Jakby zdrowe spółki były wyceniane na GPW prawidłowo, to byłyby zupełnie inne wyceny niż obecnie. Niestety dobra kondycja nie jest żadnym gwarantem wzrostu, bardziej ogólna koniunktura na maluchach podbija wycenę, ale równie dobrze może się skończyć i bedzie po 14-15.
a to oznacza że jest potencjał do wzrostu. co więcej jest jeszcze jeden atut - dywidenda na poziomach powyżej 5% netto. Jak sobie przeanalizujecie spółki z gpw które rok rocznie dają dywidendę (na przestrzeni ostatnich 10 lat) to jest ich najwyżej kilka. ferro od 2012 do 2019 co roku wypłacała (łącznie za te lata wyszło 5,94 zł dadając to tego dywidendę za 2019 wyjdzie ponad 7zl na akcje).
@bartek
jestem jeszcze na grodnie i wierze w cenę 9-10 zł, jakiś czas temu kupiłem 01cybaton z nc. obie spółki kupiłem bo mają związki z fotowoltaniką. Liczę że na tej fali da się jeszcze wyciągnąć trochę. Grodno z resztą jest dystrybutorem elektoro w tym pomp ciepła, montuje panele. Ostatnio jest grana. Poza tym przyglądam się geotrans i odlewnie. pewnie jakbym miał wolne środki wszedłbym w te dwie też
obyś miał racje. myślę że scenariusz 20 plus jest bardziej realny niż ten który mówi o 11 zł:)
ostatnio patrzę na koszyk zleceń sprzedaży i wniosek mam taki że nie ma w ogóle papieru na sprzedaż. widać jest wiara w to że nie ma co sprzedawać na tych poziomach co teraz powiem Wam tylko tyle że jakby dziś ktoś wystawił na dogrywce zlecenie kupna na np. 5000 akcji to kurs byłby dużo ponad 18 zł.