• scenariusz najbliższych zdarzeń Autor: ~oldboy [94.172.189.*]
    TSG w konsorcjum na którego czele stanie, wygrywa przetarg na BP lub jeden z dwóch głownych odcinków gazociągu. Info o tym zostanie podane jeszcze przed Świętami Wielkiej Nocy. Taki prezent świąteczny dla akcjonariuszy...

Zabiegi w piTERN skłaniają mnie do wniosku, iż podmiot ten zostanie wkrótce przekształcony w SA, w II połowie roku odbędzie się IPO. Pozyskany kapitał pójdzie na inwestycje w kapitał obrotowy oraz inwestycje w wejście na rynek budowy farm PV. Być może akwizycję spółki, która ma w tym obszarze kompetencje.

piTERN pracuje jak szalony, nastąpiło tam odtworzenie kapitałów własnych (nie trzeba było tego robić bez wyraźnego powodu) oraz zamiana zysków w 4Q19 w kapitał obrotowy przeznaczony na zakupy podzespołów. I pewnie dzięki temu piTERN pokaże rewelacyjne wyniki w 2020. Właśnie pod IPO.

Gdzie będzie wtedy kurs?.. Ano właśnie, wrócę wtedy powiedzieć: a nie mówiłem...

A na razie ADIEU!
  • Re: scenariusz najbliższych zdarzeń Autor: ~Dres [188.146.225.*]
    A na razie bedzie Niagara. Bo rynek kupuje fakty a nie bajki bo jestesmy w bessie a nie w hossie. W hossie spadloby 10% i odbilo a teraz nje wiem ile spadnie.
  • Re: scenariusz najbliższych zdarzeń Autor: ~1982 [109.233.92.*]
    Wróżbita maciej ci odpowie.
  • Re: scenariusz najbliższych zdarzeń Autor: ~Misio [89.76.121.*]
    Dres taka zmiana nastawienia????? Głowa do góry!!!!!
    Misio Oldboy jest notorycznie zbyt optymistyczny. Ma tego cale wagony i to jest presja psychiczna.
    Chcialem zauwazyc ze w raporcie za IIIq19 byly te same teksty o osiaganiu kamieni milowych i rezerwach na ryzyka ktore nie pozwalaja na rozpoznanie marzy z projektu. Wtedy pisano ze w IVq to sie poprawi.
    W piternie moze byc przestoj zwiazany z koronawirem. Nie wiadomo jeszcze.
    Budowy tych grubych gazociagow jak BP czy GIPL to rzecz nowa dla spolki. Nie wiadomo jaka cene wezma i jaka sprawnosc operacyjna beda miec. Samo wygranie przetargu nie wystarczy do zarabiania. Z tego moga byc peanuts.
    Pchanie piternu na gielde nie ma sensu w sytuacji gdy spolka spodziewa sie duzej gotowki ktora moze finansowac dalsze inwestycje. A juz w bessie to bez sensu.
    Backlog jest 121mln a 250mln to jakas bajka jak 13zl fair value z amerykanskiego serwisu.
    Tak, ale zobacz raport najlepszy od dekady, faktycznie powtarzają to co w poprzednim raporcie, poza tym jak marzy nie poprawia to kicha, no ale 3 mln są
    To co oddajesz? Ja trzymam
    Misio poczekam z ta spoleczka na hosse. Bankructwo im z pewnkscia nie grozi jak wielu innym. Jedynie jest pytanie ile beda zarabiac. Pewnie przestane tu pisac bo nie ma sensu mlocic non stop i sie podniecac. Dobrze ze raport puscili w piatek wieczorem. Bo mi zajelo troche czasu zanim w ogole skumalem gdzie sa zyski piternu pokazane. Natomiast pytanie na ile te marze z projektow realizowanych w 19 jeszcze sie pokaza. Na razie z mojej perspektywy jest zawód bo spodziewalem sie czegos innego a poniewaz spolka pisala mnjej wiecej to samo o podejsciu ostroznosciowym w ksiegowaniu zyskow z projektow no to zapala sie mocno lampka ostrzegawcza. Co wiecej BP jest dla spolki nje tylko szansa ale i ryzykiem. Pierwsze ryzykonto w ogole sporzadzsnie kosztorysu. Pozniej zrealizowanie. Nikogo w Rzadzie czy w PGNiGu nje interesuja zyski Tesgasu.
    Dokładnie tak, zdobycie kontraktu nie oznacza zysku, muszą uważać jak widać i jest to na co zwracałem uwagę, a wszyscy pisali ze jęczę
    Jak widać trzeba uważać, oldboy zbyt optymistycznie do tematu podchodzi.
  • Re: scenariusz najbliższych zdarzeń Autor: ~1982 [37.47.60.*]
    Umiecie czytać ?? Chyba nie. Raport ma zysk. Ma zysk. To że nie ma.10 baniek trudno. Pod co to ma spadać. 1 powód ?? Fala ?? Nie. W ogóle znacie opory ???
  • Re: scenariusz najbliższych zdarzeń Autor: ~misio [89.76.121.*]
    w 4q zarobili tylo 500k netto, a wcesneij pisali ze 3 i 4 q to najlepsze dla spolki, rok temu 4q to 1,3 mls zarobku netto, wiec teraz slabo i tu jest poblem
  • Re: scenariusz najbliższych zdarzeń Autor: ~mikroinwestor [188.146.104.*]
    Niech Bóg Ci błogosławi oldboy, jeśli masz rację. Mam akcji za całe 10 tys zł kupionych po 4,49 zł i chciałbym na nich odrobić straty z krwawego czwartku sprzed kilkunastu dni. Jestem cierpliwy, mogę czekać całymi miesiącami. Modle się, aby było warto. Dopiero zacząłem przygodę na GPW i już mocno oberwałem. Może tym razem uśmiechnie się do mnie los.
  • Re: scenariusz najbliższych zdarzeń Autor: ~1982 [109.233.92.*]
    Odrobisz. Spoko. Poczekaj. Jak dobrze powieje to zarobisz. Obserwuj kurs i bez nerwowych ruchów.
  • Re: scenariusz najbliższych zdarzeń Autor: ~oldboy [94.172.189.*]
    Mimo sympatii, Dresik piszesz od pewnego czasu takie dyrdymały, że słuchać hadko... A Pluszak jak zawodowy klakier...

Wyjścia są dwa, albo rozumu wam nie staje, albo też dostrzegliście szansę na większy zysk i naganiacie teraz na spadek, żeby taniej odkupić. Po wpisach całkowicie oderwanych od rzeczywistości, wnoszę, że to drugie. Od zawsze mam odruch wymiotny w sytuacji, kiedy ktoś normalny za parę zeta przekształca się w pajaca.

Pamiętajcie, co mówi Pismo: mowa twoja będzie tak tak, nie nie, a wszystko co pomiędzy od szatana jest.

ADIEU.
  • Re: scenariusz najbliższych zdarzeń Autor: ~Hofens [37.47.34.*]
    Ja tam nic nie robię niech akcję TesGas zostaną dla młodego jak dorośnie.
    Nie handluję a nawet będę starał się rzadko tu zaglądać.

Róbcie co chcecie.
    Ja poczekam
    I tak nie moja działka wolę grać w gry.
    Tu niech leży i może za jakiś czas trochę pogram i tu.
    Dres po wirusie pamiętaj że jest impreza jak żona puści
  • Re: scenariusz najbliższych zdarzeń Autor: ~Misio [37.248.165.*]
    Oldboy jak to jest większość widzi że raport nie powala, ty tego nie przyznasz
    Ja żeby było jasne, nie chce żeby kurs spadał !!!!!!!!!!!!!!!!!! Niech rośnie
    Ale myślę że obecnie w związku z raportem, gdzie pokazali ze jak dużo budują to nie znaczy że dużo zarabiają i tutaj się obawiamy, że ta rentowność nie powala i że dużo na tych bp mogą nie zarobić, bo nie widzimy poprawy efektywności zarabiania, tylko już się tłumacza ze PKB spadł o 1%to co będzie teraz?????
    Daj Boże niech w poniedziałek zamknie niedowiarka gębę i będzie wzrost, a przedewszystkim zainteresowanie spółka na poziomie no 500k-1mln obrotu
  • Re: scenariusz najbliższych zdarzeń Autor: ~oldboy [94.172.189.*]
    Pluszak, jak większość tego forum nie rozumiesz najprostszych zależności gospodarczych oraz mechanizmów działania firm. Może jak dostaniesz kilka razy w skórę, to się czegoś nauczysz.

Wrócę tu po rozstrzygnięciu przetargu na BP, zobaczę jaki będzie kurs...
  • Re: scenariusz najbliższych zdarzeń Autor: ~realista [83.25.59.*]
    Idzie fala spadkowa i niestety dotknie także TESGAS. Jest to dobra frma wiec nie naeży panikować ale rykoszetem oberwie.
[x]
TESGAS 0,00% 2,49 2025-12-05 11:53:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.