29%.
    Novita: 13,2 mln zł zysku za 2019, c/z na poziomie 9,04, wzrost kursu przez ostatnie 3 miesiące o 25%.
    O co chodzi ? Gdzie haczyk ?
  • Re: Novita a Lentex - gdzie haczyk? Autor: ~stolcgeneralissimus [85.221.139.*]
    Odpowiadam,nie ma haczyków,jest tylko kalectwo umysłowe akcjonariuszy.
  • Re: Novita a Lentex - gdzie haczyk? Autor: bastek15 [90.156.87.*]
    Zanim zakupiłem spółkę obie szczegółowo przeanalizowałem. W kwestii Novity dopatrzyłem się jedynie dwóch kwestii, które mogą wpływać negatywnie na kurs (obie niezależne od sytuacji fundamentalnej spółki).

Pierwsza kwestia to zaprzestanie wypłaty dywidendy spowodowana zmianą właściciela większościowego. Przez lata Novita była spółką dywidendową - niestety bez większych perspektyw poprawy wyników (zależna od koniunktury i od cen surowców, wykorzystując maksymalnie moce produkcyjne). Zaprzestanie wypłaty dywidendy z automatu wykluczyło popyt od strony inwestorów długoterminowych, którzy inwestują dywidendowo. Z analizy tej sytuacji zaprzestanie wypłaty dywidendy i przeprowadzenie bardzo kosztownej inwestycji wprowadziło Novite na całkowity inny poziom, który umożliwia produkcje włóknin spulance, na który jest ogromny popyt na świecie oraz wysoka marża (20-23%). Inwestycja ta pomnożyła x4 dotychczasowe moce produkcyjne. Aktualny potencjał wyniku spółki to 51mln przy zachowaniu marży z ostatnich 3 lat linii spulance (ten wynik to kwestia 2 lat), gdzie przed inwestycją wyniki oscylowały pomiędzy 12-15mln. Aktualnie spółka może na spokojnie wrócić do dywidend, po zakończonej w sierpniu 2019 inwestycji - czy tak będzie zobaczymy jakie plany mają właściciele wraz z Zarządem.

Drugą kwestią, która ma wpływ na wycenę spółki jest po prostu brak popytu po stronie inwestorów. Spółka nie należy do popularnych i pomimo mocnego korzystania z sytuacji COVID, nie została dostrzeżona przez analityków i rynek. Póki popyt nie przekroczy podaży nie ważne jak cudowna jest spółka nie ominiemy fundamentalnych praw rynkowych :) Wiec trzeba się uzbroić i w terminie 1/2 lat jestem przekonany, że zobaczymy tutaj trzy cyfrową wycenę za akcje. Oczywiście może się to szybciej zmienić w przypadku wypłaty dywidendy już w tym roku :)

• Re: Novita a Lentex - gdzie haczyk? Autor: ~bogus [83.9.170.*]
    Za Lentexu w Novicie nie inwestowano bo przedkładano wypłaty dywidend. Od 2007 roku tak przedkładano aż Lentex akcje Novity sprzedał , po czym maszynę zakupiono za pieniądze z Novity, ale dla Lentexu. Było wiadome ,ze jak będzie inwestycja to wszelkie środki wolne pójda na zakup i finansowanie kredytu. Wszyscy to wiedzieli Wiedział o tym Piczak , Lentex i reszta i głosno o tym mówiono. Co do inwestorów to jest 216 k akcji warte +-10 mln . Spółka nie istnieje w żadnym indeksie z powodu słabej płynności . Teraz płynnośc niby jest średnia , ale podkreślam NIBY NIBY NIBY . Co za tym idzie nawet jakby ktoś chciał to nie zbierze akcji , bo ich nie ma od kogo kupić .jak akcji nie zbierze to i nie bedzie parcia w górę celem sprzedazy . jeden zainteresowany wzrostem co ma akcje to Janusz Piczak i ewentalnie Tabaza jeśli bedzie chciała opchnąć biznes ( tylko po co ?) CHyba ze za jakiś konkretny szmal . Inwestycja Novity nie była kosztowna , bo dostała na nią DOTACJĘ prawie 24 mln przy 64 mln kosztów . Poza tym wśród tych 216k jest jeden naprawdę solidny pakiet .Nie mniej niż 70k a nie więcej niż 100k .Dla reszty zostaje 100k . Czyli jest 1 aktywny gracz który nie odpowiada na SMS , a jego cechą szczególną jest to że nie jada ziemniaków i został ukarany przez KNF karą 10 tys za manipulację kursem Novity swego czasu . Podobno doniósł na niego sam Leśnik -kosmonauta z Dąbrowej Góry a prywatnie miłośnik luksusu , fiatów cinquecento i polonezów truck i akcjonariusz przyrodniej siostry z pierwszego małżeństwa.
  • Re: Novita a Lentex - gdzie haczyk? Autor: ~Wit [77.114.18.*]
    Wlasciciele zbijaja kurs po prostu
  • Re: Novita a Lentex - gdzie haczyk? Autor: ~nowy [81.190.224.*]
    bastek jak Ci wyszło , że wyniki może być na poziomie 51 mln rocznie? Moim zdaniem max to 30 mln. Chyba że nie chodzi o zysk netto.
    Mówię o zysku EBIT (operacyjnym). Prognozowany zysk netto przy 100% mocy produkcyjnych to 41,5mln. Ogólnie nie są to kwoty wyssane z palca, stworzyłem model prognozy wyników, który na I kwartale wykazał 99% skuteczności i różnica na przychodach wyszła 130k PLN przy 45mln w IQ.
  • Re: Novita a Lentex - gdzie haczyk? Autor: ~bogus [83.9.169.*]
    15 mln wyciagali na starej maszynie netto . Spólka podaje że zdolności produkcyjne są teraz 4 razy większe .
    W mocnym przybliżeniu zgadzam się. Długo już siedzisz na Novicie?
  • Re: Novita a Lentex - gdzie haczyk? Autor: ~dami [5.184.209.*]
    Siedzę tu ale z przerwami od zawsze.
  • Re: Novita a Lentex - gdzie haczyk? Autor: ~dami [5.184.209.*]
    Ta akcja po spełnieniu jednego warunku w godny sposób /dyw.3-5 zł/ w aktualnych realiach czyli przy popycie na poziomie 1q winna dryfować nie tak jak mówi Boguś /200zł troszkę za dużo i za wcześnie / ale na pewno 110 zł liczę wg.hipotezy prawa kursu granicznego na dzień dzisiejszy :zannualizowany wynik 8zł×20=160+54/wk/=214:2=107zł
  • Re: Novita a Lentex - gdzie haczyk? Autor: ~dami [5.184.231.*]
    Inwestorzy czują ten haczyk, on jest jeden w tej sytuacji. Daję przykład: jeśli mówimy o inwestycji w zakład państwowy albo z dużym udziałem akcji państwowych, taka akcja często jest pomijana ponieważ firma dotuje rozmaite przedsięwzięcia z nią nie związane i tak dalej i tak dalej- i taki tu jest haczyk. Natomiast nasz haczyk to jest akcj. Główny, dodatkowo w aktualnym stanie politycznym u nas, takim ludziom zdaje się wolno tutaj wiele. Dlaczego? Każdy to wie. I to jest właśnie ten haczyk. A jaka się okaże prawda to zobaczymy za kilkanaście dni..
  • Re: Novita a Lentex - gdzie haczyk? Autor: ~bogus [83.9.169.*]
    Przypominam ,że pełna i adekwatna wycena nastąpi po całkowitym i opłacalnym uplasowaniu całej produkcji z nowej maszyny , a to troszke potrwa . jeszcze przynajmniej dwa - trzy lata . Jeden fakt z przeszłości z Lentexu . Towar z maszyny z 2007 roku plasował przez 5 lat , a nie była to taka maszyna jaka jest w Novicie , tylko mniejsza. Pomógł dopiero Muzioł co go Lentex podebrał Novicie . Jak Muzioł odszedł z Lentexu to wyniki sa coraz gorsze a w Novicie coraz lepsze. Poza tym Novita nie zajmuje się akcjami jak Lentex , który cały czas zbiera gotówke na spłate akcjonariuszy z 2006 roku juz 14 lat i konca nie widać.
  • Re: Novita a Lentex - gdzie haczyk? Autor: kubson77 [37.248.215.*]
    Wysoka dywidenda w Lentexie i Novicie. Widać, że bardzo dobrze się dzieje w branży. Tylko czemu kurs tak stoi ? Mam wrażenie, że kupuje tylko przewodniczący RN ;)
  • Re: Novita a Lentex - gdzie haczyk? Autor: kubson77 [37.248.163.*]
    Odkopuję - od mojego pierwszego posta Novita +46% !
  • Re: Novita a Lentex - gdzie haczyk? Autor: ~Stan [188.147.37.*]
    Mam Novite. Lubię i trzymam. Ale fakty są takie, ze w tym czasie o którym piszesz Mercator poszedł z 50zl na 150zl. Novita, wszystko co najlepsze raczej przed nią
  • Re: Novita a Lentex - gdzie haczyk? Autor: ~KM [5.173.173.*]
    Tez bym tak chciał i również mam obie spółki ale tu raczej to nie realne bo za małe zainteresowanie porównywalne z ali...
[x]
NOVITA -2,70% 108,00 2025-11-07 13:26:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.