• Projekcja wyników za 1Q20 Autor: ~oldboy [94.172.189.*]
    Przeprowadziłem wiele estymacji. Raport niebawem. Oto moja projekcja za 1Q20:

GAZ
    Przychody: ca 28 mln
    Zysk: ca 2 mln

OZE
    Przychody: ca 10 mln
    Zysk: ca 1 mln

STAL
    Przychody: ca 2 mln
    zysk: ca 0,3 - 0,5 mln

POZOSTAŁE
    Przychody: ca 2 mln
    bez zysku

RAZEM
    Przychody: ca 42 mln
    zysk: ca ca 3,5 mln

To będzie najlepszy kwartał TSG od dawna.
  • Re: Projekcja wyników za 1Q20 Autor: ~Maro [213.48.55.*]
    Pierwszy kwartał od 2012 chyba bez straty. To jest projekcja optymistyczna, neutralna czy pesymistyczna?
  • Re: Projekcja wyników za 1Q20 Autor: ~oldboy [94.172.189.*]
    pod względem przychodów lekko powyżej neutralnej, pod względem zysków konserwatywna.
  • Re: Projekcja wyników za 1Q20 Autor: ~Slawson [37.47.199.*]
    A czy to by oznaczało, że kurs godziwy kurs akcji powinien wynosić powyżej 10zł? Czy też dalej ktoś będzie zaniżać?
  • Re: Projekcja wyników za 1Q20 Autor: ~Slawson [37.47.199.*]
    Chodzi mi o twoją wycenę. Czy gdyby rzeczywiście zysk wyniósł 3,5 mln w I kwartale.
  • Re: Projekcja wyników za 1Q20 Autor: ~misio [89.76.121.*]
    oldboy a pisałeś ze już wytrzeźwiałeś po libacji:))
    godziwa wartość to co najmniej 10 zeta. Patrząc na perspektywy całego rynku.
    misio...

żebyś nie postąpił jak dresik, który zapakował się pod korek w PEKAO na dzień przed cięciem stóp procentowych...

Albo zbieracz grzybów, który teraz wypłakuje się na Lubawie...
  • Re: Projekcja wyników za 1Q20 Autor: ~Misio [89.76.121.*]
    Tzn?
  • Re: Projekcja wyników za 1Q20 Autor: ~Karlik [5.184.97.*]
    Albo Ty Oldboy na biomass :)
    BEP super sprawa. Dobra przyszłość. A ja inwestuję dobre perspektywy.
  • Re: Projekcja wyników za 1Q20 Autor: ~Karlik [5.184.97.*]
    Też mam BEP i męczy mnie ta spółka powoli. Ale utaj skupmy się na TSG.
    hahahahahaha

mnie to mówisz?..
    A tsg cie nie męczy???? Niby perspektywa ok, a kurs do d...
    Ale do pierogi mityczny kontrakt na BP jak będzie i poprawaywynikow może zmieni nastawienie na spółce, bo na razie jest kiepskie
  • Re: Projekcja wyników za 1Q20 Autor: zbieracz_grzybow [37.47.24.*]
    Oldboy, zanim wszedłem w Lubawe zaliczyłem rajdy na Slaskich Kamienicach, Cormayu i GLCOSMED. Rajdy, czyli wzrosty po kilkaset procent. Wszystko jest na forum jeżeli masz zamiar zarzucić mi kłamstwo.
    Lubawa to było spekulacyjne wejście pod wezwanie. Wezwania niby też miało nie być, a jest. Cena wezwania jest z d... , ale to się wyprostuje.
    A Tesgas w tym czasie co zrobił? Jest BP które miały kurs na 10 wynieść. Jest niby rekordowy kwartał.
    A co robi kurs?
    To co zawsze. Podbicie i osuwanie.
    I tak jak mówiłem, wejdę znów tutaj, w przedziale 4,2 - 4,4 będę wchodził po moje 30% jak szalony.
    A jak takich poziomow już tutaj nie planujecie, to spoko. Życzę szczerze wystrzału. Serio. Powodzenia. Pewnie jeszcze się gdzieś prędzej czy później spotkamy na jakiejś spółce :-)
    Po prostu żal było kisić się tutaj, gdy wszystko szykowało się pod spekulacyjne wystrzały...
    Sam też tak robisz, więc pokory trochę. Może nie masz rajdów po 300% jak u mnie ale MLS fajny typ był.
    Dokładnie, jak wyżej pisałem niby dobrze, ale kiepsko
    Jak widać mityczny kontrakt na BP to daleka droga, tesgas nie odrobił jeszcze strat sprzed paniki, jak był po 6.5
    spoko, wszystko zmierza do dobrego finału

link

• Re: Projekcja wyników za 1Q20 Autor: ~Maro [82.46.227.*]
    Amerykanie na czerwono, ciekawe jak sie otworzy u nas
    Zaczyna się Armageddon.
    Zmieniam swój target tutaj z 4,2-4,4 na 3,2-3,4.
  • Re: Projekcja wyników za 1Q20 Autor: ~Jaghe [83.22.42.*]
    Bo jest -0.90% na indeksach? XD fest armageddon ziom
  • Re: Projekcja wyników za 1Q20 Autor: ~Jaghe [83.22.42.*]
    A fakt, trochę wiecej, sorry
    Bo po raz trzeci odbili się od najwazniejszego poziomu na spx.
    Bo zaczynają się wyniki za 1Q.
    Bo przyszedł Wenus. Poczytaj o Wenus.
    Będzie słychać wycie.
    Obserwujcie futures, one dadzą nadzieję, że jutro jeszcze bez pogromu. Ale za to czwartek.....
    I aby nie było, nie chodzi o Tesgas. O wszystkie spółki!
    Wahania pewnie będą jeszcze przez jakiś czas. Dużo osób mówi o drugiej fali epidemi, ale mało kto już doda, że wirus nigdy nie zaskoczy tak jak za pierwszym razem, że kazda firma i kazde państwo ma swoje standardy na covid-19, że istnieją leki lepsze i gorsze co skracają chorobę i co sie sprowadza do tego, że mimo, że nie ma szczepionki to drugim razem nie bedzie grozniejsza niż grypa. Swoją drogą to wpompowane pieniądze muszą gdzies pójść i to na pewno nie będą lokaty bankowe. Powodzenia w inwestowaniu
    pisałem o sytuacji na NYSE po wielokroć. Trudno być prorokiem w sprawie tamtejszej koniunktury. Yankee mają zdania podzielone

link

Remdesivir znajdzie się wkrótce w 127 krajach

link

• Re: Projekcja wyników za 1Q20 Autor: ~Dres [89.64.26.*]
    Dla ciekawskich juz wrzucalem pasek transakcji SPRZEDAZY PEO w dniu sciecia stop.
    Jeszcze raz:
    https://zapodaj.net/87867263974c3.jpg.html

Kupowalem dzien przed, zarobilem szybkie pare %, wywalilem o 10:32 w dniu ciecia stop po 61.12
    Mialem fart. Po prostu rano myslalem o tym ze banki jak Commerz czy Deutsche nigdy sie nie odbily po ostatnim kryzysie i foszedlem do wniosku ze to samo bedxie teraz.u nas.

Potem gralem Forte, gralem Geotrans, gralem CRJ.

Co teraz gram nie pisze ale jestem na plusie wzgledem lutego.

Na TSG per saldo wtopilem to tez pisalem.
    Obecnie uwazam ze sie sp... na 4.25.
    Raczej nie bede bral choc nie wykluczam
    Ciao
    super, pozdrawiam "zarobasów"...
  • Re: Projekcja wyników za 1Q20 Autor: ~Szymon [88.199.40.*]
    w 2014 przy tym poziomie zysku za kwartał cena na giełdzie była 3,4 pln w 2012 2,5 pln
    Oldboj mówiłem ci że tu nie ma korelacji
    tylko duży projekt albo wprowadzenie na giełde Pitern może coś zmienić przy założeniu że spółka bedzie miała kontrolę nad spółką zależna.
    słabo to widać jak na razie jesli twoje projekcje sie spełnią

Spółka nie jest lubiana przez inwestorów, Poprostu czasami tak jest, że marne obroty zero zainteresowania
    Chyba sobie nie zasłużyła na razie na to
    Widać po notowaniach obroty mizernie, poza,, wybrykami,,
  • Re: Projekcja wyników za 1Q20 Autor: ~mm [91.206.154.*]
    proponuje GEOTRANS
  • Re: Projekcja wyników za 1Q20 Autor: ~Jaghe [37.47.71.*]
    A szkoda, bo pitern zjada inne spółki z fotowoltajką
    Dnia 2020-05-13 o godz. 11:17 ~Szymon napisał(a):
    > w 2014 przy tym poziomie zysku za kwartał cena na giełdzie była 3,4 pln w 2012 2,5 pln
    > Oldboj mówiłem ci że tu nie ma korelacji
    > tylko duży projekt albo wprowadzenie na giełde Pitern może coś zmienić przy założeniu że spółka bedzie miała kontrolę nad spółką zależna.
    > słabo to widać jak na razie jesli twoje projekcje sie spełnią
    >

Szymonek...weź coś konkretnie przestudiuj, zanim zabierzesz głos. W okresie o którym piszesz spółka leczyła głebokie rany po przejęciu PI Ćwiertnia. I tak twoje "korelacje" o kant d...
    Tu nie ma żadnych
    I nie ma się co gniewać a ty nie musisz se znów obrażać
    Ciężko jest zaufać że firma potrafi zarządzać i kontrolować gotówkę.
    Potrafi ciężko pracować ok ale dlatego nikt się nią nie interesuje bo nie potrafi zarządzać gotówką..
    Lizanie ran przez 8 lat...
    Spółka potrzebuje nowego dyrektora finansowego który pozwoli im to uporządkować.
    Wtedy większy kapitał się może zainteresuje.
    Same perspektywy to nie wszystko.
    Czy to dziwne że jako akcjonariusz oczekuję od spółki przewidywalności. jak mam zarządzać ryzykiem inwestycji?

Pomijam już takie drobnostki jak aktualizacja strony bo dużo ludzi nie idzie po informacje na facebooka :)

mistrzu Szymonie, ja się nie obrażam, ale niekiedy czytanie bredni powoduje, że jakieś negatywne emocje się pojawiają...

Widzę, że masz zerowe doświadczenie biznesowe. Otóz, rany po PI Ćwiertnia spółka leczyła do 2019 włącznie. Nie rozumiesz, co to oznacza dla stosunkowo małej firmy, że przejmujesz perspektywiczny podmiot za 30 mln, a ponad rok później, po katastrofie, sprzedajesz za 1 mln. I jeszcze koszty utrzymywania tego podmiotu w czasie, kiedy byłeś właścicielem...

To, że TSG przetrwało ten strzał w serce, to cud. I wysiłek całego zespołu. To zahartowana spółeczka, co jej nie zabiło, to ją wzmocniło. I dlatego musiała przez lata brać najmniej marżowe kontrakty, żeby spłacić zadłużenie po tej lipie.

Ale skąd ty możesz to wiedzieć, nie chce ci się cokolwiek czytać, przestudiować historię firmy, a uważam się za mądrego i chcesz być poważany, stąd produkujesz jakieś bzdety.

sorki, reaguję zbyt emocjonalnie, masz przecież prawo do niewiedzy.
    Może jestem ignorantem bo nie znam historii ale nie mam zamiaru oceniać spółki przez to czy jest łatwo czy trudno. w biznesie wszędzie jest wroga rzeczywistość i po to w spółkach jest zarząd i inne takie.
    Ta wywrotka zreszta mnie nie dziwi bo jak sie powtórze nie widać po danych że panują nad gotówką.
    https://notowania.pb.pl/instrument/PLTSGS000019/tesgas/raporty-finansowe/skonsolidowany/roczny/standardowy/1 
    Wycena nie bierze sie z tego co wkleisz Oldboy tylko z tego co rynek moze wyczytac z działalnosci firmy i jej zdolnosci do generowania gotówki a te sa słabe.
    Podejmowanie decyzji też jak mówisz różnie
    Uściślając wole czytać raporty niz historie z przeszłości a tam stoi ze od 2012 ( który był tragiczny - 42 mln PLN ) spółka zarobiła w 7 lat 2 mln pln czyli jest jeszcze 40 mln na minusie.
    Ty zakładasz w ciągu kwartału większy zysk niż sumarycznie za ostatnie 7 lat.( i większy niż zysk za 2018)
    Możesz mnie wyzywać ale to nie zmienia sytuacji że spółka z obrotu 550 mln nie jest w stanie wygenerować zysku więcej niż 0,5 %.
    Zamiast bluzgać i pouczać ludzi na forum proponuje pisac do spółki o zatrudnienie jakiegoś mistrza od finansów bo tylko to zwiększy szanse na wzrost wartości spółki . Reszta to tylko marzenia.
    Jak widzisz czytam coś, ale nie to co Ty i nie jaram się zdjęciami szop na Facebooku. Bez urazy.
    Od kilku dni prosze cie o podanie konkretów ale ich nie masz.

no cóż, jeśli zostaniesz tu na dłużej widząc szansę na udaną inwestycję, to zapewne zmienisz zdanie. Historii już się zmienić nie da...
    Widze szanse dlatego tutaj jestem ale nie chce zyc tylko marzeniami.
    Ty chcesz zbudować mega pozytywny widok firmy ja mam wobec swojej inwestycji oczekiwania.
    pierwszy punkt testowy wyniki:
    1 ) czy są w stanie wykorzystać dobry czas zwiekszajac portfel zamówien
    2) i czy są w stanie wygenerować zysk i przepływy finansowe
    to się liczy w dobrych spółkach
    To pierwsze pokazują że umieją a to drugie się przekonamy
    Miłego dnia
    wice wzajemnie.
    To właśnie jest w tej spółce najlepsze, że przeszłość nie działa na ich korzyść, że stoją nisko i nie za bardzo im ludzie wierzą (póki co), że mogą generować dużo większe zyski. W historycznych raportach nie zobaczysz świetnych wyników piTern (procz 2019) nie zobaczysz, że w bardzo konserwatywnym przypadku zrobią 50% tego co 2019. Nie widać na pierwszy rzut oka, że firma ma wystarczającą ilość kontraktów by teraz wybierać te które dadzą dużo wiecej zysku, a pracy ma byc sporo wszedzie. Tak jak mówisz poczekasz na wyniki i zobaczysz. Jak już bedzie widoczne na piwrwzzy rzut oka, że się zmieniają wtedy może byc za późno żeby zrobić krocie.
  • Re: Projekcja wyników za 1Q20 Autor: ~prakt [81.190.232.*]
    Moim zdaniem 3,5 mln zysku to zbyt optymistycznie. Przewiduję 33-35 mln przychodów i około 2 mln zysku za 1 kwartał. W całym roku ponad 8 mln zysku.
  • Re: Projekcja wyników za 1Q20 Autor: ~longterm [89.64.87.*]
    gdyby spółka miała szanse to wielki kapitał już by tu był
    Trochę błędne myślenie. Mercator od końca grudnia miał przyszłość przez koronawirusa i fabryki w Azji i kosztował niecałe 10 zł. Potem chwilowo podskoczył na prawie 19 i był dołowany prawie przez miesiąc do 13 gdzie wirus sie tylko rozprzestrzeniał a teraz po 50 stoi. Według Twojej teorii to już w grudniu Mercator powinien mieć 50. Tutaj też widać podskoki pod szanse.
  • Re: Projekcja wyników za 1Q20 Autor: ~prakt [81.190.227.*]
    Jeśli Tesgas zacznie osiągać marżę netto na takim poziomie jaki wypracował sobie Mostostal Płock, to będzie bogato. Póki co jest na tym poziomie za nisko, choć zarząd zasygnalizował w ostatnim raporcie, że mając ponad 120 mln w portfelu zamówień będą nastawiać się na zwiększenie marż czyli większą wybiórczość przy kolejnych kontraktach.
    Marża netto jaką realizuje Mostostal Płock przy dużych kontraktach to 5%.
    W 1Q20 zyskowność netto powinna śmiało przekroczyć 5%.
  • Re: Projekcja wyników za 1Q20 Autor: ~prakt [81.190.227.*]
    wyniki ok. Niestety znacznie poniżej moich oczekiwań. Nie mówiąc o prognozach oldboya.
    Kilka informacji z raportu dobrze zapowiada kolejne kwartały, ale wolałbym widzieć efekty teraz a nie zapowiedzi.
    Jeśli się liczy na wzrosty w krótkim okresie czasu to zdecydowanie lepiej jakby już był szał. Tak czy inaczej najlepszy 1 kwartał od 2012. Coś się powoli dzieje, ale czy już jest to w cenie?
  • Re: Projekcja wyników za 1Q20 Autor: ~Dres [188.146.224.*]
    Deja vu
    Teraz jazda na 4zl
  • Re: Projekcja wyników za 1Q20 Autor: ~maker [46.171.193.*]
    Bez przesady... Raport może nie jest tak optymistyczny jak niektórzy zakładali ale mimo wszystko jest optymistyczny i dobrze rokujący na przyszłość. A koniec końców na giełdzie nie inwestuje się w to co jest tylko w to co dopiero będzie... :)
  • Re: Projekcja wyników za 1Q20 Autor: nanako [176.221.120.*]
    Ludzie zacznijcie inwestować w przyszłość, a nie przejmować się bujaniem kursu przez spekulantów.

Faktem jest to że spółka poprawiła wyniki i wyszła na plus w najgorszym okresie roku. Faktem jest to że już ma kontrakty na ten i przyszły rok, dzięki którym prawdopodobnie poprawi znacznie ubiegłoroczne wyniki. Spółka zaczyna powoli skupiać się na zwiększaniu marży co bardzo cieszy.

No i mają odnogę jaką jest OZE. Co z tego wyniknie się niedługo okaże, ale widzi się potencjał i kupuje, albo go nie widzi i nie kupuje. Trollowanie i skupianie się na tym czy kurs wzrósł czy spadł na przestrzeni tygodnia jest raczej idiotyczną stratą czasu.
    Dobrego weekendu.
[x]
TESGAS 0,00% 2,64 2025-11-07 15:20:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.