• Jak ja to widzę Autor: ~Ekspert [46.134.10.*]
    Możemy zaklinać rzeczywistość, że "najgorsze za nami", "mniejszy odpływ klientów niż się można było spodziewać" itp. itd..
    Natomiast fakty są takie:
    • Spadek klientów o 8% q/q
    • Spadek o 12% przychodów netto q/q (4.269-->3.747)

I bardziej skupiłbym się na spadku liczby przychodów, bo klientów można w łatwy sposób namówić obniżając ceny najtańszego pakietu, co też B24 uczynił (a na Black Friday już w ogóle poszaleli).

Natomiast B24, co niestety ale mnie martwi zamiast się rozwijać i wydawać większe środki na marketing w celu pozyskania nowych klientów (pisali tak nt. swojej strategii w raporcie za Q3), to zmniejsza te środki, a ludzie z firmy odchodzą.

Co będzie dalej w mojej opinii? Są 2 opcje:
    1. Brand wraca w łaski Facebooka w okrojonych zasadach (bo przecież na pewno nie takich samych jak do tej pory, bo już by wrócili)
    2. Brand nie wraca na Facebooka

W 1. opcji może uda się utrzymać liczbę klientów na tym samym poziomie w przeciągu roku czy dwóch i tak jakoś ciągnąć na granicy zysku przez kolejne lata.
    Co się stanie w przypadku 2. opcji to niestety, ale każdy może chyba przewidzieć.

Z czym mam generalne problem z Brandem24?
    Ze zdecydowanie zbyt niskim wzrostem. 3631 klientów w 9 lat funkcjonowania w modelu SaaS to są jakieś frytki, a nie firma notowana na giełdzie.

Ja nie wchodzę. Dla mnie zbyt duże ryzyko. Powodzenia wszystkim, może firma w końcu kiedyś ruszy z kopyta i będziemy mieć drugi LiveChat.

No ale wątpię.
  • Re: Jak ja to widzę Autor: ~edek_z_krainy_kredek [165.225.84.*]
    Zysk pokazny...ho ho..wystarczy posiadać 2 mieszkania na najem w Krakowie, Wrocławiu lub Warszawie by w skali roku wygenerować większy..to jest jakaś wydmuszka która skończy swój żywot na groszówkach. Powodzenia inwestorzy, tylko nie sprzedawajcie za dużo akcji, bo przy wolumenie kilku tysięcy zdołujecie kurs o 30% :D
  • Re: Jak ja to widzę Autor: ~klapa_kibla [81.18.213.*]
    A ja dokładam do obserwowanych.
  • Re: Jak ja to widzę Autor: ~Krzys [84.10.106.*]
    Dzieki Ekspert za posta. Mozna sie zgadzac, mozna sie nie zgadzac, ale takie posty szanuje, szkoda, ze ich wiecej nie ma. Sa liczby, jest argumentacja, sa scenariusze. Dobrze sie czyta.

Jak juz pisalem, mozna miec inne zdanie, po to jest forum. Takze oficjalnie dostajesz "good jo*a" (nie chcialo przejsc slowo z 'b' troche jaja) jak to w korpo mowie zwyklo sie mawiac LOL
[x]
BRAND24 3,08% 53,60 2025-10-10 15:23:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.