• Mam takie pytanie dalczego tu nikt nie pisze???? Autor: swój [185.28.251.*]
    ta spółka ma zysk 72 mln tylko 3 razy więcej ma CDR a kosztuje 10 razy mniej
    Czy ktoś mi to wyjaśni i 5% wywidendy
  • Re: Mam takie pytanie dalczego tu nikt nie pisze???? Autor: ~Kuba [31.0.83.*]
    Ja się zapakowałem i dziś jeszcze dokupiłem po 35,60.
    Zastanawiam się tylko czy Asseco BS czy Asseco Pol dokupywać. BS dziś i wczoraj jakiś przestój a POL spadł mocno we wtorek a dziś wystrzał, mogłem wiecej dokupić...

• Re: Mam takie pytanie dalczego tu nikt nie pisze???? Autor: lukiandrzejewski88 [89.17.137.*]
    Wyjaśnienie jest proste. Giełdą kierują ceny, ceny kreują inwestorzy a większość inwestorów kieruje się emocjami. Po ilości wątków na forum widać , które spółki są na topie i rozpalają najwięcej emocji (np. CDR), co nieznaczy, że większość postępuje słusznie. Asseco BS jest dużo lepszym i bardziej racjonalnym wyborem niż CDR ale wielu inwestorów nie działa racjonalnie. NIe mówię, że CDR to zła spółka ale na chwilę obecną potencjał ryzyka/strat jest dużo mniej krzystny niż w Asseco BS.
    Kilka faktów przemawiających za ASSECO BS:
    - Zwiększająca sie co roku dywidenda ( średnio o ok 15%) wypłacana regularnie od 2008! Ok 90% zysków spółki rocznie idze na dywidendę. Nominalnie 5% dyw. na akcje co jest niezłym wynikiem
    - wysoka rentowność (ROE 23%) i co najważniejsze rentowność z roku na rok rośnie
    - Bardzo niskie zadłużenie, stabilna sytuacja finansowa
    - od 2008 regularnie rosną zyski i przychody firmy
    Dodatkowo spółka działa w perspektywicznej branży i ma dobrą pozycję rynkową na polskim rynku i śmiało wkracza na rynki zagraniczne co daję dalsze możliwości rozwoju i zwiększania przychodów / zysków

• Re: Mam takie pytanie dalczego tu nikt nie pisze???? Autor: ~xtx [31.182.187.*]
    Dnia 2020-04-23 o godz. 17:57 lukiandrzejewski88 napisał(a):
    > Wyjaśnienie jest proste. Giełdą kierują ceny, ceny kreują inwestorzy a większość inwestorów kieruje się emocjami. Po ilości wątków na forum widać , które spółki są na topie i rozpalają najwięcej emocji (np. CDR), co nieznaczy, że większość postępuje słusznie. Asseco BS jest dużo lepszym i bardziej racjonalnym wyborem niż CDR ale wielu inwestorów nie działa racjonalnie. NIe mówię, że CDR to zła spółka ale na chwilę obecną potencjał ryzyka/strat jest dużo mniej krzystny niż w Asseco BS.
    > Kilka faktów przemawiających za ASSECO BS:
    > - Zwiększająca sie co roku dywidenda ( średnio o ok 15%) wypłacana regularnie od 2008! Ok 90% zysków spółki rocznie idze na dywidendę. Nominalnie 5% dyw. na akcje co jest niezłym wynikiem
    > - wysoka rentowność (ROE 23%) i co najważniejsze rentowność z roku na rok rośnie
    > - Bardzo niskie zadłużenie, stabilna sytuacja finansowa
    > - od 2008 regularnie rosną zyski i przychody firmy
    > Dodatkowo spółka działa w perspektywicznej branży i ma dobrą pozycję rynkową na polskim rynku i śmiało wkracza na rynki zagraniczne co daję dalsze możliwości rozwoju i zwiększania przychodów / zysków
    >

no właśnie rosło od 2008 ,ale to jest czas przeszły nie będzie firm które nie odczują gigantycznej recesji a ta spółka jest prawie najdroższa w histori
  • Re: Mam takie pytanie dalczego tu nikt nie pisze???? Autor: lukiandrzejewski88 [89.17.137.*]
    Nominalnie jest w okolicach szczytu jednak wskaźnikowo C/Z oscyluje w okolicach 15 od prawie 10 lat. Po ostatnich wzrostach wskaźnik ten przekroczył 16 więc może chwilowo lepiej poczekać na jakąś korektę zważywszy na ostatnie gwałtowne wzrosty jednak na pewno nie można powiedzieć , że to droga spółka. A czy zyski nie mogą rosnąć wiecznie.....no wiadomo , że nie ALE to jest spółka , której zyski on 16 lat są w trendzie wzrostowym i do tego mają dobry produkt oraz działają w perspektywicznej branży.
    Co jak co ale to są solidne argumenty żeby powiedzieć , że ZYSKI w tej firmie to nie tylko czas przeszły ale i przyszły :)
  • Re: Mam takie pytanie dalczego tu nikt nie pisze???? Autor: ~xtx [31.182.187.*]
    Ja nie piszę że nie będzie zysku tylko żę będzie znaczaco niższy i spółka przy tym kursie jest droga ,kurs trzymać bedzie sie do dywidendy a nastepnie nastapi znaczaca korekta .
  • Re: Mam takie pytanie dalczego tu nikt nie pisze???? Autor: ~Luki [89.17.137.*]
    No to tu sie częściowo zgodzę. W miarę cyklu życia przedsiębiorstwa TEMPO WZROSTU zysków maleje, az koniec końców ustabilizuje sie na pewnym poziomie, jednak to jeszcze nie teraz :) poki co spółka zwieksza rentowność a to charakterystyczne dla spółek w okresie wzrostu
  • Re: Mam takie pytanie dalczego tu nikt nie pisze???? Autor: ~Alicja [89.75.162.*]
    Ja się dzisiaj zameldowałam. Mam nadzieję, że na dłużej.
  • Re: Mam takie pytanie dalczego tu nikt nie pisze???? Autor: dirk4 [5.57.129.*]
    a po co pisać, żeby zrobić takie szambo jak na forum PZU, Orlenu czy innych spółek z Wig20 ? Pieniądze lubią cisze.
  • Re: Mam takie pytanie dalczego tu nikt nie pisze???? Autor: wtk [89.64.91.*]
    Podoba mi się poziom forum na tej spółce, czekam na lekką korektę po tych wzrostach i wstępnie się melduję.
[x]
ASSECOBS -0,23% 88,60 2025-10-09 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.