Kto zdrowy na umyśle kupuje akcje linii lotniczych gdy wiadomo, że ta branża najbardziej w nadchodzących kilku miesiącach straci. Dołek pewnie gdzieś w okolicach 5zł.
Dlaczego uważasz ze najbardziej straci? Wirus dziś jest, a za kilka miesięcy wszyscy o nim zapomną. Tak było z atakami terrorystycznymi. Uderzały głównie w linie lotnicze. Nikt już na nie zwraca uwagi. Dziś liczą się emocje - ludzie sprzedają tylko i wyłącznie ze strachu - nie jest to poparte żadna analiza bo ich nie ma, a sztuka jest kupić i zamknąć notowania i ich nie sprawdzać przez 2 miesiące. Jest tanio, może będzie taniej, a może nie. Wiadomo, ze jest taniej o 60-70% niż 3 tygodnie temu. Sytuacja firmy operacyjnie nie uległa zmianie.
Ktos kto to pisze musi byc albo ze spolki albo ma mega pozycje. Pisanie, ze “sytuacja operacyjna spolki nie ulegla zmianie”w dobie mega kryzysu, jest kompletna bzdura. Dzisiaj biura turystycznie maja obowiazek oddawanie kasy w przypdku rezygnacji. Jak oddadza, to z czego zaplaca Enterowi????? Najpier sami sie beda zaspokajac a Enter na koncu lancuszka. Przeciez to jest prosta logika.
Ale spekulujesz czy masz jakieś konkretne kwity ze jest tak jak piszesz? Ja widzę, ze w powietrzu cały czas są samoloty. Ludzie wylatują na wakacje mimo ze panika jest straszliwa i z czasem będzie maleć mimo wzrostu zachorowań (to się nazywa adaptacja). Wiec dlaczego mam zakładać, ze ludzie przestaną latać, jsk robią w to w szczycie paniki? Nie jestem ze spółki, kupiłem trochę akcji wczoraj wiec już w trakcie wybuchu paniki. Wcześniej nie miałem akcji.
Tak swoją droga to masz blade pojęcie o rozliczeniach Entera. Touroperator płaci z góry za wynajęcie samolotu. Inaczej nie wystartuje także o zaspokajanie się nie martw.
To ze samolot jest w powietrzu nie oznacza ze ma komplet pasażerów . Żeby utrzymać dany slot przelotowy na sezon następny trzeba go wylatywać a jeżeli nie będziesz nim latał na bieżąco to możesz go stracić na rzecz konkurencji. Lot będzie miał mega problemy a co dopiero prytaciaz EnT pisałem już w poprzednim Temaci tak w skrócie jak to wyglada w Enter air services jak chcecie przeczytajcie. Pozdrawiam
Dobranoc
Czyli teraz wszyscy latają na pusto żeby nie stracić slotów? To są ploty. Jestem w stanie sobie wyobrazić ze cześć pasażerów zrezygnowała, ale Enter pewnie nie uruchomiłby maszyn gdyby nie była wcześniej opłacona. I nie porównuj ich do tego badziewia Lotu - nikt o zdrowych zmysłach nie wpakowałby się w tego Condona za taka kasę.
Latanie na pusto moze mieć sens do dużych lotnisk, jak Heathrow, Amsterdam itp.
Na lotniska "wakacyjne" i to jeszcze poza sezonem nie ma to znaczenia.
Ktoś musi bardzo nie mieć pojęcia, żeby rozpowiadać takie głupoty.
Poza tym Enter lata samolotami z bardzo dużym wypełnieniem, są oczywiście przypadki, że kilkanaście osób zrezygnuje z podróży, natomiast generalnie wypełnienia samolotów są na bardzo wysokim poziomie. Poza tym Enter sprzedaje cały samolot do biura podróży, więc te 20 pustych miejsc nie robi większej różnicy dla linii lotniczej.