Fundamenty - znamy. Ale i rynkowo jest świetnie: jestem przeciwnikiem a. technicznej i kresek, co innego samemu rozsądnie popatrzeć na popyt i podaż - gołym okiem widać, że zdecydowanie więcej akcji obróciło się ostatnio po wyższych cenach (22-24) niż wysypało po niższych (18-22). A to oznacza, że albo spekuła przyszła i poszła, albo wisi na haku, albo nowi wysoko kupili, albo starzy właściciele mają głęboko w d.. co się dzieje na rynku i trzymają dla dywidendy.
Dnia 2020-02-13 o godz. 10:32 ~blabla napisał(a): > Ja natomiast realizuje :) jest nawet jeden komentarz swiadczacy o tym jakie maja byc wyniki na Q4, taki sam komunikat wisi na stronie spolki matki.
Dnia 2020-02-13 o godz. 12:00 ~majk napisał(a): > pewnie chodzi o gwałtowne spadki cen na nord pool w czwartym kwartale
Z tego to akurat sa extra zyski. Wszystkich kontraktów nie mogą zabezpieczyć. Część kontraktów długoterminowych jest niezabezpieczona. Przy wzroście cen na nord pool mają straty jak w 2 kw 2018, a przy spadku cen dodatkowe zyski.:) Jutro wyniki będzie wiadomo ile nam zarobili.
Dnia 2020-02-13 o godz. 12:26 ~blabla napisał(a): > W sumie prawda, ale komunikat zwiastuje ze raczej na tym nie zyskali. Okaze sie jutro :) > Pozdr
Nie ma możliwości zahedgowania wszystkich kontraktów .Mają np. kontrakty roczne. Przed rokiem ceny były w ok.60-70 euro za Mwh.Teraz przy tych wiatrach na Litwie prąd jest po 24.05 euro, a w krajach skandynawskich nawet po kilkanaście eurasów. Też jestem ciekawy wyników.
Który inwestor pod koniec sesji zassał tak znaczący pakiecik akcji? Czyżby wyniki zapowiadały się aż tak dobrze? Ja swoje akcje i tak trzymam do samej dywidendy, lepsze to niż lokata hehe