• Witam na pokładzie! Autor: ~zubrzyk100 [37.47.26.*]
    Patrzyłem jak sroka na spółkę od 15pln! Widzę tutaj dobre perspektywy farm wiatrowych i sowita dywidendę!
  • Re: Witam na pokładzie! Autor: ~fun [5.184.20.*]
    Witamy. Jak to mówią ,lepiej póżno niż wcale.:) Dzięki dywidendom tutaj wszyscy są zarobieni. obojętnie czy ktoś kupował w IPO po 24zł z groszami czy po maxie (31zł na początku 2013 r).Wystarczy tylko przestrzegać jednej zasady>nie sprzedajemy ze stratą>.Powodzenia.
  • Re: Witam na pokładzie! Autor: ~jack_strong [89.228.137.*]
    Witam zubrzyka100 z BOSia.
  • Re: Witam na pokładzie! Autor: ~Artq [77.45.93.*]
    C/Z=5, po ostatnich wzrostach to nadal jest promocyjna cena, a jak ogłoszą dobre wyniki za 4Q to może być dopiero odpał
  • Re: Witam na pokładzie! Autor: ~Wig [109.199.69.*]
    Liczyłam że po moim zakupie będzie odparł , a tu tylko kapiszon.Czekam na petardę.
  • Re: Witam na pokładzie! Autor: ~ciasteczko [37.248.76.*]
    Zubrzyk powiedz mi jedno, bo widzę że lubisz wyszukiwać ciekawe spółki, a i ja ostatnio dużo się dowiaduję jakie mamy spółki, zwłaszcza małe i ciche, na NewConnect. Faktem jest że indeks NC przeżywa rajd i łatwo można gdzieś zawisnąć kupując tylko dlatego, że coś rośnie. Wydaje mi się, że ze spółek które mam, te nie są spekulacyjne. Do rzeczy, na giełdzie jestem od dwóch lat, wyleczyłem się już z dźwigni, spekulacji i łapania nożów, słono za to płacąc. Obecnie uruchamiam a właściwie rozszerzam działalność, i niestety będę musiał odejść z giełdy realizując swoje zyski z poczuciem niewykorzystanej szansy :D powiedz mi proszę jako barzziej doświadczony kolega, czy na GPW i NC zawsze można znaleźć tyle okazji co w ostatnim czasie? Jeszcze rok temu widziałem tylko Getiny, bitcoiny i wszystko inne o czym było głośno. Teraz nagle uświadomiłem sobie ile jest fenomenalnych spółek, że gdybym mógł to dywersyfikowałbym w nieskończoność :D chciałbym mieć pewność że jak wrócę tu np pod koniec roku, kiedy zwrócą mi się inwestycje na własną działalność, również będę miał szansę znaleźć ciekawe, ciche, fenomenalne spółki? Może to głupie pytanie ale jak Ci doświadczenie podpowiada, w każdym roku, w każdym miesiącu coś zwracało Twoją uwagę?
  • Re: Witam na pokładzie! Autor: ~Malasz92 [5.173.185.*]
    Ja też się przywitam ze wszystkimi. Jestem na razie ze skromnym pakietem 500 akcji, docelowo chciałbym mieć 3000-4000 i reinwestowac dywidendy. Taka solidna spolka dywidendowa na lata. Mam nadzieję że zyski będą tylko rosły, branża rozwojowa i przyszłościowe.
  • Re: Witam na pokładzie! Autor: ~jan [91.231.93.*]
    Też chciałem się przywitać, przeszedłem dzisiaj z Geotransa, pozdrawiam.
  • Re: Witam na pokładzie! Autor: ~Krzysiek [95.160.148.*]
    pamiętajcie, że to nudna spółka, tu moze być tak, ze na pół roku kurs stanie na jednym poziomie.to spółka dla cierpliwych. to nie jest spółka spekulacyjna.
  • Re: Witam na pokładzie! Autor: ~zubrzyk100 [88.156.142.*]
    Oczywiście, że można znależć. Ja w tym momencie obserwuje 10 spółek z NC z dużym potencjałemna na mocne UP! W wielu z nich niestety problemem bywa plynnosc ktora potrafi byc problematycza w przypadku niecierpliwych akcjonariuszy ktorzy przy byle czerwonym kolorze daja sobie w mocne S. Dodatkowo ja celuje glowne w spolki TECH, BIOTECH, GAMEDEV oraz OZE gdzie zwrot z inwestycji jest duzo wyzszy. Pozdrawiam!
    Jaki zasięg przewidujesz?
    przez długi czas ta sppłka miała p/e=3. płaciła wielkie dywidendy i nikt sie nią nie interesował. teraz nagle odpaliła. nie wiem dlaczego, bo nic sie nie zmieniło w tej spółce. nadal świetnie zarabia i nadal płaci dywidendy. teraz jest p/e=5.6. (najlepiej policzyć sobie cape z całego okresu pobytu na giełdzie)
    ma świetne roe
    ja nie jestem spekulantem, ja jestem inwestorem, nie interesuje mnie ile pójdzie w tym ruchu. mnie interesuje to, ze przez najbliższe lata będę brał dywidendy.
  • Re: Witam na pokładzie! Autor: ~AXAA [87.206.242.*]
    Dnia 2020-01-17 o godz. 15:49 ~Krzysiek napisał(a):
    > przez długi czas ta sppłka miała p/e=3. płaciła wielkie dywidendy i nikt sie nią nie interesował. teraz nagle odpaliła. nie wiem dlaczego, bo nic sie nie zmieniło w tej spółce. nadal świetnie zarabia i nadal płaci dywidendy. teraz jest p/e=5.6. (najlepiej policzyć sobie cape z całego okresu pobytu na giełdzie)
    > ma świetne roe
    > ja nie jestem spekulantem, ja jestem inwestorem, nie interesuje mnie ile pójdzie w tym ruchu. mnie interesuje to, ze przez najbliższe lata będę brał dywidendy.

Spółka piszesz odpaliła i "nie wiem dlaczego"/ DLATEGO, ŻE ZBIEGLI SIE SPEKULANCJI Z INNYCH PAPIERÓW/Zarobią trochę, odejdą i ...wrócimy do normy; czyli obrotów 2000-6000szt na sesję/Ot wsjo!
  • Re: Witam na pokładzie! Autor: ~Taaa [193.111.166.*]
    Dnia 2020-01-17 o godz. 15:55 ~AXAA napisał(a):
    > Dnia 2020-01-17 o godz. 15:49 ~Krzysiek napisał(a):
    > > przez długi czas ta sppłka miała p/e=3. płaciła wielkie dywidendy i nikt sie nią nie interesował. teraz nagle odpaliła. nie wiem dlaczego, bo nic sie nie zmieniło w tej spółce. nadal świetnie zarabia i nadal płaci dywidendy. teraz jest p/e=5.6. (najlepiej policzyć sobie cape z całego okresu pobytu na giełdzie)
    > > ma świetne roe
    > > ja nie jestem spekulantem, ja jestem inwestorem, nie interesuje mnie ile pójdzie w tym ruchu. mnie interesuje to, ze przez najbliższe lata będę brał dywidendy.
    >
    > Spółka piszesz odpaliła i "nie wiem dlaczego"/ DLATEGO, ŻE ZBIEGLI SIE SPEKULANCJI Z INNYCH PAPIERÓW/Zarobią trochę, odejdą i ...wrócimy do normy; czyli obrotów 2000-6000szt na sesję/Ot wsjo!

Jak dadzą 3 zeta dywi na akcje to ja zostaję :)
  • Re: Witam na pokładzie! Autor: ~Malasz92 [5.173.185.*]
    Krzysiek, jest mi to bardzo bliska filozofia inwestowania.
    Taaa
    Nie wiem czy wy wiecie jaką spółkę kupiliście. Ta spółka ma w swojej strategii wpisaną wypłatę 70-100% dywidendy. do tej pory zawsze było 100%. zobacz wynik za trzy kwartały podziel przez liczbę akcji i wyjdzie ci ile, (na razie bez czwartego kwartału) będzie dywidendy.
    dla ułatwienia powiem Ci, ze na razie masz 0.71 euro na akcję. bo nie wiem czy wiecie ale dywidenda jest w euro.:)
    skonsolidowany zysk netto to 14,2 mln euro za trzy kwartały, co daje 60 mln zł = 3 zł na akcje za trzy kwartały (nie od całej kwoty jest płacona dywidenda)
    oceniam, że za ten rok wpadnie ok 3.5 zł dywidendy
    uważam cenę godziwą dla tej spółki na min 35 zł - 10% dywidendy
    Zlatują się tu wszyscy zniecierpliwieni , ponieważ na WIG 20 można jajo zńeść.
  • Re: Witam na pokładzie! Autor: ~dario [87.105.67.*]
    muszę jednak sprostować wpis Krzyśka - dywidenda jest wypłacana z zysku netto jednostkowego ( company ), a nie skonsolidowanego, czyli za 3 kwartały mamy do podziału 11,948 mln. EUR.
  • Re: Witam na pokładzie! Autor: ~axaa [87.206.242.*]
    Dnia 2020-01-17 o godz. 16:28 ~dario napisał(a):
    > muszę jednak sprostować wpis Krzyśka - dywidenda jest wypłacana z zysku netto jednostkowego ( company ), a nie skonsolidowanego, czyli za 3 kwartały mamy do podziału 11,948 mln. EUR.

Chyba NIE/Z zysku skonsolidowanego jednak!
  • Re: Witam na pokładzie! Autor: ~FASOLKA [94.254.225.*]
    DOBRA TO TRZEBA KUPOWAĆ BĘDZIE BAŃKA KTO PIERWSZY TEN LEPSZY I NAGANIAMY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Tutaj na nic nie trzeba naganiać! Ja na spółke jak mówiłem przyglądam się od 15PLN jak ta Sroka! Uważam, że należy jej się minimum 40PLN, a dodatkowo dostane sowitą dywidende!
  • Re: Witam na pokładzie! Autor: ~anon [31.182.190.*]
    I słusznie, ja siedzę ze średnią 12pln~ i przy sytuacji polityczno-gospodarczej na świecie, zdecydowanie nie zamierzam myśleć o oddawaniu poniżej 30zł, a uwzględniając potencjał pewnie i ciut wyżej.
    W porównaniu z naszą energetyką to raryras.Już dla samej dywidendy warto ją mieć.
    Ja właśnie do tego tak podchodzę! Sama dywidenda to jest coś tutaj! Ale ja i tak uważam że spółka jest niedowartościowana i to mocno! Widziałeś ile oni zarabiają i to w EUR! Poza tym to OZE!
    Czy oni mają tylko wiatraki?
    czy wy wiecie jaką firmę wy kupiliście, jake są jej aktywa, jak ona działa, co w ogóle robi?
    Oczywiście, że wiem! Myślisz że wykładam kase na jakąś lipną spółkę? Ale możesz nas oświecić jeżeli masz ochotę zawsze to lepiej posłuchać stałego akcjonariusza :-)
    Oczywiście, że wiem! Myślisz że wykładam kase na jakąś lipną spółkę? Ale możesz nas oświecić jeżeli masz ochotę zawsze to lepiej posłuchać stałego akcjonariusza :-)
    Nie miałem za bardzo czasu, żeby coś więcej napisać o Spółce to macie! Coś dla nowych! Jeżeli coś pomyliłem to proszę niech mnie ktoś poprawi z obecnych akcjonariuszy!

AB Inter Rao Lietuva (IRL)

Opis Działalności:
    Operuje na rynku energii elektrycznej w regionie bałtyckim i jest jednym z największych niezależnych dostawców energii na Litwie. Zarządza jedną z największych w regionie bałtyckim farm wiatrowych, zlokalizowaną na zachodzie Litwy. Jednym z długofalowych celów spółki jest zwiększanie inwestycji w zieloną energię, prowadzące do redukcji zanieczyszczeń, przeciwdziałania zmianom klimatu oraz ograniczenia importu i eksportu podstawowych źródeł energii.

A teraz kilka faktów o spółce:
    1. Fair Value Q3 YTD jest na poziomie 28PLN i wezmy pod uwagę, że to jest OZE na który jest teraz mocny hype! Ja stawiam na około 50PLN
    2. CAP 436 mln PLN ile wynosi CAP Columbusa?
    3. Zysk Brutto Q3 YTD - 299 163 000 EUR, Zysk Netto Q3 YTD - 14 230 000 EUR (60 343 954 PLN)
    4. Po 3 kwartałach zysk jest większy o prawie 80%
    5. Spóka zakłada wypłate dywidendy na poziomie 70% zysków, około 3,5 PLN

Gdzie w 2020 roku szukać wysokich dywidend?
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/Gdzie-w-2020-roku-szukac-wysokich-dywidend-7802724.html
  • Re: Witam na pokładzie! Autor: ~js [95.175.3.*]
    od 70 do 100% z zysku SKONSOLIDOWANEGO każdego roku spolka wyplaca dywidendy Po 3 kwartałach zysk to 71 centow Jest niemal pewne ze w czwartym kwartale zysk będzie na podobnym poziomie wiec przekroczenie 1 euro zysku jest absolutnie realne wiec i dywidenda 1 euro jest bardzo prawdopodobna W ubiegłym roku wypłacono 100% zysku akcjonariuszom Taka to perla która lezala odłogiem mimo ze napychala kieszenie swoim akcjonariusza przez lata Dopiero teraz zauwazona przez wieksza ilość ludzi Nikt kto teraz kupuje nie powinien nigdy zalowac zakupu chyba ze stanie się jakiś armagedon i wiatraki się poprzewracają Pozdrawiam szczęśliwych posiadaczy Macie w portfelu najlepsza spolke z GPW
  • Re: Witam na pokładzie! Autor: ~Castro [37.47.185.*]
    Oze-sroze. Z wiatru to oni mają tyle co kot napłakał. Nie tędy droga.
  • Re: Witam na pokładzie! Autor: ~aleks [31.130.96.*]
    Wszystko jest fajnie spółka ok , tylko ostatnio za dużo marzycieli milionerów się tutaj zbiegło. Jedno gorsze info , troszke słabszy kwarrtał i tratują się na PKC po prawej stronie. Pieniądz lubi ciszę.
  • Re: Witam na pokładzie! Autor: ~zubrzyk100 [88.156.138.*]
    Jest moda na OZE a spółka zarabia konkretne pieniądze dodatkowo wpłacając dywidendę. Nie walcz z trendem i modą związana z OZE. A co do komunikatów to raczej pozytywne powinny wpaść czyli wyniki q4.
  • Re: Witam na pokładzie! Autor: ~aleks [31.130.96.*]
    Ja jestem tutaj od 12 zł także swoje już zarobiłem. Myślę że jak wyniki będą dobre to te 30 zł będzie.
  • Re: Witam na pokładzie! Autor: ~warsztacik [31.0.82.*]
    Ja uważam że OZE to bańka i cały NC pod to rośnie. Trzy miesiące i wróci marazm.
  • Re: Witam na pokładzie! Autor: ~Zubrzyk100 [88.156.138.*]
    A ja uwazam ze sie mylisz, a cale OZE sie dopiero rozkreca. Jestes swiadkiem zmian cywilizacyjnych. To tak jagbys przesiadl sie z furmanki do samochodu. Spojrz chociazby na auta elektryczne jak to sie rozwija. Czy kupujac teraz nowe auto spalinowe jestes pewien ze go sprzedaz za 6-7 lat? Ja uwazam, ze bedziesz mial z tym problem.
[x]
INTERAOLT -0,84% 11,54 2022-03-16 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.