Noo wprost tragedia !! 33000 akcji , czyli 0,3% z ogółu. Pewnie będzie "wodospad" przynajmniej -60% - hahaha. A jak jeszcze prezes dostanie kataru - to z -80% pewne :))))
Chwilę wcześniej jaraliscie się, że free float to 1,5%. Akcji jest 10 000000. Czyli w obiegu było jakieś 100 000. Najpierw prezes wpuścił prawie 10 000 akcji w rynek sprzedając na górce, a teraz dodrukowali za grosze 33 000. To znaczy, że w ciągu tygodnia liczba akcji w obiegu zwiększyła się o ponad 40% było ciekawie jakby w niedalekiej przyszłości kurs zareagował proporcjonalnie.
Właśnie nieoficjalnie się dowiedziałem że dzieciaki juz w tym roku szkolnym do szkoły nie pójdą! Podobnie sport, teatry, kina, koncerty Wiecie co to oznacza dla CDA??? hehehe
Po pierwsze jak na razie "nieoficjalnie". Po drugie według mnie oferta CDA dla tej grupy docelowej nie jest konkurencyjna w porównaniu z Netflixem, albo grami komputerowymi. Po trzecie w ciągu tygodnia zwiększoną podaż o prawie 30%, zmniejszony popyt ze względu na ostrożność po nagłym dynamicznym wzroscie. Według mnie jest dużo większy potencjał do spadków niż wzrostów. W mojej opinii w przyszłym tygodniu zaczną się wyprzedawać Ci, którzy grali pod dywidendę, a za nim pójdą słabe ręce. Do tego w maju pojawi się raport, który biorąc pod uwagę obecne nastroje będzie rozczarowanie i pokaże, że kurs nie powinien przekroczyć 20 zł. Do tego przy ewentualnych kojelnych spekulacyjnych wzrostach można przewidywać dalsza sprzedaż że strony zarządu i powiększanie free float.
A ja mam zupełnie inne zdanie, i widzę pierwszy przystanek na 45 i tam oddadzą trochę akcji, docelowo widzimy się dużo wyżej, teraz to ta branża jest na fali.
Oczywiscie w powyższym rozliczeniu był błąd. Przy free float 1.5% akcji w obiegu było około 150 00, więc w ciągu tygodnia podaż wzrosła o prawie 30% a nie 40
Dnia 2020-03-27 o godz. 20:28 ~Hahaha napisał(a): > Jak w obiegu było 150 00 wypuszczono dziś 33 000 no to źle liczysz, nie prawie 30% a ponad 200% za 10groszy kurcze no to teraz się zacznie...
Napisz proszę...jak trzeba być ograniczonym, żeby nie wpaść na to, że ucięło jedno zero?
Milo napisał : "Chwilę wcześniej jaraliscie się, że free float to 1,5%. Akcji jest 10 000000. Czyli w obiegu było jakieś 100 000. Najpierw prezes wpuścił prawie 10 000 akcji w rynek sprzedając na górce, a teraz dodrukowali za grosze 33 000. To znaczy, że w ciągu tygodnia liczba akcji w obiegu zwiększyła się o ponad 40% było ciekawie jakby w niedalekiej przyszłości kurs zareagował proporcjonalnie."
Czy ty myslisz ze gdy np. free float spadnie z powiedzmy 10 % na 1 % (czyli 10 krotnie) to cena akcji powinna wzrosnąć przez to 10 krotnie ? Otóz w spółkach chodzi głównie o ZYSK/DYWIDENDĘ - i oto głównie chodzi powaznym inwestorom, o to idzie "gra" na GPW ! A dywidenda wypłacana jest na wszystkie akcje , a nie tylko na te z free-float . Wskaznik C/Z (praktycznie najwazniejszy wskaznik okreslający czy cena akcji jest droga/tania) jest liczony na wszystkie akcje. Oczywiscie C/Z moze wydawać się często wysoka, ale w tym konkretnym wypadku jest niemal 100% pewne ze wkrótce zyski albo obnizą C/Z, albo wywyzszą cenę akcji. . Krótko mówiąc - wzrost zysków jest pewny ; przy niskiej cenie akcji dostaniesz więcej dywidendy za akcje, a przy wysokiej cenie akcji dostaniesz mniej (procentowo) . Nie patrz tylko na cenę "kury", ale tez na cenę "jajek" .
Po pierwsze zwracam tylko uwage osobom, które tak się podniecały tym wskaźnikiem. To jest obosieczna broń. Bo tak samo jak można przez to kurs wystrzelić w kosmos tak samo łatwo można go zwalic. Po drugie, już pisałem to w jakimś komentarzu: ja stawiam teze, że spółka jest mocno przeszacowana i raport to pokaże. Na ten moment w mojej opinii zysk nie wzrośnie tak jak tego ludzie oczekują i według mnie adekwatna wycena będzie na poziomie 20 zl za akcję. Po trzecie w ciągu tygodnia dwóch zobaczymy na ile się sprawdzi Twój wywód o dywidendzie, z którym się zresztą nie zgadzam. Dywidenda jest bardzo dobra, ale dla inwestorów defensywnych. Ale nawet oni nie powinni kupować spółek dywidendowych po cenach oderwanych od fundamentów.
W tych warunkach takie spółki jak CDA są niemal pewniakami co do dywidendy . Przemysł, transport, sklepy, banki, itp. - mogą w tych warunkach liczyć jedynie straty. Sytuacja przypomina tą z lat 1929-33 - wtedy przemysł rozrywkowy/filmowy wyszedł z kryzysu praktycznie bez szwanku.
Info o 0,3% "rozwodnieniu" akcji podano przed godziną 14-tą i rynek prawie na to nie zareagował - cena akcji spadła od tego czasu z 34 na 33,4, przy skromnych obrotach . I tyle .
Dnia 2020-03-27 o godz. 21:47 ~elek napisał(a): > Info o 0,3% "rozwodnieniu" akcji podano przed godziną 14-tą i rynek prawie na to nie zareagował - cena akcji spadła od tego czasu z 34 na 33,4, przy skromnych obrotach . I tyle .
Pisałem dawno ze ten program byl bez sensu bo bylo wiadomym w chwili jego uchwalania ze zostanie wypelniony. I o tym ze w ten sposób spółka kamuflowala niskie koszty wynagrodzen przerzucajac ich ciezar na akcjonariuszy i zwiazane z tym dla nich ryzyko. Pytanie czy serie d1 i e są dopuszczone do obrotu-bo nie kojarzę żeby spółka składała taki wniosek.