• srebro bulionowe luty 2019 Autor: ~bulion_knorr [89.64.58.*]
    Cześć,
    Przy obecnej sytuacji geopolitycznej na świecie oraz na naszym rodzimym podwórku za rządów jedynej słusznej partii i kroczącej za nią inflacji zainteresował mnie temat inwestycji, gdyż dla gotówka papierowa jak i zapisana 0-1 w banku zaczyna dość poważnie tracić.
    Chcąc zdywersyfikować swój budżet, przeszła mi przez myśl inwestycja w bulionówki. Z racji, że złoto notuje historyczne rekordy, stwierdziłem, że raczej już za póżno by wsiadać do tego pociągu. Za to jego tańszy kuzyn w postaci srebra wydaje się być ciągle niedoceniony. Wskaźnik gold-silver bliski 90 również to potwierdza. Zaczytawszy się przez kilka dnia w temacie doszedłem do wniosku, że jeśli w to wejdę, to będą to jedynie monety 1 uncjowe z wielkiej piątki (kruger, liść,kangur, filharmonicy...). Inwestycja obejmie okolo 20-25% kapitału inwestycyjnego. Chęć wejścia motywuję tym, że:
    - w razie najgorszego i upadku wszelkiego papieru posiadam pare kawałków wartosciowego metalu, dzięki którym nie sięgnąłem ostatniego dna
    - chcę trzymać monety conajmniej kilka kilkanaście lat, co daje spory horyzont czasowy na odpalenie srebra
    - w najgorszym wypadku zawsze posiadam wartość samego kruszca (zakładajac, że wartosć numizmatyczna jest i będzie zerowa), który raczej w dobie elektroniki nie powinien spaść do 0 (chyba, że spadnie asteroida z srebra 0.999 )

Jednakże zniechęca mnie na wejsciu nieco fakt, że patrząc na dzisiejszy spot [20.02.2020] w wysokości 73 PLN/OZ średnia cena skupu to około spota, za to cena zakupu to około 20% wiecej. To w przypadku złota spread zamyka się w około 5%.

Moje pytania do ludzi w temacie i nie tylko:
    - Skąd się bierze te 20%? Dlaczego złoto ma tylko 5%, a srebro kilkukrotnie wiecej?
    - Jaką motywację mają ludzi inwestujący w bulionówki, wiedząc, że na start jest minus 20%? Liczenie na wystrzał na wykresie, zabezpieczenie na czarną godzinę, po prostu ładne ładne monety, czy coś jeszcze innego?
    - Czy planujecie strategię wyjścia? Jeśli tak, to jak z grubsza wygląda? Spadek o 50%, kometa etc?
    Czy inwestujecie kupując od razu większą ilość, czy raczej systematyczne zakupy małymi kroczkami?
    - Nastawienie tylko na gromadzenie, czy też sprzedaż ?

Oraz pytanie do ogółu. Co sądzicie o bulionówkach srebra? Temat ciekawy dla Was, czy raczej unikacie z daleka?

Pozdrawiam,

J, 25

• Re: srebro bulionowe luty 2019 Autor: ~Nowy [31.60.124.*]
    Witam.. jeżeli zaczynasz to radzę żebyś kupił srebro za srodki których nie potrzebujesz bo jeśli będziesz musiał szybko sprzedać to cena nie będzie zbyt atrakcyjna... ja osobiście srebro sprzedałem 2,3 lata temu... udało się z niewielkim zyskiem .... srebro ma dużą wadę jeśli chcesz zainwestować dużo to będzie naprawdę dużo ważyć a co najważniejsze zajmować dużo miejsca..ja miałem problem że żeby to dobrze schować. Na wypadek kradzieży a jest coraz trudniej o skrytke bankową.. we Wrocławiu bank PKO BP zlikwidowal... podobno już tylko we warszawa i Kraków.... osobiście lubię srebro i myślę że kiedyś wystrzeli cena ale Kiedy... :).. pozdrawiam
  • Re: srebro bulionowe luty 2019 Autor: ~Nowy [31.60.124.*]
    Aha zostałem że złotem... trzymam dalej... obiecałem sobie że nie sprzedam chociaż cena kusi :)) ale trzymam zobaczymy jak będzie.. napisz co kupiłeś bo to w końcu forum a bardzo miło wymiany zdań ...
  • Re: srebro bulionowe luty 2019 Autor: ~bulion_knorr [176.221.123.*]
    Teraz srebro jest na lekkiej górce. Patrząc na to, że kurs srebra wynika z iloczynu wycena_USD*kurs USD/PLN obecnie daję parę dni na wstrzymanie i czekam, żeby albo dolar siadł trochę albo srebro, bo oba teraz mają swoisty szczyt i coś powinno klapnąć. Co do trzymania, to planuję co najmniej 5 lat, planuje włożyć max 25% kwoty oszczedności inwestycyjnych, czyli obecnie około 5000 zł.
  • Re: srebro bulionowe luty 2019 Autor: ~Nowy [31.60.115.*]
    Jak tam srebro ... kupiłeś ? Ja dalej trzymam złoto ale strasznie buja i teraz to w zasadzie może wydarzyć się wszystko... pozdrawiam i życzę udanych zakupów:)
  • Re: srebro bulionowe luty 2019 Autor: ~ben [194.242.62.*]
    Sprzedaż srebra jest objęta 23%-owym VATem, stąd taki spread. Podobnie pallad i platyna. Tylko złoto jest zwolnione z VAT.
  • Re: srebro bulionowe luty 2019 Autor: ~KURS [83.29.176.*]
    SREBRO NIEMA SZCZESCIA NIE MORZE SIE ODBIC POWYRZEJ 20 DOL ZA UNCJE

A JA CZEKAM NA 40
  • Re: srebro bulionowe luty 2019 Autor: passenger [194.149.88.*]
    Dnia 2020-03-02 o godz. 16:07 ~ben napisał(a):
    > Sprzedaż srebra jest objęta 23%-owym VATem, stąd taki spread. Podobnie pallad i platyna. Tylko złoto jest zwolnione z VAT.

To jest VAT TYLKO od marży, więc w praktyce ten % podatu w stosunku do ceny srebra jest znikomy. Przy 10-cio procentowej marży to będzie 2,3% ceny srebra.