1. Manipulacja kursem jest oczywista bo praktycznie wszyscy sprzedający stare akcje robią to impulsywnie, pod wpływem kolejnych komunikatów zarządu, ze sporą stratą. 2. Dziwy bo zarząd ogłaszając nowe emisje działa niby na korzyść drobnych akcjonariuszy. Dla przykładu: "drobny" z kasą i nie nerwowy kupił 100k starych akcji, co dawało mu 4,43% głosów na walnym; po już przeprowadzonej emisji ma 300k akcji, co daje mu 5,37% głosów, a po emisji planowanej, ma 3300k akcji i 5,94% na walnym. Radość wielka! 3. Cuda bo starzy akcjonariusze z akcjami uprzywilejowanymi poddają się bez walki, chociaż to oni tracą najwięcej. Mali się "cieszą" a starzy płaczą - mieli około 9% akcji i ponad 32% głosów na walnym, po emisji x3 mają dalej ok. 9% akcji ale już ok. 18% głosów, po planowanej: ok. 9% akcji i 10% głosów. Majstersztyk!! Dlaczego na to pozwolili, dlaczego częściowo głosowali na ostatnim walnym przeciw emisji ale nie złożyli pozwów (a może złożyli??).
W tej sytuacji pojawiające się tu propozycje łączenia się z kimś większym, czy łączenia się małych na najbliższym walnym nie wydają się mieć szans powodzenia. Skoro ci z 32% głosów nie chcieli, czy nie dali rady się obronić, małe szanse mamy i my, ale próbować oczywiście trzeba.
Działa na szkodę drobnych akcjonariuszy, bo chce wywłaszczyc, zmusić do sprzedaży akcji. Zwłaszcza, że spòłka nie potrzebuje 50 mln. Uzasadnienie jest po prostu uwłaczające ( ale to akurat na korzyść, bo każdy kto choć liznął rynku wie co to zapis dodatkowy, odcięcie oraz realny koszt akcji).
Na to wszystko sami wzięli pożyczyli od Efektu 12 mln.
Niech najpierw oddają kasę a nie za pieniądze efektu pchają projekty w okresie w ktòrym płyną infa o otwarciu hoteli, bazaròw, targowisk i procedowaniu tarczy dla szeroko rozumianej turystyki.
Gołym okiem widać na co to się składa. Skąd nagle teraz?
Po getbacku nadzòr jest wyczulony i mam nadzieję, że 'widzą'
Na to wszystko nałòż sobie, że zamiast wprowadzić pda zgodnie z uchwałą NWZA z grudnia wrzucili info o zwołaniu NWZA na lipiec na ponad dwa miesiące gdy wcześniej stosowali termin jednego miesiąca i akurat na okres wchodzenia nowych akcji
Poniżej odpowiedź jaką uzyskałem GPW
Szanowny Panie,
Do chwili obecnej spółka EFEKT S.A. nie podjęła działań, które umożliwiałyby notowanie praw do nowych akcji na GPW.
W celu uzyskania bardziej szczegółowych informacji prosimy o kontakt ze Spółką.
Z poważaniem,
Marzena Konowrocka
Ekspert
Zespół Obsługi Emitentów i AD / Dział Emitentów
Te Krakowskie spółki już tak mają Jupitera też przejeli za jego pieniądze teraz KCI tak samo robi Efekt tam doszło do 1mld akcji 2 scalenia po10 latach kurs na minimach wszechczasów zgroza człowieka ogarnia na to bezprawie na GPW.
Weteran jest jedna zasadnicza ròżnica tzw. timing
1. Kryminalna sprawa getback
2. Dmuchanie na PPK
A oni uderzyli błędnie według mnie zakładając, że chaos z koroną da zasłonę.
Po getbacku nadzòr jest mimo wszystko bardziej wyczulony, ale przede wszystkim ich posunięcie uderza w PPK. (Kto zapisze się do ppk jak widzi co z jego zgromadzonymi środkami może się stać)
Dnia 2020-04-26 o godz. 20:14 ~spek napisał(a): > Działa na szkodę drobnych akcjonariuszy, bo chce wywłaszczyc, zmusić do sprzedaży akcji. Zwłaszcza, że spòłka nie potrzebuje 50 mln. Uzasadnienie jest po prostu uwłaczające ( ale to akurat na korzyść, bo każdy kto choć liznął rynku wie co to zapis dodatkowy, odcięcie oraz realny koszt akcji). > > Na to wszystko sami wzięli pożyczyli od Efektu 12 mln. > > Niech najpierw oddają kasę a nie za pieniądze efektu pchają projekty w okresie w ktòrym płyną infa o otwarciu hoteli, bazaròw, targowisk i procedowaniu tarczy dla szeroko rozumianej turystyki. > > Gołym okiem widać na co to się składa. Skąd nagle teraz? > > Po getbacku nadzòr jest wyczulony i mam nadzieję, że 'widzą'
Jest tak jak piszesz, jednak od strony formalnej wszystko jest ok. Nie udowodnisz, że ktoś zmusza do sprzedaży akcji i trudno też pokazać, że manipuluje kursem. Powiedzą, że prawa wszystkich akcjonariuszy są równe (emisje z pp) i że działają dla dobra drobnych (patrz p.2 tego co pisałem wyżej). Jedynie można by próbować udowodnić, że zarząd działa na szkodę spółki ale to też bardzo trudne.
Giełda już to przerabiała i efektem tego był getback. Choćby przykład emisji aportowych swego czasu na NC i ciche przyzwolenie na ten proceder ktòry miał bardzo podobny niszczący charakter dla małych inwestoròw i z dzisiejszej perspektywy już wiadomo, że był to duży błąd bo powoli takie przyzwolenie jak rak niszczyło cały rynek a Ci co uprawiali proceder byli coraz bardziej zuchwali aż musiało dojść do afery getback. Bo już tak jest, że zuchwałość i poczucie, że nadzòr się nie zainteresuje powoduje poczucie ' mocy'.
Dnia 2020-04-26 o godz. 20:49 ~Ciekawy napisał(a): > Brawo wer. > > Cenne spostrzeżenie. > > Starzy od lat drenowali ta spółkę, doprowadzając ja prawie do upadku, przez swoje głupie, krótkowzroczne decyzje. > > > > Myśle ze jest drugie dno tej emisji, o czym się Teraz z cała pewnością nie dowiemy.
Drugie dno jest chyba oczywiste, 1 teraz kupiona akcja (a drobni sprzedają) zamieni się w 33 nowych. Po kolejnych emisjach okaże się, że np. ktoś ma 95% akcji i razem z kasą zdejmie, po przymusowym wykupie, spółkę z giełdy. Są oczywiście i inne warianty.
Jeżeli jakiś duzy by się podłączyl to pełnomocnictwa mają sens ròwniez w kontekście zaskarżenia.
Poczekajmy na rejestrację i ruszamy z pełnomocnictwami.
Wtedy też KNF będzie wiedział kto i ile faktycznie posiada, bo co zbyt zuchwale jak na 20 procent oficjalnie.
Ktoś mocno pobiera i być może przestaszyli się wrogiego przejęcia.
To, że się boją widać to też po tym, że nie wprowadzili pda, bo gdyby ktoś zaczął kupować pda nie musiałby zwracać uwagi na progi.
Aktywa są ogromne i myślę, że ktoś jeszcze powalczy o efekt zwłaszcza, że w perspektywie zmiana zagospodarowania dla Rybitw a gdyby odbili od CFI to jeszcze ściągnęli by 12 mln!
Gdyby im ktoś odbił efekt to wyegzekwowalby 12 mln od Cfi i to jest dodatkowy bonus.
Teraz gdy już wiadomo, że Rybitwy żyją i dają konkretny dochòd jeszcze bardziej staje się realne odbicie.
Dziś po tym projekcie CFi nie może liczyć na mniejszościowych a ewentualny ktoś mòglby liczyć na mniejszych akcjonariuszy.
Projekty z emisja uderzają zuchwałością i myślę, że KNF to widzi i tam gdzie będzie mogla to będzie reagować.