Czytając niektóre wpisy na forum że Marvipol tak jak inne spółki developerskie bedzie miał problem ze sprzedaża mieszkań mam wrażenie że piszący wogóle nie znaja sytuacji w Marvipolu Przeciez problemem Marvipolu jest brak oferty mieszkań do sprzedaży powodem takiej sytuacji było nie wprowadzenie nowych inwestycji od roku . Nie wiem czy wszyscy znaja te fakty Gdyby koronawirus pojawił sie dokładnie rok temy i byłby spadek sprzedazy lub marzy to Marvipol by leżał i kwiczał jak niekórzy deweloperzy bo miał 2290 Lokli w budowie a tylko 32% Z NICH BYŁO SPRZEDANYCH( Stan na 26.03.2019 r ) Obecnie w budowie na dzisiaj jest około 1500 tys ale az 80 % jest juz sprzedanych przyczyna że duzo wiecej lokali było sprzedawanych niż budowanych czy oddawanych I tak w 2018 zawarto 843 umowy za ok 400 mln zł a oddano za 266 mln w 2019 r. zawarto tych umów aż 942 za 511 mln zł a przekazali lokale za 284,6 mln zł . Widzicie chyba jasno że Marvipolowi pozostała tylko realizacja zysku z tej róznicy bo jest posrednikiem z jednej strony sprzedał lokale a z drugiej strony kupił robiciznę czyli podpisał umowe na Generalne Wykonastwo i ma na to wyjechane co robi wirus bo nie wprowadził nowych inwestycji . Marvipol po prostu postawił od poczatku 2019 na magazyny bo jest wyzsza marża chyba kazdy ukończył tyle ekonomii i umie policzyć że skoro w styczniu wpłynie 129 mln a rozpoznany zysk (czyli sprzedaz samych udziałow po odjeciu kosztów )to ~ 66 mln to znaczy że włozyli 66 mln i zarobili 66 mln (5 mln poszło na koszty i upusty dlatego wplynie 129 mln ) cytując prezesa w wywiadzie ze stycznia W grudniu ub.r. wartość udziałów przed korektami była szacowana wstępnie na blisko 66 mln zł. Przepływy netto z tytułu wyjścia z inwestycji sięgną około 129 mln zł netto Marvipol Development poza tym, że sprzeda udziały, odzyska bowiem kapitał z pożyczek dla spółek celowych budujących magazyny. Jak czytam wywody jak to w Marvipol ucierpi na sprzedaży mieszkań ktorych prawie nie ma to nie wiem czy smiać się czy płakąc że taką mamy wiedze w akcjionariacie Zeby była jasnośc MARVIPOL po zakończeniu koronawirusa i rozpatrzeniu sie o co kaman na rynku może rozpocząć już w 2q az siedem nowych inwetycji na 140 lokali bo ma grunty i pozwolenia na to sa to Moko Botanika I 17 stycznia Praga-Północ Powiśle II Gdańsk Grunwaldzka Kołobrzeg Gdańsk Chmielna. z tego Moko Botanika ze 160 lokalami pomimo nierozpoczecia inwestycji została wprowadzona do sprzedaży .
Oczywiescie rozpocząc może budowę w 2q 2021 roku w 7 inwestycjach i dodac oferte 1400 lokali a nie 140 jak napisałem bo koronawirus zjadł mi jedno zero a w 3q może dołozyc jeszce 290 lokali z drugiego etapu MOKO Botaniki
W tytule to brzmi bardzo żle ale myślę ,że tam w Marvipolu nie święci garnki lepią . Jeśli magazyny mają być tą bardziej wiodącą i rentowną odnogą działalności to czemu na firmie wieszać psy jak na to nie zasługują .
Jezeli ludzie przestana kupowac dziury w ziemi, a zaczna dopiero gotowe, czy prawie gotowe mieszkania brac, tzn. ze Marvipol przez 2 lata prawie niczego nie sprzeda. I skonczy sie finansowanie inwestycji pieniedzmi klienta. Nie mowie, ze tak bedzie-mimo wszystko to nie jest najczarniejszy scenariusz. A jeden z kilku mozliwych, kazdy z tych scenariuszy jest gorszy niz przed wirusem. Pamietam, ze wyceniales ta spolke na 7 zl przed wirusem, to dzis te 7 zl jest juz nieosiagalne. I z tego musisz sobie zdac sprawe, a czy jest 5,50, czy 5 zl osiagalne to sie jeszcze rozstrzygnie.
Przecież Deweloperzy finansują początek budowy obligacjami bo mogą sfinansować za ich pomocą np. zakup gruntu pod budowę.Pieniądze z banku deweloper może pożyczyć, gdy już inwestycja jest prowadzona. - Najczęściej należy pochwalić się inwestycją zrealizowaną już na poziomie ok. 20 proc. Przepisy regulują możliwość skorzystania z pieniędzy przyszłych lokatorów. Deweloperzy muszą je trzymać na rachunkach powierniczych i mogą z nich korzystać w określonych fazach budowy.
- Dlatego też przysłowiową dziurę w ziemi deweloper obecnie musi finansować obligacjami lub środkami własnymi .
Jaki wskażnikami kierowałeś się przy obliczeniu ceny W 1q oprucz zysku ze sprzedaży dojdzie dodatkowo 16 mln z przeszacowania tych magazynów oraz sprzedali 80 lokali to też powinno dać 5 mln zysku.Wiec 50 mln zysku powinno dać cenę 16 zł przy wycenie dwa razy niższej niż WIG Dev
Jacek jakbyś kupił za 15 zł trzy lata temu lub za 9 zł dwa lata temu to też wieszałbyś psy bo co z tego że co roku zwiększają zyski i zarabiają nawet krocie To dopiero jak zaczną płacić dywidendę c/z może skoczyć przynajmniej obecnie do 7:nie podzielą się zyskiem lub nie zaczną skupiu to dalszą kiszonka fundusze nie kupią taki zysk jak go nie mam w ręku co mi to daje Prezes obiecał w 2017 roku że w 2019 powróci temat dywidend i spółka zarobiła więcej niż przewidywała pytałem w spółce nie ma jeszcze decyzji .
Kogo to interesuje żeby Marvipol mógł rosnąć musi tylko rzucić hasło że po developerce i samochodach luksusowych przerzuca się na fotowoltanikę i c/z skocze na 200 a kurs akcji na 400 zł .Taką mamy giełdę .