Moja koncepcja zakladala ze fala wzrostowa od grudnia do lutego z 2.6 do 6.8 to pierwsza fala trzeciej fali impulsu trwajacego od pazdziernika.
Pierwsza fala moze zostac zniesionia nawet calkowicie czyli ten wariant obowiazuje do ceny 2.6
Nastepnie uwazam ze kolejny ruch bedsie mial dlugosc ok 5.6. Dlatego wazne z jakiego poziomu wychodzimy. Jesli bysmy mieli juz byc po zaliczeniu denka to zasieg ruchu to 8.65.
Jednak to bedzie ledwie przystanek
Uwazam ze wiele spolek ma realne problemy i ze to bedzie mialo wielki wplyw na ich wyniki tegoroczne. Dlatego indeksy dlugo nie wejda w dynamiczna hosse. Ten rynek bedzie bardzo meczacy przez dlugi czas.
Natomiast ryzyko panicznej fali wyprzedazy sie zmniejsza z kazdym kolejnym tygodniem. Uspokojenie sprawi ze inwestorzy zaczna wracac ale WYBIORCZO. Na papiery bez ryzyka wirusa.
Dlatego ja widze realizacje tego impulsu do 8.65 do jesieni.
Szkoda ze spadlismy tak nisko bo liczylem na impuls do 10.
Na razie tematy energetyki wodorowej o ktorych pisze w ogole nie ksztaltuja kursu.
Spolka jest postrzegana jedynie przez pryzmat gazociagow i prosumenckiego OZE. Kolejne stadia rozwoju sektora zielona energetyki w Polsce beda odkrywaly potencjal spolki.
Przy samym ibecnym biznesie zyski killanascie mln beda. Jak przy np 12mln pojda infa o wejsciu do programu energetyki wodorowej i wielkich dotacjach na R&D z UE i orogramow rzadowych to kurs wskoczy na inny poziom a spolka do innej ligi. Wtedy nagle spolka bedzie handlowana przy CZ 30.
Kocik odejdzie do RN, prezesa sie sciagnie z sektora energetyki.
Zanim to nastapi to mniejsze fundy sie polapia w sytuacji i to wystarczy zeby spolka na trwale byla handlowana powyzej 10zl za akcje.
To jest oczywiste. Instalacje elektrolizerow przy elektrowniach PV wymagaja zbiornikow i rur dokladnie tak samo jak instalacje dla nat gas. Jedynie trzeba sie nauczyc uszczelniac te instalacje. Tzn apolka musi sie nauczyc :)
To jest jak 2+2=4
Masz solar masz gaz = masz kompetencje do budowy elektrowni wodorowej. Oczywiscie w konsorcjum.
Polska musi bardzo forsownie wychodzic z wegla. Jedniczesnie nie moze sie przerzucic na gaz. Atom nie dofinansowany z UE i cykl inwestycyjny trwa 10 lat.
Idziemy w model niemiecki.
18 marca Bundestag glosuje strategie wodorowa. Od tego czasu fundy w Polsce zaczynaja poszukiwania spolek.
A wiecie co jest najpiekniejsze w wodorze? To jest geopolityczna wunderwaffe. Niemcy juz zakontraktowali produkcje wodoru w kilku krajach afrykanskich. W ten sposob rozpraszaja ryzyko geograficzne dostaw.
Bliski wschod Rosja OPEC forget about it.
30% wodoru Europa wyptodukuje z wlasnego slonca reszte kupi u hebanow za paciorki.
Forget Ruskies forget Muslis forget Amis.
Niezaleznosc i ekologia.
Dlatego cala Europa w to wchodzi.
Tesgas to bedzie gigant w tej branzy.
Oldboy spokojnie. Weekend to jest czas na przemyslenie strategii oraz na edukacje. Potem jak rynek hula to zwierzece odruchy czesto zwyciezaja. Wejscie silnych rak na poklad to jest kwestia czasu. Dobrze ze spolka przesunela raport. Z jakiegokolwiek powodu. Lepiej niech opublikuja jak bedzie mniejsza zmiennosc. Przydalby sie z miesiac handlu w wezszym pasmie wahan na rynkach bazowych.
Misio juz ci wylozylem ze male agresywne fundusze zamkniete (FIZ) sa teraz na lowach. Musza przebudowac portfele. Tak jak wczesniej zerowaly na spolkach z sektora consumer goods i gamingu tak teraz wlasnje teraz jak to piszemy oni siedza i skanuja rynek. Szukaja naszej spolki czyli czegos co nje jest zarazone a jednoczesnie ma potencjal wzrostu i story.
My nje jestesmy zwykla budowlanka ani zwykla spolka PV/OZE. Tu jest ogromny nieodkryty przez rynek potencjal. W dodatku bez ryzyka wirusa.
Tesgas jest jak oaza. Nie boj sie silne rece to podniosa. Tylko musi sie skonczyc czas wyprzedawania PKC wszystkiego jak leci.
Po 18 marca pojawi sie w szerokim obiegu temat niemieckiej strategii wodorowej. Polski rzad tez sybko sie do tego odniesie.
Trzeba dokladnie czytac raport 27.3 tam juz moze byc ten temat poruszony. Byc moze opoznienie wynika z checi zapoznania sie przez weekend z raportem, z glosami krajowymi na gen temat i wpisaniu do strategii wnioskow.
Ja co miesiac pompuje w rynek 6k pln. Za 1/4-1/2 tej kwoty bede kupowal Tesgas. To jedyna spolka z takim potencjalem jaka znam. Nawet te wasze panele az tak mi sie nie podobaja.
Nie no ja tu nje mam 2 wplat. Tutaj przenioslem kase z ASB. ASB sprzedawalem po 3.95 w tygodniu przed odpalem Tesa na 6.8. Uciekalem przed ryzykiem wirusa.
Potem nie bylem na tyle sprytny zeby uciec przed splynieciem rynku.
Czyli spodxiewalem sie wirusowej bessy ale na wybranych spolkach. Skala tego zalamania mnie zaskoczyla.
A co nie musi...
Spokojnie wejda tu mocne rece. Nie ma wielu mozliwosci manewrowania zeby pozbyc sie ryzyka wirusa. A jak sie umowia to tu zrobia pompke zeby poprawic sobie statystyke. Na pierwszy ogien poszedl najbardziej oczywisty temat czyli CDA. To jest dokladnie ten schemat. Teraz szukaja innych tematow. Technicznie wygladamy calkiem dobrze. Jak PLW.
Skoro ja szukajac spolek wolnych od ryzyka wirusa tu sie przeflancowalem to inni tez to dostrzega. Jedynie kwestia zeby minal czas totalnej wyprzedazy wszystkiego. Gaming jest troche zgrany. Wydaje mi sie ze tam wielu zoltodziobow zaliczylo krwawa laznie. Tesgas ma swiezosc. Ma story wodorowe. Ma aktywa. Zaraz pokaze rekordowe wyniki. To wszystko przyciagnie male FIZy. Oni wesza jak scoobi doo. Wywesza nas, spokojnie.
Spoko jestem
Narazie tu nie piszę:)
Dres będzie dobrze
Widzę że jesteś teraz tu szefem z Oldboyem.
Pogadamy po wirusie tam gdzie te szczupaki się ręką wyciągało.
Będzie dobrze nawet bardzo
Oldboy jest szefem i glownym analitykiem gazowym i solarowym. Ja jestem od H2 story. Mam swoja nisze. Edukuje i czekam na sternika tej lajby. Ktos musi wziac ten ster w koncu.
Swig mega mega wyprzedany. Mialbym 2 nieruchy to jeden bym zastawil i kupowal kupowal tematy bezwirusowe.
To bedzie mega hossa. Mowie wam.
Dobra ide na basen. Jutro robota wiec sie odezwe wieczorem. Poczytajcie to co dzisiaj linkowalem.
Mega ciekawe
Basen będzie zamknięty:-)
Pocztam
zrobię promocje i na rury.
Narazie działa na innych papierach
Dres mam też IzoStal
Tak przez przypadek
Dobre to?
Ktoś mi polecił to trochę mam
Hofens opuściłeś pokład ??? Wirus chyba potrwa jeszcze niektórzy pisza ze pi przepowiadają na maj!!!!!! Mysle ze gieldy sie trochę,,przyzwyczają,, do wirusa, ale trochę ipesko się zrobiło Ciekawe ile jeszcze Tesag poleci?
Ja siedzę na kilku spółkach. Mam TesGas i ten IzoStal bo ktoś mi polecił a raporty są tego samego dnia teraz.
Mam Orlen mam CCC mam PZU mam SONKE. I kila innych pewnie nie znasz bo to gry. Robię sobie duży portfel bo będę trzymał na lata. Co miesiąc ładuje w jakąś spółkę. A teraz przez wirusa wszystko tanio to mam więcej niż chciałem.
Nawet mam Biomaxime ta od testów na wirusa bo chyba sporo na tym zarobią a firma mała.
Nic nie sprzedaję trzymam akcje aby sobie jakiś dom kupić albo nowe auto. Ale narazie wszystko mam. Trzymam z 3 lata może coś sprzedam w listopadzie jak na wakacje pojadę ale pewnie po trochu z każdej spółki. Nie lubię jak ktoś zwalą kurs gdy się wypakowuje
A jeżeli chodzi o TesGas to chyba w poniedziałek urośnie Stany na zielono po tym jak Tramp uruchomił rezerwy a Polska też dostała pieniądze od Uni. W poniedziałek Spec ustawa. Jedzenie w sklepach jest w banku pieniadze są. Chyba po raporcie będzie szło do góry.
13 osób już wyleczonych. Inne kraje uważają naszego ministra zdrowia za wzór do naśladowania. Jest dobrze. Nawet bardzo
Co do ministra, to spoko, radzi sobie, coby nie powiedzieć to uważam że rząd dobrze to rozgrywa
Widziałem ministra wczoraj na konferencji i widać że strasznie zmęczony, wory pod oczami, ale daje rady, duży plus dla niego za działanie