• dlaczego upadła Interma Trade Autor: ~jan [5.173.41.*]
    na początku roku w branży jubilerskiej we Włoszech mówiło się że Apart wziął potężne kredyty w banku szwajcarskim na budowę sieci Apart w Europie , w bankach które kredytują większość włoskich fabryk złotniczych.
    Kwota ponoć 80 milionów euro , biorąc pod uwagę zadłużenie Aparta już w roku 2018 na kwotę powyżej 200 milionów złotych , to razem w złotówkach ponad pół miliarda i nie mogli sobie pozwolić na wyrastanie im konkurencji w Polsce która wygrywała by z nimi wzornictwem , bolączką Aparta ponoć było rabatowanie biżuterii do -70 % przez Briju .

Pomyślcie jaką siłe przebicia w rozmowie np z ministrem finansów czy jakimś dyrektorem departamentu ministra ma taki Apart :
    my tu płacimy kilkaset milionów rocznie podatków , zatrudniamy 3 tysiące ludzi a tam w Gnieżnie ...itd itd / ale to już moje spekulacje /
  • dlaczego upadła Interma Trade Autor: ~rg [95.40.180.*]
    Może być tak że ktoś to weźmie w swoje ręce i zrobi z tego normalny biznes. Spółka nie miała innego wyjścia bo markety zamknięte i nie ma skąd generować przepływów kasy a osłona przez Tarczę nie wchodzi w grę że względu na zaległości podatkowe. Na wszelki wypadek można by zaryzykować mały pakiecik za ułamek dawnej wartości i poczekać bo na razie to ma być wniosek ale jeszcze nie został złożony więc może jest to komunikat do odpowiednich instytucji do rozważenia innych opcji. Miałem tych akcji kiedyś sporo i sprzedawałem po 3,4 więc teraz ryzyko posiadania takiej samej ilości nie osłabi moich finansów nawet w chwili faktycznego upadku spółki a scenariusze mogą być różne. Pozostało na chwilę obecną tylko podejście na ryzyk fizyk albo ktoś wyciągnie rękę( tylko kto) albo klapa. Fakt faktem ze złożenie wniosku sabezpieczy firmę przed wierzycielami przynajmniej na jakiś czas.
  • Re: dlaczego upadła Interma Trade Autor: ~fan [81.190.60.*]
    Jak to mówią nie ma dymu bez ognia!
  • Re: dlaczego upadła Interma Trade Autor: ~Kaktus [37.47.184.*]
    Po wpisach jasno widać, że braciszki sami do siebie piszą. Gwarantuję wam, że żaden minister nigdy o Briju nawet nie słyszał i nie wie co to jest. Co więcej taki Apart ma Briju w nosie. Prezes Tomasz z Briju opowiadał mi,że Piotrowscy poszli do Aparta z propozycją odsprzedaży firmy to w Aparcie ich wyśmiali. Apart to prawdziwa firma z tradycjami a nie jarmarczne Briju. No i Apart nie musi kraść Vatu, by istnieć.

• Re: dlaczego upadła Interma Trade Autor: ~rg [95.40.180.*]
    Masz całkowitą rację ale jeśli chodzi o tego typu spółki to może się tu jeszcze nie jedno wydarzyć i co poniektórzy mogą jeszcze wyciągnąć z tego nie tylko wnioski. Jeżeli złożą wniosek to pewnie z możliwością zawarcia układu co da pole do popisu dla pewnej grupy spekulantów. Tak to widzę ale to moje tylko przypuszczenia.
  • Re: dlaczego upadła Interma Trade Autor: ~Klops [37.30.49.*]
    A wyprowadzanie majątku spółki to też wina ministra? To był zlodziejski zamysł oszykani akcjonariuszy.
  • dlaczego upadła Interma Trade Autor: ~rg [31.0.66.*]
    Tak samo zrobił Wiśniewski z Rafako bo tak to już by PBG nie miało Rafako i żadnej monety przetargowej a tak nie ma Wiśniewskiego bo nie wytrzymał ciśnienia ale Rafako pozostało na razie w grupie PBG. Inna branżą ale tak dla porównania.
    Nie mam obaw, że Braciszki z Gniezna wytrzymają ciśnienie. To przecież vatowscy profesjonaliści. No i mają tą kopalnię co to w niej tylko złota BRAK.
  • Re: dlaczego upadła Interma Trade Autor: ~rg [31.0.66.*]
    Coś jak Petrolinvest też miał złożę ropy tylko trzeba było się dowiercić. Czy jest tutaj jeszcze jakiś fundusz z resztówką co brał na górce bo Ty bardziej w temacie.
    To działanie z korzyścią dla braci P. a nie dla akcjonariuszy których po prostu oszukano, wyprowadzając majątek firmy pod parawanem lipnych pożyczek
  • dlaczego upadła Interma Trade Autor: ~rg [31.0.66.*]
    Jeżeli jest majatek to da się go namierzyć tylko trzeba by mieć kontrolę nad ITM bo ona ma kontrolę nad spółkami Briu.... Wszystkie akcje to niecałe 6 milionów sztuk czyli przy obecnej cenie 1,4 mln. Dużo mało nie wiem ale wielu stać na to żeby odebrać 51% bo to tylko 700 tyś. Życzeniowe myślenie. Odebrałem połowę tego co miałem kiedyś za ułamek wartości ok. 8%. Zobaczymy najwyżej straci się kilka tyś.
  • Re: dlaczego upadła Interma Trade Autor: ~rg [31.0.66.*]
    Zapomniałem że mają akcje uprzywilejowane co daje im łącznie 50,17% czyli jak nic nie popuszcza to mają kontrolę nad spółką
    Tak czy siak ciężka dola akcjonariusza w tej spółce.
  • dlaczego upadła Interma Trade Autor: ~Kaktus [37.47.184.*]
    Naganiacze z Briju cały czas aktywni. Akcjonariusze zostali OSZUKANI przez Sułtany i tyle w temacie. Złodziejska spółka vatowska i tyle. Teraz naganiacze z Briju chcą, by inwestorzy kupowali akcje i żeby nie musieli kupować Sami od Siebie jak zwykle. Takie KIWKI.
    Po co używać własnych pieniędzy jak można innych ponabierać.

Katastrofa na Briju stała się faktem. Dobrze, że inwestorzy nie posłuchali Sułtanów. Mogło to się skończyć dla nich bankructwem. Żal tych, którzy Sułtanom uwierzyli.

Na dzień dzisiejszy sytuacja wygląda tak:
    - kryzysowa pomoc rządowa niestety nie dla Briju
    - zamknięte wszystkie Salony Briju.
    - zamknięte lotniska i granice RP
    - odwołane wesela, chrzciny, śluby, uroczystości imieninowe, urodzinowe itp. itd.
    - wyroby złotnicze to zbędny zbytek w czasie kryzysu
    - wysyp wyprzedaży wyrobów ze złota w lombardach
    - brak możliwości korzystania ze środków pomocy rządowej (zaległości US)
    - Briju musi regulować koszty stałe
    - akcje Briju spadają i to już zasłużenie ciągła tendencja: są GROSZE
    - LIPNA legenda PR Briju 1920 z dziadkiem co szył KAPELUSZE
    - Briju żaden bank nie chce dać kredytu (,,czarna lista bankowa")
    - zaległość do skarbówki już 50 mln zł z tytułu VAT ( czyt. komunikaty)
    - przeterminowane pożyczki 101 mln zł
    - kopalnia bez złota na azjatyckich stepach (brak środków i możliwości na odwiert)
    - kreatywna księgowość Briju
    - manipulacja kursem akcji Briju (Rubicon)
    - plan wprowadzenia 6 mln nowych akcji Briju do maja 2020 się nie powiódł
    - likwidacja OFE ( fundusze NN i Pionier to główni inwestorzy Briju) będzie wyprzedaż akcji
    - zmiana nazwy firmy po spadku akcji (z 36 zł na 1 zł) na ITM S.A.
    - księgowanie nieistniejących transakcji (wykrył UKS)
    - Briju nie poinformuje inwestorów o bieżących raportach, bo je można sprawdzić w US
    - Briju z działu produkcji sprzedaje złoto po taniości, bo nie idzie na rynku
    - branża odbuduje się może za 2-3 lata
    - próba wyłączenia salonów Briju z ITM
    Każda złotówka zainwestowana, to złotówka stracona, tu nawet zasada zdechłego kota nie zadziałała
  • Re: dlaczego upadła Interma Trade Autor: ~Dominik [217.17.39.*]
    Ale czy salony nie są już wyprowadzone z ITM?
    Tego nie wie nikt. Ta spółka słynie z fałszywych transakcji co zauważył nawet US. Może tak, może nie? Trzeba by pytać w UKS.
[x]
ITMTRADE 0,00% 0,15 2022-10-03 15:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.