A uważasz, że dużo? Pierwszy sezon miał być na straty, bo początek, bo muszą sprawdzić bo bo....
Uważam, że to mało za taką markę, której dali życie!
Miało być super hiper w drugim sezonie, a dostają lekko więcej niż za jakiś cinematic dla EA czy innej spółki gamedevu.
I teraz uważam. że THE WITCHER to TYLKO dodatek dla PLI i nic więcej. Finansowo nie jest więcej wart niż Cinematiki, których w roku mają więcej.
Chociaż wiemy że serialu nie będzie szybciej niż w sierpniu 2021...
Łączna wartość wynagrodzenia uzyskanego przez Grupę Platige Image z tytułu realizacji BDM w pierwszym i drugim sezonie produkcji serialu wyniesie równowartość 17% przychodów ze sprzedaży Grupy Kapitałowej za rok 2019 (łącznie z wpływami z tytułu przekazania praw umożliwiających wyprodukowanie serialu i praw dotyczących utworów stworzonych w ramach wykonywania Digital Visual Effects Agreement)
I oficjalnie rozwiązany paroletni spór. Mieli prawa i oddali za grosze. I koniec tego tematu. Nie dziwne, że to jedyna spółka, która oprócz współpracy z Netflixem nic nie ugrała.
Dnia 2020-04-27 o godz. 22:43 ~zxc napisał(a): > A uważasz, że dużo? Pierwszy sezon miał być na straty, bo początek, bo muszą sprawdzić bo bo.... > > Uważam, że to mało za taką markę, której dali życie! > > Miało być super hiper w drugim sezonie, a dostają lekko więcej niż za jakiś cinematic dla EA czy innej spółki gamedevu. > > I teraz uważam. że THE WITCHER to TYLKO dodatek dla PLI i nic więcej. Finansowo nie jest więcej wart niż Cinematiki, których w roku mają więcej. > > Chociaż wiemy że serialu nie będzie szybciej niż w sierpniu 2021... > > Łączna wartość wynagrodzenia uzyskanego przez Grupę Platige Image z tytułu realizacji BDM w pierwszym i drugim sezonie produkcji serialu wyniesie równowartość 17% przychodów ze sprzedaży Grupy Kapitałowej za rok 2019 (łącznie z wpływami z tytułu przekazania praw umożliwiających wyprodukowanie serialu i praw dotyczących utworów stworzonych w ramach wykonywania Digital Visual Effects Agreement) > > I oficjalnie rozwiązany paroletni spór. Mieli prawa i oddali za grosze. I koniec tego tematu. > Nie dziwne, że to jedyna spółka, która oprócz współpracy z Netflixem nic nie ugrała. > Zgadzam się w 100 %
7 mln PLN to grosze za tą robotę, szczególnie że pierwszy sezon został ogłoszony jako sukces, a tu 0.5 mln PLN za odcinek. 7 mln to oni powinni wziąć za prawa na nakręcenie drugiego sezonu, rozumiem, że za pierwszy mogli wziąć grosze, ale mogli skonstruować umowę, że w przypadku sukcesu za drugi i kolejny sezon będą mieć premię. Netflix ograł ich jak dzieci. No ale cóż było minęło, i tak kibicuję spółce i niech kurs rośnie do nieba, może to oni mają rację i okaże się, że dzięki temu dostaną full nowych opłacalnych zleceń - oby tak było.
Rado, nie wiem jak to wyliczyłeś, ale 8% z 90,5mln to jest 7,2mln, lacznie za oba sezony dostali 15,5mln. Szczerze mówiąc liczyłem, że Netflix więcej grosza da Platige'owi, coś w granicach 10%, ale wciąż to jest bardzo dobre info. Policzcie sobie ile PLI ma rozpoczętych dużych zleceń powyżej 5% przychodów, mimo kryzysu nie zwalniają tempa.
pewnie wziął z raportu jednostkowego, a nie ze skonsolidowanego... co nie zmienia faktu, że ok 7mln od netflixa za sezon wypada blado... w porównaniu co dostaje netflix za samą markę the Witcher
@cinek cyt ''Rado, nie wiem jak to wyliczyłeś, ale 8% z 90,5mln to jest 7,2mln, lacznie za oba sezony dostali 15,5mln. Szczerze mówiąc liczyłem, że Netflix więcej grosza da Platige'owi, coś w granicach 10%, ale wciąż to jest bardzo dobre info. Policzcie sobie ile PLI ma rozpoczętych dużych zleceń powyżej 5% przychodów, mimo kryzysu nie zwalniają tempa.'' oni mają taką formułę komunikatów: piszą rzędu, ale może być miej lub więcej, liczę na więcej bo pracy jest od groma przy takim sezonie, oczywiście nie samo pli, a konsorcjum będzie to robiło zresztą, widać jak mają fajnie zdywersyfikowane przychodu: jakby tylko robili vfx dla wiedźmina, czy innego fabularnego filmu, to obecnie cienko by przędli, wiele światowych liderów tej branży ma kłopoty a, my jak nie vfx fo filmu to virtual events, a jak nie to to cinematik, a jak nie to to siekniemy reklamę a, może jakaś animacja etc? ps> widać, że wcześniej czy później świat wróci do branży rozrywkowej ze zdwojoną siłą, ile można gotować w kuchni mając taką muskulaturę https://kultura.onet.pl/film/wiadomosci/henry-cavill-popisuje-sie-talentem-kulinarnym-i-wciaga-fanow-w-intrygujaca-gre/9nybn2b
nie chodzi o szał, ale o stałą dywersyfikację tak ważną w obecnych czasach bo, dzięki temu platige może wykorzystać wielką szansę w czasie, kiedy konkurencja ma problemy trzeba zrozumieć model grupy pli, aby z r o z u m i e ć że, platige nie tylko wiedźminem stoi, a jest to jeden z jej rocznych przychodów dopiero krotność poszczególnych zdarzeń tego typu i mniejszych, poniżej 5% ( o tych nie informują) to sprzedaż całoroczna tak pięknie r/r rosnąca! do tego dziś podają wielkość zlecenia versus przychody za rok ubiegły, które przekroczyły 90 mln kurs w ogóle nie odzwierciedla jak dotąd potencjału spółki ale, dla tych co mają i rozum i kasę może być okazją inwestycyjną rzadko spotykaną oczywiście musi przyjść walec aby zmieść tę dekadencką metodę amatorów szybkich zysków na parę złotych co, mam nadzieję wkrótce się wydarzy ( dobre wyniki za 1 kw 2020) tematy do gry na grzankach się kończą, a tak obiecującej spółki, spełniającej idealnie kryteria buffetta odnośnie wyboru inwestycyjnego - naprawdę nie sposób znaleźć na bananie...
może nawet to najważniejsza część dla spółki? tzw wartość dodana: cyt ''Współpraca z Netflix w ocenie Spółki niesie również istotne korzyści w zakresie rozwoju studia i perspektyw działalności Emitenta poprzez wejście na nowy rynek produkcji efektów specjalnych VFX na potrzeby graczy globalnych takich jak Netflix.'' https://www.bankier.pl/wiadomosc/PLATIGE-IMAGE-S-A-Zawarcie-umowy-na-wykonanie-cyfrowych-efektow-wizualnych-na-potrzeby-produkcji-drugiego-sezonu-serialu-The-Witcher-7871934.html czy, zdajemy sobie sprawę jak ciężko dostać się na szczyt? platige to się udało i stała się spółką o zasięgu globalnym niestety wielu dalej postrzega jej notowania jako platformę do zabawy na parę złotych... do czasu jednak, mam nadzieję,mało tego: czuję, że ktoś z zasobniejszym portfelem trzepie niecierpliwych i akumuluje akcje - moim zdaniem - w okazyjnej cenie ps> to moja opinia, nie powinna stanowić rekomendacji do decyzji inwestycyjnych dla innych, a jedynie punkt wyjścia do dalszej dyskusji komentarz: https://www.wirtualnemedia.pl/artykul/wiedzmina-2-sezon-serial-netflix-platige-image-za-7-2-mln-zl-przygotuje-efekty-specjalne-i-bedzie-producentem
MM, ty niewiele widzisz, ale odniosłem się do twojej ślepoty w poście o stracie za 4 kwartał poczytaj! natomiast wartość dodana polega na coraz większej rozpoznawalności spółki coraz większych możliwościach biznesowych i możliwości negocjacji z największymi podmiotami branży filmowej czy reklamowej bezpośredni z pominięciem pośredników w końcu bycie certyfikowanym vendorem treści audiowizualnych dla netflixa otwiera wiele drzwi!
Dnia 2020-04-28 o godz. 10:51 ~fanpli napisał(a): > MM, ty niewiele widzisz, ale odniosłem się do twojej ślepoty > w poście o stracie za 4 kwartał > poczytaj! > natomiast wartość dodana polega na coraz większej rozpoznawalności spółki coraz większych możliwościach biznesowych > i możliwości negocjacji z największymi podmiotami branży filmowej czy reklamowej > bezpośredni z pominięciem pośredników > w końcu bycie certyfikowanym vendorem treści audiowizualnych dla netflixa > otwiera wiele drzwi!
wiem co to wartość dodana, droczę się ponieważ o wartości dodanej to ja na tej spółce słyszę odkąd pamiętam :) oby w końcu trafiła do tego raportu :)
MM a czy, ty w ogóle masz akcje pli? poza tym, zrozumiałeś skąd strata za 4 kw? zresztą, ślepym trzeba być aby nie wiedzieć, że zeszły rok był przełomowy najwyższe przychody i ebitda w dziejach! to już początek tej wartości dodanej o której napisałem dokładnie tak jak uważa zarząd cytat z raportu: ''Te i wiele innych projektów realizowanych w ubiegłym roku przyczyniły się do najwyższych przychodów Grupy Kapitałowej Platige w historii, które osiągnęły poziom 90,4 mln złotych. Także EBITDA Grupy, rozumiana jako wynik na działalności operacyjnej przed amortyzacją, była na najwyższym w historii poziomie i wyniosła 8,4 mln zł. Rok ubiegły był także rokiem zakończenia działań restrukturyzacyjnych oraz inwestycji w rozwój technologiczny firmy. Zwiększone zostały moce obliczeniowe, zrealizowaliśmy inwestycje związane z bezpieczeństwem produkcji i przygotowaniem do wzrostu skali działania firmy. Będziemy te działania kontynuować w roku 2020. Rok 2019 jest dobrą bazą do dalszego rozwoju Grupy i budowania wartości dla Akcjonariuszy.'' pasuje mi to dokładnie do jednej z gł zasad buffeta: kup małą spółkę z potencjałem, ( ale, akceptuj 20-30% starty od ceny zakupu) która, czuje się silna w gronie konkurentów i za 2-3 lata stanie się spółką średniej wielkości, a kiedyś dużą! dokładnie to jest to budowanie wartości, w której wartość dodana niezwykle pomaga ps> jeśli nie jesteś spekulantem, to obecna cena może wydawać się śmieszna i w długim terminie jest dużą okazją, hehe, odważ się i bądź obiektywny,zrozumiesz przyczyny to >>>>> posiądziesz wiedzę
Dnia 2020-04-28 o godz. 11:36 ~fanpli napisał(a): > MM > a czy, ty w ogóle masz akcje pli? > poza tym, zrozumiałeś skąd strata za 4 kw? > (...)
A coś ty taki nerwowy Buffecie? Kurs miał być już 100 a jest 18? Zysk operacyjny roczny jak najbardziej ok, ale niestety to wszystko wypracowane w 2 i 3 kwartale, 4 kwartał to tylko 200 tysi zysku operacyjnego przy przychodzie 24 mln - kiepsko i spadek kw/kw bardzo duży. Tutaj rodzi się pytanie, czy ten drugi kwartał 2019 to tylko wypadek przy pracy? Widać że koszty znów im się wymykają spod kontroli - tu jest odwieczny problem kontrola kosztów. Zobaczymy jak to wyjdzie za pierwszy kwartał 2020. Wiem, że widzisz same pozytywy, ale są też pytania, co z Legendami (temat powoli robi się podobny do Fatimy), co z drugim kwartałem - E3 odwołane (pewnie dlatego EA wycofało się z umowy), co będzie z gamescom-em? Analizujesz? To analizuj plusy i minusy Buffecie i pisz o plusach i minusach.
Wiem, że jak były konferencje to w nich uczestniczyłeś, ja też uczestniczyłem na dwóch czy trzech, nie wiem czy dalej się odbywają. Jeżeli tak to zapytaj o koszty jakie ponieśli obsługując I sezon Wiedżmina dla Netflixa - bo mam dziwne wrażenie, ze netflix ich dyma, za przysłowiową "nagrodę w niebie" - przyszłe kontrakty i uznanie. I o ile w przypadku pierwszego sezonu można by to poprzeć, to w drugim sezonie powinni już na tym zarobić, a tu niestety kwota taka sama, a odpowiedzialność chyba znacznie większa.
Odnośnie pytania, czy mam akcję, otóż zamierzałem mieć, ale poświęciłem dziś 4 godziny na analizę i stwierdziłem, że raczej nic się na górze nie zmieniło, i artyści nadal są artystami i tworzą dla tworzenia, a nie dla zarabiania.
Tak więc Buffecie, fanpli vel filozof rynku życzę powodzenia i wzrostu kursu akcji aż do nieba
@HueHue
dokładnie , ot zagadka
czyżby ktoś dostał konkretną kasę jako np. producent wykonawczy czy cuś tam, a spółka jest podwykonawcą za grosza rzuć …?
nie widzę innego wytłumaczenia
@MM daruj kolego, ale wykazałeś zero wysiłku, a chciałbyś wszystko wiedzieć do tego wyciągasz mylne wnioski ja wiedzę szansę ty zagrożenia ok, ale w obecnej wycenie wybacz, ale właśnie widzę szansę nie mówimy o spółce o kapitalizacji kilkuset milionów, gdzie baza biznesu jest tak wysoka, że w obecnych czasach coś może nie styknąć i będzie obsuwa mówimy o spółce, która durny banan wycenia na 1/2 jej rocznych przychodów co, do straty w 4 kw pisałem ci z czego wynikała: pr motywacyjny i odpis odwracalny na fatimę mam w nosi to czy, kupisz akcje, ale może moje odpowiedzi innym pomogą? gdyby nie dwie wspomniane rzeczy zysk netto w tym kw byłby na plusie skorygowany roczny zysk netto to 4.466 000 PLN koszty wzrosły powiadasz? akurat: ''W ujęciu względnym w odniesieniu do sprzedaży (czyli jako procent sprzedaży) koszty wynagrodzeń zmalały z 33% w roku 2018 do 30% sprzedaży w omawianym roku. W roku 2019 łączne koszty wynagrodzeń i świadczeń pracowniczych wzrosły o 2,5 mln zł, tj. o 9,6% i stanowiły 33% całości kosztów działalności operacyjnej. W ujęciu względnym do sprzedaży koszty te zmalały z 35% w roku 2018 do 31% sprzedaży w omawianym roku.'' w 4 kw 2019 wzrost kosztów- to przygotowanie kolejnych projektów- można się spodziewać dobrych wyników z 1 kw 2020 jakbyś znał model funkcjonowania a przede wszystkim sposób księgowania podzielony na dwa rodzaje: kontrakty do 6 miesięcy i te powyżej, poczytaj w raporcie, nie mam zamiaru cię oświecać, wspomnę tylko, że wiesiek był już wcześniej zaksięgowany i 4 kw był bez niego pli mając zamówienia posiłkuje się elastyczną linią kredytową, zwiększa jej limit i robi zamówienie, coś takiego widać w 4 kw, potem w kolejnym kilka projektów się kończy i zostaną zaksięgowane ładne przychody i zysk etc co do własnego kontentu, to odsyłam do ciekawego wywiadu w pb z tomkiem bagińskim - mówi w nim o dużej produkcji filmowej! cyt ''Jakie możliwości dalszego rozwoju ma Platige Image?
— Mamy ciekawe plany na najbliższy rok. Jest spora szansa na zrobienie bardzo dużego filmu fabularnego, którego tytułu nie chcę jeszcze wymieniać, bo dopiero prowadzimy rozmowy na ten temat. Wydaje mi się jednak, że będziemy to robić pod koniec roku. To naprawdę wielka, światowa produkcja. Obecnie pracujemy nad drugim sezonem „Wiedźmina”. Rozmawiamy z inwestorami na temat produkcji animowanej i też wszystko idzie w dobrym kierunku. Chcemy uniknąć sytuacji, w której sami finansujemy produkcję. Jesteśmy zbyt dojrzali, żeby pakować się w takie rzeczy.
Brzmi bardzo tajemniczo.
— Wiem, ale staram się unikać dmuchania balonów, nim wszystko nie zostanie ostatecznie potwierdzone i będziemy mieli to w garści.
Rozumiem, że „Wiedźmin” otwiera kolejne drzwi.
— Oczywiście, że otwiera. Przejście wszystkich „niewidzialnych etapów”, audytów produkcyjnych i postprodukcyjnych to dowód na to, że potrafimy w Polsce robić coś na światowym poziomie. Dokonaliśmy jako kraj skoku rozwojowego, ale w świadomości wielu ludzi z branży ciągle jesteśmy jakimś zacofanym wschodnim krajem. Przyjeżdżają do Warszawy i nagle widzą, że Warszawa wygląda jak Berlin. Ciągle jeszcze walczymy jednak ze stereotypami. Zawsze jestem dobrej myśli i sądzę, że będziemy robić fajne rzeczy.'' >>> legendy kiedyś się doczekają, na razie trafiły do zamrażarki, rok temu pli zrobiło odpis na 3 mln w tym temacie, jak wrócą do sprawy odpis pójdzie w druga stronę problem polega na tym, że scenariusz twardowskiego jest świetny, tylko nowe władze allegro głowią się nad tematem od wielu miesięcy, jakieś ustalenia obie strony porobiły, jest tylko jedno ale: platige nie pali się do tej koprodukcji, bo po pierwsze ma co robić, a po drugie ceny się zmieniły od tego czasu i allegro musiałoby dołożyć grosza, aby pli się to opłacało sami niestety tego nie mogą zrobić bez zgody allegro, finansowanie by sobie załatwili, gdyby tylko allegro ''spuściło ich ze smyczy'' jedna z ważniejszych rzeczy to zarząd chce zmienić strukturę przychodową: ''Dodatkowo, Grupa kontynuować będzie aktywności mające na celu wyprodukowanie własnych treści kontentowych, mających na celu zmianę struktury przychodowej Grupy ze struktury usługowej na strukturę usługowo tantiemową. '' ps> oj długo by tak można, naprawdę to fajna spółka, choć błędów nie uniknęła, ale po chaosie w zarządzaniu nastał już czas właściwych decyzji i wizji rozwoju spółki polecam, od 94 str wiele można zrozumieć: https://www.bankier.pl/static/att/ebi/2020-03/0000119046_202003200000125528.pdf
Lubę PLI, bo ma dobre fundamenty. Jednak na większy zysk można liczyć jedynie długofalowo.Panowie z akcjonariatu chyba nie myślą o szerszych wodach, czyli związaniu się z jakąś międzynarodową grupą medialną czy netową. Coś ich chyba mentalnie powstrzymuje.