Odkładając na bok gazociągi i całą resztę, sama fotowoltaika w analizie porównawczej do Columbusa daje mi wycenę 13-17 zł za akcję. W 3 kwartale sprzedaż Columbus 52 mln, sprzedaż fotowoltaiki w Tesgas 6 mln - czyli Columbus 8,6 razy więcej. Kapitalizacja Columbus 939 mln, kapitalizacja Tesgas 52 mln czyli 18 razy więcej. Relacje ceny do zysku podobny rozjazd. A to wszystko przy założeniu, że spółka sprzedaje tylko fotowoltaika. Uwzględnijcie pozostałe działalności i wyliczcie ile jest warta ta spółka.
Novavis bije na głowę, a clc to inna bajka napompowany okrutnie.. Zerknij ie na zyski i kontrakty. Tesgaz ok jeśli chodzi o gaz, bo tutaj widzę ogromny potencjał obok fotowoltaiki
Pobieżnie oceniając, widzę, że Novavis to zupełnie inny biznes, inwestują w farmy fotowoltaiczne - czyli coś co wyjdzie na 0 po 10-12 latach. Na zewnątrz sprzedają mało PV, z moich wyliczeń wynika, że w 3 kwartale sprzedali PV za mniej niż 1 mln. Może się mylę, niech ktoś mnie wyprowadzi z błędu.
Ok - za mniej niż 1 mln w kwartale, miałem na myśli małe i średnie instalacje. Do przeanalizowania temat podpisanych wcześniej kontraktów na duże zewnętrzne elektrownie, Rzuciłem okiem tylko na raport z 3 kwartału.