TSG w konsorcjum na którego czele stanie, wygrywa przetarg na BP lub jeden z dwóch głownych odcinków gazociągu. Info o tym zostanie podane jeszcze przed Świętami Wielkiej Nocy. Taki prezent świąteczny dla akcjonariuszy...
Zabiegi w piTERN skłaniają mnie do wniosku, iż podmiot ten zostanie wkrótce przekształcony w SA, w II połowie roku odbędzie się IPO. Pozyskany kapitał pójdzie na inwestycje w kapitał obrotowy oraz inwestycje w wejście na rynek budowy farm PV. Być może akwizycję spółki, która ma w tym obszarze kompetencje.
piTERN pracuje jak szalony, nastąpiło tam odtworzenie kapitałów własnych (nie trzeba było tego robić bez wyraźnego powodu) oraz zamiana zysków w 4Q19 w kapitał obrotowy przeznaczony na zakupy podzespołów. I pewnie dzięki temu piTERN pokaże rewelacyjne wyniki w 2020. Właśnie pod IPO.
Gdzie będzie wtedy kurs?.. Ano właśnie, wrócę wtedy powiedzieć: a nie mówiłem...
A na razie bedzie Niagara. Bo rynek kupuje fakty a nie bajki bo jestesmy w bessie a nie w hossie. W hossie spadloby 10% i odbilo a teraz nje wiem ile spadnie.
Misio Oldboy jest notorycznie zbyt optymistyczny. Ma tego cale wagony i to jest presja psychiczna.
Chcialem zauwazyc ze w raporcie za IIIq19 byly te same teksty o osiaganiu kamieni milowych i rezerwach na ryzyka ktore nie pozwalaja na rozpoznanie marzy z projektu. Wtedy pisano ze w IVq to sie poprawi.
W piternie moze byc przestoj zwiazany z koronawirem. Nie wiadomo jeszcze.
Budowy tych grubych gazociagow jak BP czy GIPL to rzecz nowa dla spolki. Nie wiadomo jaka cene wezma i jaka sprawnosc operacyjna beda miec. Samo wygranie przetargu nie wystarczy do zarabiania. Z tego moga byc peanuts.
Pchanie piternu na gielde nie ma sensu w sytuacji gdy spolka spodziewa sie duzej gotowki ktora moze finansowac dalsze inwestycje. A juz w bessie to bez sensu.
Backlog jest 121mln a 250mln to jakas bajka jak 13zl fair value z amerykanskiego serwisu.
Tak, ale zobacz raport najlepszy od dekady, faktycznie powtarzają to co w poprzednim raporcie, poza tym jak marzy nie poprawia to kicha, no ale 3 mln są
To co oddajesz? Ja trzymam
Misio poczekam z ta spoleczka na hosse. Bankructwo im z pewnkscia nie grozi jak wielu innym. Jedynie jest pytanie ile beda zarabiac. Pewnie przestane tu pisac bo nie ma sensu mlocic non stop i sie podniecac. Dobrze ze raport puscili w piatek wieczorem. Bo mi zajelo troche czasu zanim w ogole skumalem gdzie sa zyski piternu pokazane. Natomiast pytanie na ile te marze z projektow realizowanych w 19 jeszcze sie pokaza. Na razie z mojej perspektywy jest zawód bo spodziewalem sie czegos innego a poniewaz spolka pisala mnjej wiecej to samo o podejsciu ostroznosciowym w ksiegowaniu zyskow z projektow no to zapala sie mocno lampka ostrzegawcza. Co wiecej BP jest dla spolki nje tylko szansa ale i ryzykiem. Pierwsze ryzykonto w ogole sporzadzsnie kosztorysu. Pozniej zrealizowanie. Nikogo w Rzadzie czy w PGNiGu nje interesuja zyski Tesgasu.
Dokładnie tak, zdobycie kontraktu nie oznacza zysku, muszą uważać jak widać i jest to na co zwracałem uwagę, a wszyscy pisali ze jęczę
Jak widać trzeba uważać, oldboy zbyt optymistycznie do tematu podchodzi.
Umiecie czytać ?? Chyba nie. Raport ma zysk. Ma zysk. To że nie ma.10 baniek trudno. Pod co to ma spadać. 1 powód ?? Fala ?? Nie. W ogóle znacie opory ???
w 4q zarobili tylo 500k netto, a wcesneij pisali ze 3 i 4 q to najlepsze dla spolki, rok temu 4q to 1,3 mls zarobku netto, wiec teraz slabo i tu jest poblem
Niech Bóg Ci błogosławi oldboy, jeśli masz rację. Mam akcji za całe 10 tys zł kupionych po 4,49 zł i chciałbym na nich odrobić straty z krwawego czwartku sprzed kilkunastu dni. Jestem cierpliwy, mogę czekać całymi miesiącami. Modle się, aby było warto. Dopiero zacząłem przygodę na GPW i już mocno oberwałem. Może tym razem uśmiechnie się do mnie los.
Mimo sympatii, Dresik piszesz od pewnego czasu takie dyrdymały, że słuchać hadko... A Pluszak jak zawodowy klakier...
Wyjścia są dwa, albo rozumu wam nie staje, albo też dostrzegliście szansę na większy zysk i naganiacie teraz na spadek, żeby taniej odkupić. Po wpisach całkowicie oderwanych od rzeczywistości, wnoszę, że to drugie. Od zawsze mam odruch wymiotny w sytuacji, kiedy ktoś normalny za parę zeta przekształca się w pajaca.
Pamiętajcie, co mówi Pismo: mowa twoja będzie tak tak, nie nie, a wszystko co pomiędzy od szatana jest.
Ja tam nic nie robię niech akcję TesGas zostaną dla młodego jak dorośnie.
Nie handluję a nawet będę starał się rzadko tu zaglądać.
Róbcie co chcecie.
Ja poczekam
I tak nie moja działka wolę grać w gry.
Tu niech leży i może za jakiś czas trochę pogram i tu.
Dres po wirusie pamiętaj że jest impreza jak żona puści
Oldboy jak to jest większość widzi że raport nie powala, ty tego nie przyznasz
Ja żeby było jasne, nie chce żeby kurs spadał !!!!!!!!!!!!!!!!!! Niech rośnie
Ale myślę że obecnie w związku z raportem, gdzie pokazali ze jak dużo budują to nie znaczy że dużo zarabiają i tutaj się obawiamy, że ta rentowność nie powala i że dużo na tych bp mogą nie zarobić, bo nie widzimy poprawy efektywności zarabiania, tylko już się tłumacza ze PKB spadł o 1%to co będzie teraz?????
Daj Boże niech w poniedziałek zamknie niedowiarka gębę i będzie wzrost, a przedewszystkim zainteresowanie spółka na poziomie no 500k-1mln obrotu
Pluszak, jak większość tego forum nie rozumiesz najprostszych zależności gospodarczych oraz mechanizmów działania firm. Może jak dostaniesz kilka razy w skórę, to się czegoś nauczysz.
Wrócę tu po rozstrzygnięciu przetargu na BP, zobaczę jaki będzie kurs...