Zeby zarabiac na giełdzie trzeba byc cierpliwym.Ja zazwyczaj zakladam okres 2 letni inwestycji . Spokojnie zobaczysz po raporcire za 2 q 2020 bedą brac po 25 zł rekomendacje beda szły jedna po drugiej a wszyscy bedą pisac jak tanio wtedy możesz sprzedac i napisac tanio to było po 5 zł .
Dnia 2020-02-20 o godz. 10:56 ~dovado napisał(a): > Zeby zarabiac na giełdzie trzeba byc cierpliwym.Ja zazwyczaj zakladam okres 2 letni inwestycji . > Spokojnie zobaczysz po raporcire za 2 q 2020 bedą brac po 25 zł rekomendacje beda szły jedna po drugiej a wszyscy bedą pisac jak tanio wtedy możesz sprzedac i napisac tanio to było po 5 zł .
ładny scenariusz... już powinien zacząć się realizować...
Perspektywy piękne ,oby to nie było naganiactwo . Z płynących zewsząd informacji powinno być dobrze a nawet bardzo dobrze . Spółka ma jeszcze wielkie rezerwy do wzrostów jak żadna inna .
Wszystko urośnie potrzeba cierpliwości Te zyski to znamy tylko my bo na bieżąco śledzimy spółkę Tych zysków nie ma jeszcze w raportach Jak te zyski zostaną zaksięgowane i ujrzą światło dzienne w raportach kurs zostanie prawidłowo wyceniony .Najlepiej wystawić swój pakiet na 25 zł i nie zawracać sobie głowy dzisiejszą wyceną
Nowy cos taki nerwowy czy w goracej wodzie kapany to nie Gam dev czy OZE dzisiaj wzrosło 100% jutro spadnie . To spółka fundamentalna to sie kupuje i trzyma a to rosnie powoli i stabilnie z malymi korektami i rozpatruje sie ceny w wykresie tygodniowym i na ich podstawie podejmuje decyzje . To nie jest spółka na ktora musisz spogladac co dzien włacz sobie gdzieś w telefonie przypomnienie po . 28 sierpnia 2020 r isprawdz czy Ci odpowiada cena . Jak wyjda raporty za 2q to nawet zagraniczne fundy bedą sie biły o akcje a tych bedzie jak na lekarstwo
To jest akurat dobra rada - kurs MVP często zachowywał się dziwacznie i poniżej potencjału (ba, istniały sytuacje przy 3,60-4,50, kiedy były ewidentne działania sterujące kursem i bywały sesje o obrotach zerowych), ale ostatecznie faktów (i wyników) nie da się oszukać, tak jak nie da się oszukać grawitacji. Kiedy śledziłem kurs na bieżąco, kilka razy dziennie, miałem szereg wątpliwości (i to szczęście, że kółka akurat mi się udały), natomiast kiedy odpuszczałem na kilka tygodni, to zawsze jeszcze lepiej wychodziłem na tym papierze (jestem na tej firmie, z sumowaną przerwą może ok. 2 mies., od sierpnia 2018)... W ogóle nie rozumiem tego negatywnego sentymentu do spółki, najczęściej jest on tłumaczony osobą p. Książka. Tego też zupełnie nie rozumiem - w Książku (oprócz tego, że wygląda jak gwiazda disco polo), nic negatywnego nie widzę. To, że podzielił BAH i Marvipol, to jego prawo, skoro było to biznesowo uzasadnione. Akcjonariusze w ogóle mają jakąś wadę megalomanii i uważają, że firmy powinny działać w ich interesie - firmy powinny działać przede wszystkim w interesie firmy a rolą akcjonariusza jest się na to załapać...
To nie jest takie wszystko proste jak napisales. Jest wiele czynnikow wplywajace na kurs akcji. Glownym czynnikiem jest sentyment do danej dziedziny i koniunktura w danym czasie. Do tego dochodzi spekulacja i okres w ktorym sie znajdujemy. Co do Ksiazka juz sie nie wypowiadam.
Transek dla inwestorów najważniejsze są w spółce wskaźnik ROE czyli rentowność kapitału własnego który jest najlepszym wskaźnikiem analizy fundamentalnej spółki .Wyszukiwanie spółek o wysokim zwrocie na kapitale własnym jest podstawą w podejmowaniu decyzji inwestycyjnej i jednym z głównych kryteriów wyboru zobacz że na spółkach z wysokim ROE inny wskaźnik C / z takiej spółki może być nawet 60 albo 360 bo tylko spółka z wysokim ROE jest prawdziwą okazją inwestycyjną gdyż potrafi ona zwiększyć zyski przy nie zmiennej wielkości kapitału własnego. Np spółki z gam dev .Takim przykładem był BAH .Drugą rzeczą na którą zwracają uwagę jest
Cash Flow który pozwala na niemalże natychmiastową ocenę potencjału przedsiębiorstwa i jego kondycji . Obydwia te wskaźniki w Marvipolu wyglądają na razie bardzo słabo ale zobaczysz jak będą wyglądać po raporcie za 2q 2020 roku Do spółki wpłynie ogromna ilość pieniędzy z mieszkaniówki w 4q 179 mln z magazynów w 1q 129 mln z mieszkaniówki i magazynów w 2q pewno z 300 mln .Oprucz przepływów pieniężnych spółka zaksięguje olbrzymi zysk co zwiększy ROE do wskaźników na gam dev . Na razie inwestorzy tego nie widzą bo tego nie ma w raportach ale co to za sztuka znależ spółkę która ma super cash flow i wysoki wskażnik ROE jak jej C/ Z już wynosi 60 albo 360 jak CDR właśnie na tym polega fenomen inwestowania żeby znależ taką spółkę z C/ Z jeszcze niską kiedy pozostali inwestorzy nie wiedzą jeszcze tych pozostałych dwu wskaźników które my umiemy obliczyć na podstawie dostępnych informacji tak że głowy do góry i patrzeć w niebo a nie w chmury .
Najwazniejszym pytaniem na dzisiaj jest czy kurs przebije 5,7 i w jakim stylu ? Ostatnie proby zostaly zdemontowane. Tak na serio zeby to przebicie mialo wiekszy sens, musi wygladac spektakularnie, a na to sie nie zanosi, przynajmniej na ta chwile. Tak jak pisalem wczesniej kurs bedzie stal w miejscu z malymi ruchami przynajmniej do polowy marca.
Wig20 kiepsko, stany korekca, wig deweloper przy szczycie.
Wiem ze przy mocnych spolkach tego typu wskazniki maja maly wplyw na kurs , ale to sie okaze jak zwykle po fakcie.
Transek przecież kurs przebił 5,7 i nie tam był opór tylko do 6 zł poustawiane są batony i tam jest opór a nie tak jak pisałeś czy piszesz dlatego kurs się cofnął .
Kiedy przebil ? Jezeli przebil to nie bylo to widoczne. Za male obroty i cofka. Nie kieruj sie arkuszem, on nie ma znaczenia. Batony o ktorych piszesz to nie sa zadne batony. Zobaczymy przez najblizsze dni ile jest wart Marvipol ?