Jakie znaczenie ma aktualny kurs? Kupuję od kilku lat i traktuję jako lokatę. Bardziej interesująca jest informacja o corocznej dywidendzie 8%. Porządna stopa zwrotu.
Zgadzam się z AKCJONARIUSZEM, tylko niestety zmieniła się otoczka wokół spółek oświetleniowych ze względu na wzrost cen prądu. Z tego powodu wzrosty mogą trwać nie tylko w 2020 roku.
Pisałem o tym poziomie już w styczniu, ale teraz uważam, że po chwilowym postoju w okolicy 5 zł. notowania szybko osiągną pułap około 8 zł. i nie będzie to ostatni kurs w 2020 r.
Pisałem, że was ubierają ... celowe i zamierzone działanie. Przychody dramat - tak to jest jak się spółkę drenuje na max. przez lata Zjazd szybki na 3zł albo i niżej. Może wreszcie zawieszą dywidendę i zajmą się przychodami bo jak tak dale pójdzie ... A koszty rosną.
Będzie leciało teraz każdego dnia aż do dwójki przodu .... mnie aż miesiąc zajęło upłynnianie papieru po w miarę godziwym kursie. Z większym pakietem wyjście z papieru tutaj to TOTALNA kaplica.
2 z przodu to to dzisiaj jeszcze może mieć. Nie na wyników to więcej się nie należy. Gdyby nawet cały zysk przeznaczyli na dywidendę (w co wątpię bo byłoby to całkowicie nierozsądne przy obecnej sytuacji ) to te 20 groszy tu nie pomoże.
Dobrze że sprzedalem w okolicach 3,8. Coś mi śmierdziało. Złodzieje wiedziały wcześniej o info. Ciekawe skąd. Ubranym nie zazdroszczę strat. Pzdr PA Pa
Dobrze kolego Akcjonariusz, że trochę kupiliśmy wywołując zdziwienie na Forum. Tylko dziwne, że nie było żadnych słów krytyki od pozostałych Forumowiczów na Nasze zakupy. Od przyszłego tygodnia prawdopodobna korekta wzrostowa na całym świecie i wtedy zobaczymy efekty Naszych zakupów. Wróble ćwierkają o możliwych zakupach przez USA instalacji oświetleniowych od Polskich spółek typu LENA, LUG itp.
nie znam nawet przybliżonych danych, ale wydaje mi się, że przeniesienie małej cząstki produkcji z Chin do PL może zrobić tu wielki bum gospodarczy, nie tylko w branży oświetleniowej, ale póki co my jesteśmy tam chinczycy byli w grudniu. Wszystko przed nami ?
Jeżeli prawidłowo w związku z epidemią zadziała służba zdrowia, to jest duża szansa, aby rok 2020 był rokiem wielkich inwestycji. Jeżeli dojdzie do uspokojenia rozwoju koronowirusa / są już pierwsze jaskółki / na świecie to nasz kraj POLSKA może okazać się znaczącym graczem na rynku światowym. Ponadto w USA przypuszczam, że dojdzie do korekty wzrostowej a za nimi dołączyc świat wraz z naszą GPW. Centralne położenie Naszego Kraju / geograficznie / w Europie będzie mocnym atutem, aby przyciągnąć światowych inwestorów.
Nie pij tyle Akcjonariusz, ale po naszych mądrych decyzjach przytuliliśmy po parę ładnych TYSI. Wytrzeżwiej, gdyż szykują się następne zakupy, może poniżej 2.90 BRAWO !
Z tym piciem, to chodziło o Pana srodawlkp, ale skoro dziś spadło, to jutro coś dobiorę.W każdym razie zapraszam do czytania moich postów od 2015 r. Ale tak jak piszesz, co my mamy tłumaczyć. Trzeba wiedzieć kiedy kupić i tyle.
Dziś trochę dokupimy, ale będzie trudno kupić poniżej 3.00-3.10 zł. Kiedyś trzeba zaczynać kupno, ale wydaje mi się, że cenę kupna musimy podnieść na wyższe poziomy.
Kolego Akcjonariusz zastosowałem Twoją metodę kupowania w początkach notowań / Ty chyba też / i może sądząc po notowaniach, chyba znowu Nam się udało trochę dobrać. Chyba możemy zapomnieć o poziomie około 3.00 zł. Przypominam, że poziom około 3.30 był przy odcięciu dywidendy i chwilowo może kurs zachowywać się płasko.
Ja również, ale może uda Nam się przynajmniej dzisiaj w końcówce dokupić poniżej 3.00 zł. Jutro będę próbował kupić po otwarciu również, ale może być korekta na rynkach. Piłeczka przy nodze i opłacalne zakupy zrealizować dzisiaj co nie będzie takie proste.
Ja, szczerze mówiąc się ludziom dziwię. Na bessę czekam od chyba sześciu lat i w końcu się cieszę na te promocje. Aż nie wiem co kupować, wszystko na czerwono. Z perspektywy lat, jak sobie pomyślę, to takie okazje jak w tym roku mogą się nie powtórzyć przez kolejnych dziesięć lat. A tak długo czekałem z gotówką. Ciekaw jestem kiedy berkshire ruszy na zakupy. To będzie szał. Z drugiej strony szczerze powiem, że moje plany inwestycyjne są dłuższe niż dwa cykle koniunkturalne. Więc mogę sobie pozwolić na tanie zakupy. Pamiętać należy, że przyroda ma naturę falową,w trakcie sztormu nie widzisz brzegu, bo są duże fale, się kiedy się znajdziesz na szczycie takiej fali widzisz wszystko dookoła. Ja się cieszę niezmiernie z aktualnej sytuacji na rynkach, bo to ona daje mnóstwo okazji. Moim zdaniem tak trzeba to widzieć.
Mądrość nie polega na impulsywnym stadnym K lub S, ale na kupowaniu, gdy leje się KREW. Podejrzewam, że i Ty kolego razem ze mną, oraz innymi będziemy mieć godną emeryturę. Rozumiem, że nie był to urlop tylko selektywne kupno tak jak i ja czynię.
Jutrzejszy dzień moim zdaniem, będzie ostatnią okazją kupna / trochę budownictwa, kolejnictwa, banków, medycyny,CYBERPUNKTA , oraz spółek oświetleniowych typu LENA,LUG /. Po tych zakupach zapomnieć o GPW na 5-10 lat. Gdyby rozpoczęła się światowa recesja, dokupimy za 1-1.5 roku, a nasza emerytura będzie spokojna i zarazem godna.BRAWO TY !