Sama nie jestem pewna bo zazwyczaj mam tendencję do zaniżania i np tutaj na szybko tak strzelam 5. Wiem ile mają gotówki w kasie i że przy dywidendzie mogliby dać kosmiczną stopę zwrotu. Obstawiam raczej działanie długofalowe np małe dywidendy i rozwijanie biznesu. Może do Rockbridge dojdzie coś jeszcze co zapewni im dodatkowe zyski. Generalnie nie muszą być TFI ale mogą dalej inwestować np kupując całe biznesy jak Berkshire.
No i tutaj pojawia się mój problem z wyceną bo 5 to krótkoterminowo. 10? 15? ile? Jakie są wasze typy, przemyślenia, wyobrażenia.
Wymiana myśli i wyobrażeń co może być ze spółką w przyszłości. Niewątpliwie się oczyścili! Jakubas im też pomoże. Mają za sobą kupę zdolnych ludzi. Ale możliwości są nieograniczone i trudno mi powiedzieć i wycenić.
Proszę o komentarze dłuższe, złożone i najlepiej przedstawiające wasze pomysły na działalność aby z tych milionów w kasie zrobić miliardy :)
Będzie 3,60 jak rok temu. Potem jak odwiesza to kupie jeszcze figene bo szykuje się balonik z oze. Nie wiem dlaczego ale zarobię, po co analizować raporty jak ma się dobrego nosa. Raz już na altusie zarobiłem i teraz też zamierzam
Mają zyski z Rockbridge, które będą rosły. Mają górę pieniędzy, które mogą zainwestować. Mają know how Mają znajomości
Sama gotówka + udziały w Rockbridge to moim zdaniem 8 na akcje krótkoterminowo. Jeśli firma będzie racjonalnie gospodarowała majątkiem i wykaże chęć rozwoju. Pokaże jakiś sensowny plan na przyszłość to long term spokojnie 16.
Zauważcie, że ktoś kto by wykupił Altus przy obecnej wycenie to zgarnia gotówkę + Rockbridge + klientów. Zawsze jest w takiej sytuacji ryzyko wrogiego przejęcia bo ryzyko KNF prysło a pozostał cały majątek.
Tutaj dobije do 4 który i narysuje się spodek a następnie po konsolidacji wybicie na 8 i wtedy zacznie się gra na long-term. W zależności od przyszłości firmy i perspektyw.
Wartosc posiadanej gotowki i obligacji to 3 pln na akcje, wartosc rockbridge to na pewno nie wiecej niz 60-80 mln zl co daje ok 1.3-1.7 pln na akcje Ale biorac pod uwage ze altus ma ponad 80% w rockbridge to dla samego altusa przypadaloby ok 1-1.4 pln na akcje. Sumujac to mamy 4-4.3 zl na akcje. Taka cena bylaby sensowna gdyby rockbridge pokazywal rosnace AUM i zyski. Na to jeszcze trzeba poczekac. Dlatego na ten moment nie sadze aby wyceniano altusa wyzej niz 3.5 pln.