• Jestem znow byczo nastawiony Autor: ~Dres [188.146.225.*]
    3zl to srednia w 2019.
    Liczac po wskaznikach za prognozowany zysk w 2020 pitern 30mln a tesgas 25mln robi 5.2zl srednia roczna w 2020.
    A spoleczka ma do rozliczenia straty i mozliwe ze nie zaplaci podatku za 2020.
    W dodatku BP moze zwiekszyc przychody.
    Badania stess testowe na dobrej rentownosci tez wplyna na kurs.
    Takze tu moze byc srednia roczna 5.5 a nawet 6zl. Zreszta rdr ma wzrosnac zysk o 100% wiec srednia roczna kursu tez 100% rdr..

Technicznie tez nie wyglada zle. Podobne konsolidacje sa dosc typowe dla przerw w trendzie wzrostowym.
    Obecnie uwazam ze po rozczarowaniu i wyprzedazy po raporcie nastapilo uspokojenie i inwstorzy patrza nie wstecz (2019) tylko juz beda dyskontowac wyniki 2020.
    15 maja raport za IQ20 i zobaczymy jakie marze. Przede wszystkim interesujace marze za usluge stress testow.

Ciekawostka: obecnie w budowie 700km grubych rur a lacznie do 2023 2000km. To bedzie podlegalo badaniom stress testowym.
    Oprocz tego kilkaset km na Litwie i Ukrainie. Sporo rowniez w Niemczech.
    To sa ekstra przychody.
    Czyli 120mln budowy i ekstra 20mln stress testy. Budowybna 6% stress testy zobaczymy w raporcie ile.

Widac tez ze strategia wodorowa w Polsce bedzie szybko. Pgnig zapowiedzial strategie wodorowa wlasna na lipiec.
    Wiec beda te elektrownie solarne z elelktrolizerami szybciej niz mozemy sobie wyobrazic.
  • Re: Jestem znow byczo nastawiony Autor: ~misio [89.76.121.*]
    hihihih:)
  • Re: Jestem znow byczo nastawiony Autor: ~Misio [89.76.121.*]
    Dres czy ty poważny jesteś?
  • Re: Jestem znow byczo nastawiony Autor: ~Dres [188.146.225.*]
    Tak. Powaznie. Wracam do mysli sprzed paru dni kiedy zastanawialem sie jak wiarygodnie wycenic spolke. Model wyceny jako 2 osobne spolki jest wlasciwy i dobrze tlumaczy SREDNIA cene dla roku biezacego. Skoro dla 2019 sie sprawdzilo to dla mnie jest to wlasciwa metoda. Mnozniki wyceny nie sa przypadkowe tylko zaleza od marzowosci biznesu i jego tempa rozwoju. Dla OZE mnoznik jest 2x wyzszy niz dla rur. Dla rur liczymy po wskazniku Torpola.
    Tak liczac powinien bys sredni kurs roczny 5-5.5. Czyli obecne ceny sa bardzo atrakcyjne.
    Spadek na 2.5 to wariant z ekstremalna recesja gdzie ludzie masowo traca dochody. Na razie prasa donosi o rekordowym zainteresowaniu inwestorow indywidualnych i otwarciach nowych rachunkow. Raport byl rozczarowujacy ale on pokazuje przeszlosc. Mamy juz IIQ20.
  • Re: Jestem znow byczo nastawiony Autor: ~Lah [185.56.244.*]
    Misio, Dres - proszę o merytoryczną odpowiedź,
    co Wy się tak uparliście co do tej marży, sam pracuje w obszarze tego typu i chyba każdy wie, że koszty nie rosną proporcjonalnie do obrotów,. W naszej działalności targetem jest jak największy obrót , bo maleją koszty np. zakupy u dostawców, efektywność pracowników, koszty zarządu...itd.
    tak mała symulacje spółki X
    rok 1- obrót 50 milionów - koszty - 50 milionów
    rok 2 - obrót 100 milionów - koszty - 90 milionów
    rok 3 - obrót 150 milionów - koszty - 125 milionów
    o niech teraz każdy niech sobie odpowie, gdzie będzie Tesgas za rok
  • Re: Jestem znow byczo nastawiony Autor: ~Dres [188.146.225.*]
    Lah w raporcie widzisz liczbe pracownikow taka sama jak przed rokiem. Czytasz rowniez o planach utrzymania 100mln sprzedazy uslug budowlanych przez nastepne 2 lata.
    Czyli skalowanie biznesu bardzo ograniczone.
    Kluczem marza oraz usluga stress testow.
    Ja mam akcje i nie sprzedaje i nie dokupuje mam mls, tesgas i obecnie gotówkę ma obrót
    Czekam
    Uważam że opera powoduje spadek kursu jak się wysypia to wtedy będzie lżej
    No i prawa strona mi się nie podoba, duża zleceń na ssss
    Może specjalnie??? Ale wątpię
  • Re: Jestem w byczo nastawiony Autor: ~Mario [31.0.81.*]
    Ile akcji TS posiada fundusz opera?
  • Re: Jestem znow byczo nastawiony Autor: ~misio [89.76.121.*]
    sesja na zielono a tutaj sypanie cd, niestety wysok czysto spekulayjny rynek inaczej tego gniota jak na 3-3,5 nie wycenia

[x]
TESGAS -0,85% 2,33 2025-09-26 15:00:30
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.