Hej
Mógłby ktoś doradzić które pola wypełnić w PIT 38 opłacając samodzielnie podatek od dywidendy?
Ktos wcześniej doradzał tutaj wypełnić dział E poz. 34,35,...jednak coś mi tam nie pasuje.
Dzięki z góry!
tez wpisywałem pole C .22 - Pytanie do ~asdf .Czy wg.twojej wiedzy możemy odliczać straty wyrobione w pit 8c od naszej dywidendy??? W US nie byli pewni .
https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-rozliczenie-dywidendy-na-gruncie-podatkowym Z tego artykułu wynika ze podatek od dywidendy powinien zapłacić płatnik i że od dywidendy nie odlicza się strat ani innych kosztów
Asbis jest zarejestrowany na Cyprze a tam jest 10% tyle że teraz zwolnili (zawiesili ten podatek) i teoretycznie pozostaje dopłacenie 9%, ale to by trzeba było w US dopytać
Na Cyprze nie ma podatku od dywidend!!! Zresztą widać to po dywidendzie - zawsze dostajesz od Asbisu 100% zaplanowanej dywidendy bez odcięcia podatku (wartość dywidendy w $ razy akcje które posiadasz) . Więc musisz zapłacić cały podatek w Polsce
Dzisiaj dzwoniłam do US i babeczka mi powiedzieć,iaka,ze nie wpisuje go w żaden pit, bo to była dywidenda otrzymana w Polsce i platnik tu XTB pobrał i odprowadził podatek 19%... inaczej to wygląda gdy spółka ma siedzibę za granica i tam pobierane 10% podatku wtedy musimy rozliczyć ten brakujacy 9%podatek bo w PL obowiązuje stawka 19%
Dnia 2020-04-28 o godz. 18:42 ~Piotr napisał(a): > Hej > > Mógłby ktoś doradzić które pola wypełnić w PIT 38 opłacając samodzielnie podatek od dywidendy? > > Ktos wcześniej doradzał tutaj wypełnić dział E poz. 34,35,...jednak coś mi tam nie pasuje. > > Dzięki z góry!
Dział E czyli "KWOTA DO ZAPŁATY" pozycja 34 i 35 są właściwe dla PIT-u 38 składanego za rok 2018. Obecnie dla dla PIT-u 38 składanego za rok 2019 (wersja14 druku) dział "KWOTA DO ZAPŁATY" przyjął literkę G, a odpowiednie pola do wypełnienia to 45 i 46. Pole 45 to Zryczałtowany podatek obliczony od przychodów (dochodów), o których mowa w art. 30a ust. 1 pkt 1–5 ustawy, uzyskanych poza granicami Rzeczypospolitej Polskiej", a dokładnie pkt 4 tj "z dywidend i innych przychodów z tytułu udziału w zyskach osób prawnych;" Pole 46 to "Podatek zapłacony za granicą" - w przypadku spółki Asbis podatek ten dla cypryjskich nierezydentów ma wartość 0
W tegorocznym druku pozycja 45 kwota 19% dywidendy przeliczonej po kursach ogłoszonych na dzień przed dniem wyplaty dywidendy i zaliczki. I to jedyne możliwe miejsce i wartość jeśli podatek ten płacisz sam. Wszyscy, którzy napisali w tym temacie coś innego się po prostu mylą.
Ja mam jeszcze dość podstawowe pytanie. Do kiedy należy przelać podatek z dywidendy, którą otrzymałem w grudniu? Do 30 kwietnia tak, jak normalne rozliczenie czy do końca miesiąca następującego po miesiącu, w którym otrzymałem dywidendę?
Ej. Nie siejcie zamieszania. Temat wałkowany pierdyliard razy. Wszystko zależy od Waszego BM. Niektóre potrącają, niektóre nie. Zadzwońcie i się dowiedzcie. Jeżeli nie odpowiedzą Wam wprost to wszystko przecież można sobie z otrzymanych kwot wydedukować. Podatek od dywidendy na Cyprze wynosi 0%, u nas 19%, więc czy potrącony czy nie, zapłacony i tak będzie:-)... No chyba, że lubicie życie na krawędzi z oczekiwaniem na wezwanie do US:-)
Co Wy gadacie. Dywidenda w USD i mój makler nie potrąca podatku. Patrząc na komentarze, prawdopodobnie większość ma tak samo. Moje pytanie było dość konkretne.
Ja bym przyjął średni kurs NBP z dnia poprzedzającego wpływ na konto... ale to jest tylko moje "wydaje mi się" na podstawie tego, co moje BM w PLN-ach przelewało. Było już chyba o tym na forum.
Dokładnie. Broker sam jako platnik pobiera podatek i wplaca nam juz kwotę netto na konto. Tak więc nas juz nie obchodzi podatek i rozliczenie ..jeśli ma siedzibę w PL
Jakby się ktoś doświadczony wypowiedział, ale wydaje mi się,że BNP oraz mBank od razu potrąciły podatek i przelały nam już netto,więc nic nie musimy przeliczać i się męczyć?
u mnie pokazuje na rachunku maklerskim, że dywidendę wypłacono i następnie podatek pobrano. rozumiem, że w takim razie nic nie muszę już wpisywać do pitu?
Jestem całkowicie zielony w kwestii rozliczania giełdy, więc chcę się upewnić, że dobrze rozumuję.
Mam w pole 45 wpisać wartość podatku od otrzymanej dywidendy, czyli 0,19 * X PLN.
X PLN to wartość dywidendy po przeliczeniu na złotówki, ale po jakim kursie? Z dnia poprzedzającego dzień ustalenia prawa do dywidendy, wypłaty przez spółkę, wpłynięcia na rachunek, czy jak? Mam rachunek maklerski w ING i dostałem całość dywidendy w USD (bez żadnych potrąceń). Dodatkowo kwota pojawiła się u mnie z pewnym opóźnieniem i stąd moje pytanie o dokładny dzień, z którego mam brać kurs.
Podbijam pytanie, czy mam płacić 19 procent, po jakim kursie, z jakiego dnia i w jakim polu? I wogole dlaczego mam coś płacić , dlaczego mam płacić ten złodziejski podatek.
omnim: jesteś tego pewien? Kurs średni NBP to się zgadza. Ale obiło mi się o uszy, że bierzemy kurs z dnia poprzedzającego. Tylko poprzedzającego co dokładnie?
Z dnia poprzedzającego. Mówi o tym ustawa o podatku dochodowym od osób fizycznych: Art. 11a. [Przeliczenie przychodów w walutach obcych] 1. Przychody w walutach obcych przelicza się na złote według kursu średniego walut obcych ogłaszanego przez Narodowy Bank Polski z ostatniego dnia roboczego poprzedzającego dzień uzyskania przychodu (...)