Bardzo przykre info - ale prawdziwe. PJP w towarzystwie bankrutów - w ciągu roku Spółka "zjechała" o ponad 40 procent. Czy to celowe działanie? i w jakim celu? Te "zjazdy" są bardzo dziwne. Spółka ogłasza dobre wyniki z perspektywą i zapowiedziami na jeszcze lepsze, a akcjonariusze dowiadują się, że Spółka to prawie bankrut. Pytam - o co chodzi?
Jeśli animator potrafi jedną akcją upuścić cenę aż o 90 groszy (to jest dywidenda z 10 akcji brutto) to chyba nie gra z nami w jednej drużynie. To samo robi na PJP i ATR - zastanawiam się czy spółka udostępni mnie umowę, bo przecież nie mogę skorzystać z art. 212 KSH. Od nadzoru jest Rada Nadzorcza, ale...
Mój błąd, biję się w pierś...przez ilość liczb po przecinku wyszło 90 groszy, a poprawna wartość to 9 groszy. Mimo to, uważam, że upuszczanie o wartość dywidendy na jedną akcję jest niepoważne.
Romano, spółka niczego Ci nie udostępni. PJP wydaje się być na poziomie realnej wartości akcji w momencie przejęcia. Później była pompka do góry i teraz ciśnienie zjechało do atmosferycznego. PJP bankrutem nie będzie - dobry produkt, baza klientów, perspektywa rozwoju. Ale ciężko myśleć o wzroście do 18-u bez zaangażowania fundów (nie ma). A przy małej płynności całej grupy działania animatora są mocno podejrzane. Jak dla mnie przynajmniej.
Ewakuacja ze stratą wskazana. Tu za miesiąc drobnymi krokami będzie ok. 8 zł. a może mniej. To jest zaplanowana od dłuższego czasu akcja. W uchwale w sprawie skupu akcji własnych jest wskazana cena od 0,50 gr.
A wedlug mojego skromnego zdania bedzie rezygnacja ze skupu akcji wlasnych i 10 mln kapitalu rezerwowego wroci na kapital zapasowy .... chyba ze bedzie komunikat o programie skupu akcji co niby mial byc niezwlocznie ogloszony po walnym ???!!!
Byly prezes PZU Paweł Surowka zainkasowal w 2019 roku 1,86 mln zł A ile wasi prezesi? vice w immobile rok wczesniej zgarnal 1,50 mln zl. Ciekawe ile w tym roku.Ale porownanie wielkosciowe firm!
Prezes I V-ce zarabiają w GKI właśnie na takim poziomie jak w PZU czy też w Dom Development ale słusznie zauważone, że trochę inna skala prowadzonego biznesu. Inna też jest skala dywidendy...