3zl to srednia w 2019.
Liczac po wskaznikach za prognozowany zysk w 2020 pitern 30mln a tesgas 25mln robi 5.2zl srednia roczna w 2020.
A spoleczka ma do rozliczenia straty i mozliwe ze nie zaplaci podatku za 2020.
W dodatku BP moze zwiekszyc przychody.
Badania stess testowe na dobrej rentownosci tez wplyna na kurs.
Takze tu moze byc srednia roczna 5.5 a nawet 6zl. Zreszta rdr ma wzrosnac zysk o 100% wiec srednia roczna kursu tez 100% rdr..
Technicznie tez nie wyglada zle. Podobne konsolidacje sa dosc typowe dla przerw w trendzie wzrostowym.
Obecnie uwazam ze po rozczarowaniu i wyprzedazy po raporcie nastapilo uspokojenie i inwstorzy patrza nie wstecz (2019) tylko juz beda dyskontowac wyniki 2020.
15 maja raport za IQ20 i zobaczymy jakie marze. Przede wszystkim interesujace marze za usluge stress testow.
Ciekawostka: obecnie w budowie 700km grubych rur a lacznie do 2023 2000km. To bedzie podlegalo badaniom stress testowym.
Oprocz tego kilkaset km na Litwie i Ukrainie. Sporo rowniez w Niemczech.
To sa ekstra przychody.
Czyli 120mln budowy i ekstra 20mln stress testy. Budowybna 6% stress testy zobaczymy w raporcie ile.
Widac tez ze strategia wodorowa w Polsce bedzie szybko. Pgnig zapowiedzial strategie wodorowa wlasna na lipiec.
Wiec beda te elektrownie solarne z elelktrolizerami szybciej niz mozemy sobie wyobrazic.
Tak. Powaznie. Wracam do mysli sprzed paru dni kiedy zastanawialem sie jak wiarygodnie wycenic spolke. Model wyceny jako 2 osobne spolki jest wlasciwy i dobrze tlumaczy SREDNIA cene dla roku biezacego. Skoro dla 2019 sie sprawdzilo to dla mnie jest to wlasciwa metoda. Mnozniki wyceny nie sa przypadkowe tylko zaleza od marzowosci biznesu i jego tempa rozwoju. Dla OZE mnoznik jest 2x wyzszy niz dla rur. Dla rur liczymy po wskazniku Torpola.
Tak liczac powinien bys sredni kurs roczny 5-5.5. Czyli obecne ceny sa bardzo atrakcyjne.
Spadek na 2.5 to wariant z ekstremalna recesja gdzie ludzie masowo traca dochody. Na razie prasa donosi o rekordowym zainteresowaniu inwestorow indywidualnych i otwarciach nowych rachunkow. Raport byl rozczarowujacy ale on pokazuje przeszlosc. Mamy juz IIQ20.
Misio, Dres - proszę o merytoryczną odpowiedź, co Wy się tak uparliście co do tej marży, sam pracuje w obszarze tego typu i chyba każdy wie, że koszty nie rosną proporcjonalnie do obrotów,. W naszej działalności targetem jest jak największy obrót , bo maleją koszty np. zakupy u dostawców, efektywność pracowników, koszty zarządu...itd. tak mała symulacje spółki X rok 1- obrót 50 milionów - koszty - 50 milionów rok 2 - obrót 100 milionów - koszty - 90 milionów rok 3 - obrót 150 milionów - koszty - 125 milionów o niech teraz każdy niech sobie odpowie, gdzie będzie Tesgas za rok
Lah w raporcie widzisz liczbe pracownikow taka sama jak przed rokiem. Czytasz rowniez o planach utrzymania 100mln sprzedazy uslug budowlanych przez nastepne 2 lata.
Czyli skalowanie biznesu bardzo ograniczone.
Kluczem marza oraz usluga stress testow.
Ja mam akcje i nie sprzedaje i nie dokupuje mam mls, tesgas i obecnie gotówkę ma obrót
Czekam
Uważam że opera powoduje spadek kursu jak się wysypia to wtedy będzie lżej