• Subwencja PFR Autor: ~oldboy [94.172.189.*]
    Bardzo pozytywna wiadomość. TSG dostał subwencję na utrzymanie miejsc pracy i za utrzymywanie biznesu. Przez rok firma musi działać i nie zwalniać. Wówczas zwróci jedynie 25% subwencji. A ktoś tu narzekał na szefa finansów TSG...

Subwencję można dostać niezależnie od aktualnego standingu finansowego. Wiem o tym doskonale z autopsji.

Natomiast 25% spadek przychodów uprawnia firmę do zawieszenia płatności ZUS i otrzymania tzw. postojowego. A o tym TSG nie informował. A musiałby, gdyby taka sytuacja miała miejsce, bo jest to pomoc publiczna (tak jak subwencja PFR)

Redukcja przychodów nie wydaje mi się możliwa, skoro TSG ma dosłownie kilku płatników i są to samorządy oraz spółki skarbu państwa, w których pieniądze na inwestycje zostały zabudżetowane i są sukcesywnie wydawane. Podobnie jest z piTERN, który montuje instalacje głównie dla użytkowników indywidualnych, którzy korzystają z wsparcia programów rządowych. Tutaj nie ma problemu z przepływami pieniężnymi. Pozostałe spółki: Segus i Stal Warsztat w tym aspekcie nie mają większego znaczenia.

Także Janki trochę dziś postraszyli (szef FED jest jak Kidawa...), ale już są na zielono. I pewnie jutro nastąpi zielona reakcja GPW. Kto się poddał panice i sprzedał: gapa.
  • Re: Subwencja PFR Autor: ~oldboy [94.172.189.*]
    Pisałem tutaj już o dość rozczarowującym raporcie CLC, dziś dane podał NVV. Zysk netto niższy o połowę rdr. Inwestorzy farm nie uzyskują włączenia do sieci, a tym samym NVV nie może do końca rozliczyć zrealizowanych kontraktów. To się będzie potęgować.

Po szale na farmy PV, okazuje się, że prosumencka foto jest znacznie lepszym sektorem biznesu OZE.

TSG i MLS.
  • Re: Subwencja PFR Autor: ~Adi [5.173.161.*]
    A ja sobie jeszcze dokupie jak bedzie taka promocja jak dzisiaj
  • Re: Subwencja PFR Autor: ~Maro [82.46.227.*]
    Też bym dokupił, ale wolę poczekac na ewentualną większą promocję. Mam już tak duży pakiet jak na mnie, że jeśli nie dobiore to nic mi nie będzie, a nie chcę ze zbyt dużym minusem póki co stać, póki waha się w jedna i drugą
  • Re: Subwencja PFR Autor: ~Slawson [89.64.90.*]
    Ja bym powiedział, że zwróci 50%, chyba że będzie strata i 25% subwencji pokryje startę - wtedy dopiero nie będzie musiał zwracać 75%. Ale lepiej, żeby tak nie bylo:)
    DJI juz +0,98% to całkiem całkiem zielono. Szkoda, że nasi zachowują sie gorzej niż rynek póki co. Od 19ego bedzie już ciekawie.
    https://www.przetargi.egospodarka.pl/10001335_Wykonanie-robot-budowlanych-w-zakresie-przebudowy-gazociagu-w-c-DN500-Goleniow-Police-w-rejonie-rezerwatu-Olszanka-i-Roztoki-Odrzanskiej-etap-I-Numer-postepowania-ZP-2020-04-0062-POZ_2020.html
    https://www.przetargi.egospodarka.pl/4022_Wykonanie-dokumentacji-projektowej-i-robot-budowlanych-dla-remontu-gazociagu-DN-700-Goleniow-Pelczyce-w-zakresie-zabudowy-nowego-oraz-zabezpieczenia-istniejacego-sygnalizatora-przejscia-tloka-obiekt-ZZU-751-Ma_1200_2.html
    Co chwile jakieś roboty u nich na terenie
    Torpol pokazuje, jaką drogą pójdzie TSG

link

Yankee soczysta zieleń, ropa szczytuje.

Kto dał się ponieść panice, jak zawsze, stracił.
  • Re: Subwencja PFR Autor: ~Misio [89.76.121.*]
    Oldboy tu jest gpw, to raz, a przedewszystkim to jest tesgas, a wiesz jak on goni na zielone, rynki odbijały a tu była piz....
    misiek, mógłbyś te "prawdy i mądrości" prawić gdzieś pod budką z piwem?..

Liczę tu na sensowną dyskusję, a nie pier..lenie potłuczonego.
  • Re: Subwencja PFR Autor: ~misio [89.76.121.*]
    oldboy jak widzisz prawisz rozsądnie i mądrze a zainteresowanie spółka .... Dzisiaj oddawali w panice na widłach, pomimo perspektyw
    ja uważam ze dopiero podpisanie umowy na BP i dobry może jeden raport zmieni nastawienie do spółki, które obecnie jest tragiczne

nie rozumiem zachowania tej spółki, i chyba juz nawet nie staram się zrozumiec, powiem ze to co piszesz jest przekonywujące, ale rozsadek swoje a gpw i tesgas swoje

kiedy spodziewasz sie podpisania ewentualnej umowy na BP? do konca 1 pól, czy drugim?

dziś leciał cały rynek, a na tym tle TSG nie wypadł wcale źle, zwłaszcza, że spadek był na małym wolumenie.

Jakbym wiedział, kiedy będzie podpisanie kontraktu, to bym dopakował drugie tyle, co mam...

Byłem przekonany, że to będzie w kwietniu, bowiem czasu na wykonanie gazociągu wcale nie ma tak wiele. Ale jeżeli prace mają się zacząć w czerwcu, to BP powinien się wyjaśnić niebawem.
  • Re: Subwencja PFR Autor: ~Misio [89.76.121.*]
    W czerwcu mają się rozpocząć pracę w części naziemnej????????? Skąd takie info. Jak tak to już powinno być rozstrzygnięcie?
    Jeszcze jedno wcześniej tesgas informował że otwarć oferty i były najlepsze, a tutaj jeśli chodzi o BP cisza, żadnego konkursu????
    Kontrakt na BP nie rozstrzyga się w formule zamówienia publicznego.

"Fizycznie budowa ma się rozpocząć w czerwcu 2020"

link

• Re: Subwencja PFR Autor: ~misio [89.76.121.*]
    to dziwne taka duza inwestycja a wykonawcy naziemnej czescxi jeszcze nie ma? i nie informuja o tym? zeby miesiac przed rozpoczeciem prac nie bylo wiadomo?
    to postwpowanie nie w ramach konkursu? to gassystem wybiera wykonawce sam? bez konkursu?
  • Re: Subwencja PFR Autor: ~Szymon [88.199.40.*]
    uważacie to info za pozytywne?
    raczej potwierdza problemy w spółce
    i nic nie zmienia w ocenie szefa od finansów
    dobre spółki spadały wczoraj o 1% ( GPW która spodziewała sie dobrych wyników )
    TSG spadało w piku 11 %
    do tego info o subwencji kryzysowej.. jeszcze sie spodziewacie dobrych wyników.. no to sie przekonamy.
    perspektywy a rzetelna ocena to 2 różne rzeczy
    Kolejna spółka z sektora infa pokazuje, co mozna osiągnąć w trudnych czasach

link

a piTERN nie marnuje nawet jednego dnia...

link

• Re: Subwencja PFR Autor: HardMetal [37.47.142.*]
    oldboy może inne subwencje braliśmy ale nawet we wniosku poziom spadku obrotów trzeba było wykazać. Wysokość subwencji uzalezniona była od ilości pracowników i wielkości spadku obrotów. Na podstawie tych parametrów obliczana była wielkość subwencji. No chyba ze inne warunki są na mikro a inne dla małych i średnich przedsiębiorstw. Wysokość subwencji jest różna to na pewno :)
    Zależy z której Tarczy korzystasz, jak duża masz firmę i czy zatrudniasz i na jakim stosunku pracy. Mikro firmy to zupełnie inna baja.
  • Re: Subwencja PFR Autor: HardMetal [37.47.142.*]
    Mówię o PFR. Czyli średnie i małe nie musiały wykazywać straty? To fajnie ale na jakiej zasadzie wyliczali wysokość subwencji?
    Tak jak wspomniałem przy mikro to była ilość pracowników i spadek obrotu.
    Dla MSP: 4% przychodów za 2019. Warunek: gwarancja działalności i utrzymania zatrudnienia przez rok lub dwa. Jak widać, idealnie pasuje dla TSG, przychody za 2019 to 127 mln.

Reasumując: zysk netto za 2019 jest już w spółce na 2020. Dzięki PFR.
  • Re: Subwencja PFR Autor: ~Szymon [88.199.40.*]
    Oldboy widze ze argumentujesz zawsze w wygodna dla ciebie stronę.. to bez sens
    zysk za 2019 juz w firmie itp... masakra
    ma tylko ludziom na słońce w oczy świecić aby nie widziec co sie moze za chwile wydarzy
    ja widzę pozytywne cechy, ty możesz widzieć negatywne. Zobaczymy, kto gdzie i w jakiej formie zajedzie...

Nie rozumiem pesymistów inwestujących na giełdzie i w ogóle. To się nie może udać!!! hahahahahhaha
[x]
TESGAS -1,00% 1,98 2025-12-17 16:36:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.