• Fort. Autor: ~fanpli [89.64.15.*]
    kto nie mieszka w stolicy, to nie uwierzy, że miejsce jest naprawdę zarąbiste
    teren stał się modny i interesują się nim deweloperzy
    fajnie, że pli ma swoją własną nieruchomość w takim własnie miejscu
    hehe, osobiście, to podobał mi się cytat z artykułu:
    ''Po upadku PRL do Fortu zaczęły się wprowadzać prywatne biznesy. Urokliwe miejsce w centrum Mokotowa, otoczone zielenią, przyciągnęło branże kreatywne. Dziś są tu studia graficzne (w tym światowej sławy Platige Image), pracownie architektoniczne i artystyczne, a także knajpki.''
    https://warszawa.naszemiasto.pl/fort-mokotow-na-nowo-w-czerwoniaku-restauracja-do-jej/ar/c1-7501169
  • Re: Fort. Autor: ~cygan [94.75.95.*]
    Ale ty czasem wali głupoty chłopie.... Ten fort to sarkofag Platige. Kupili bubla z gigantyczną wadą. To jest działka objęta ochroną konserwatora zabytków. Wystarczy, że zaczną prace renowacyjne, podniosą jedną cegiełkę i zaraz znajdą muszkiet lub czaszkę.
    Wtedy z automatu, na koszt właściciela, wparuje ekipa archeologów i będą do skutku robić prace archeologiczne.
    Zakup tej działki był początkiem końca tej spółki.
    Gdyby było inaczej, nie dzierżawiliby budynków pod biura, tylko postawili (naprawili) by własne....
  • Re: Fort. Autor: ~fanpli [89.64.15.*]
    cygan
    piszesz głupoty
    oni maja i siedzibę i teren kilkadziesiąt metrów przez szlabanem, który jest wjazdem do fortu
    kiedyś faktycznie mieścili się w tzw czerwoniakach, ale to wynajmowali
    po restrukturyzacji przenieśli się całkowicie do budynku, który w żaden sposób nie jest żadnym zabytkiem...
  • Re: Fort. Autor: ~Jaskier [83.24.123.*]
    Wiesz co to jest otoczenie zabytku? Idź zobacz plan miejscowy. Nie wypowiadaj się jak nie masz pojęcia i to nie jest pierwszy raz kiedy to robisz.
    z forum wynika, że pli wszystko robi źle
    niedługo nie warto będzie w ogóle tu zaglądać
    wszyscy o wszystkim wiedzą wszystko
    patrzenie przez pryzmat kursu na pli?
    jakże jakie to modne
    a. tak naprawdę niewielu wie cokolwiek o spółce
    ech, eksperci...
    cyt
    ''Ekspert to ktoś, kto ma coraz większą wiedzę w coraz mniejszym zakresie, aż wreszcie wie absolutnie wszystko o niczym.''
  • Re: Fort. Autor: ~paws [195.187.148.*]
    > wszyscy o wszystkim wiedzą wszystko

Tak to jest, jak zarząd ma inwestorów głęboko w poważaniu, o niczym nie informuje, a w dodatku od 2 lat notowania mówiąc delikatnie nie nastrajają optymistycznie.
    Trudno się dziwić, że każdy szuka przyczyn problemów. I dopóki zarząd nie zacznie się z nami komunikować, dopóty będzie co raz gorzej.
  • Re: Fort. Autor: ~Zxc [5.173.104.*]
    Do komunikacji człowiek się przyzwyczaił... Ale sypanie akcji w najważniejszych momentach roku?
    Cholera wie co to bylo wczoraj, wczoraj ktos spuszcza za ponad 100k, a dzisiaj obrót jak w warzywniaku
  • Re: Fort. Autor: ~Cygan [5.173.153.*]
    Nie fanpi, nie wynika z opinii jaką PLI ma na forum, tylko z wyników biznesowych.
    W Platige wychowało się mnóstwo doskonałych specjalistów od grafiki i vfx.
    Tych ludzi już niema,a firma żyje duchem przeszłości.
    PLI jak każda firma na etapie transformacji, z firmy rodzinnej do korporacji, miała kłopoty z organizacją struktur.
    To co permanentnie nie udaje się i odróżnia Platige od innych spółek na tym etapie, to wyjątkowo trudny segment w którym kadra zarządzająca powinna mieć ekspercką wiedzę z dziedziny którą zarządzają i conajmniej przeciętne doświadczeniem w biznesie.
    Niestety, właściciele oddali firmę w ręce osób, które nie spełniają tych kryteriów.
    90% sensownych zarządzających projektami z doświadczeniem odeszło do Cdprojektu, za granicę lub innych firm.
    Obecny prezes wydaje się nic nie robić (Niech ktoś mnie poprawi jeśli się mylę) by to zmienić ani nikt z nadzorczej. Nakładając na to pierwotny powód na spółkę jakim był spór właścicieli mamy to co mamy:
    Spółka wg.analizy stockwatch ma wycenę D Tłumacząc to obrazowo ma taki poziom zaufania kredytoweg jak Grecja, a do tego poziom komunikacji ze światem jaki Iran.
    Nie wiadomo czemu Netflix zarabia a Platige nie. W raportach i wywiadach z przesem dowiadujemy się, że kredyt jest "konsolidacyjny" (inwestycyjny ), a dochody pochodzą z projektów conajmniej egzotycznych o ile nie śliskich jak TVP.

Szkoda mi jedynie tych ludzi, którzy robili wielkie rzeczy w tej firmie.Nie są winni kretyńskich decyzji jak Adol (piękny film bez kategorii robiony o 6 lat za długo) czy zakup nieszczęsnego fortu. Ponad to, nie jest tajemnicą, że prowadzący zespołów reklamy eventów i animacji są chorobą tej spółki. Zarząd nie ma pojęcia o tym co się wewnętrznir dzieje. Pewnie dlatego robione są ostatnio audyty. Brak komunikacji z inwestorami prawdopodobnie wynika z tego samego.

A tak na koniec fanpi PLI ma na swoje działce forty, a nie tylko tereny towarzyszące zabytkowi. Też jestem fanem pli jak zapewne wielu inwestorów.
    Ale po premierze mam taki sam stosunek jak do Sapkowskiego. Wolę jego twórczość niż jego zdolności do biznesu .
    Cygan
    nie wiem, jak cię nazwać?
    ignorant?
    to byłby już komplement...
    sorry, ale do takich absurdalnych tez jak stawiasz nie będę się odnosił
    radzę ci abyś poszedł do szkoły i nauczył się czytać, co pozwoli ci zajrzeć do raportów
    ps> piszesz o stockwatch? to historia, bo rating d taki własnie był, z powodu odpisów w 4 kw 2018, rok 2019 pli zamknie ładnym zyskiem, co pozwoli wyliczyć wskaźniki takie jak c/a i wpłynie na rating o kilka poziomów do góry, ale kieruj się w inwestycjach swoimi przemyśleniami, powodzenia życzę

• Re: Fort. Autor: ~Cygan [94.254.200.*]
    Zobaczymy ten niezły zysk wliczając pożyczkę na 4mln z jednym kwartałem na plus. Chętnie zobaczę że się mylę.
    Co do innych "tez" pozostaję przy swoim.
    A co do ziemi radzę abyś sam ocenił prawne warunki.
  • Re: Fort. Autor: ~Lincoln [5.253.206.*]
    Cześć Cyganie,

Wypowiadałem się wcześniej na tym forum, ale obecność pewnej postaci (bo do homo sapiens sporo brakuje)
    wyklucza wszelkie racjonalne dyskusje, więc sobie odpuściłem.
    Widać, że coś tam wiesz o spółce. Widać, że masz informacje, które wykraczają poza "ruszenie du**y na walne".
    Ale.
    Jeśli jesteś inwestorem to chciałem zrobić dobry uczynek i wyprowadzić Ciebie z błędu.
    Mianowicie: prezes Żbikowski jest najlepszą rzeczą, jaka mogła się przydarzyć tej chorej spółce.
    Dzięki niemu część rzeczy, o których piszesz, przestała być aktualna.
    Jasne, że nie da się naprawić wszystkiego w rok, ale zwróć uwagę na to, że:
    - będzie to pierwszy rok w historii PLI na giełdzie z 4 kwartałami na +
    - restrukturyzacja była bajdurzeniem, dopóki ten człowiek się nie pojawił na pokładzie
    (dlatego, że w końcu wziął za mordę bezużytecznych-niepokornych oraz innych szkodników)
    - gość rozumie biznes, ale jednocześnie charakterystykę branży

Co do terenu/budynku: siedziba, która jest na terenie spółki to praktycznie stara hala produkcyjna
    po generalnym remoncie (tak bardzo generalnym, że właściwie jest to nowy budynek),
    więc o ile zabytkowość fortów jest faktem, to jeśli chodzi o siedzibę nie trzeba się obawiać.
    Pozdrawiam.
  • Re: Fort. Autor: ~Cygan [5.173.170.*]
    Nie mam już tej spółki w portfolio.
    Problem z ziemią może nie dotyczyć siedziby.
    Co do prezesa, to człowieka nie znam. Opieram się o wewnętrzne opinie i jego historię zatrudnienia.
    Nie mamy żadnych informacji, że wynik z zeszłego roku, to efekt jego pracy. (np Wiedźmin pli robiony był w większości przed jego kadencją ). Adol był już gotowy. Faktycznie człowiek ma wyniki z innej branży. Może i zna się na "biznesie", ale branża kreatywna ma swoje specyficzne cechy. Wątpię czy ujarzmi średni szczebel i wprowadzi skuteczne przywództwo bez wiedzy i doświadczenia.
    Wrócę na pli jak stworzą klarowną komunikację z inwestorami,
    oficjalnie dowiemy się jaki status ma teren i kto ma prawa do ekranizacji Wiedźmina w Netflix choć obawiam się że niema ich pli.
    Mam sentyment, własny pogląd na spółkę oraz własne informacje. Podejrzewam jednak, że dla miasta ta spółka to loteria.
    loteria, to tacy WYEDUKOWANI inwestorzy jak ty
    hehhe, teraz przyznajesz się do internetowej wiedzy o spółce i nie masz przekonania do swoich tez
    ech, poczytaj, może ci się lekko rozjaśni w głowie, bo to właściwy człowiek na właściwym miejscu, poukładał spółkę i ta zaczęła całkiem fajnie zarabiać...
    https://businessinsider.com.pl/firmy/strategie/platige-image-wspolpraca-z-netfliksem-przy-serialu-wiedzmin-prezes-karol-zbikowski/tstw7q1
    ps> o oscara się otarli bo byli na długiej liście, co do krótkiej, to wiadomo, że możni zawsze wygrywają: pixary, disneye i netflixy...
  • Re: Fort. Autor: ~Cygan [5.173.170.*]
    No właśnie .... Otarli się o Oskara ...
  • Re: Fort. Autor: ~Zbyszek [37.190.247.*]
    "Otarli się o Oskara"
    XD Co za pier do lenie. To aż boli.
    Lincoln, popieram twój pogląd, poza określeniem - chora spółka - owszem była chora, ale wyzdrowiała
    i obecnie powinno się pisać o udanej restrukturyzacji, wyczyszczeniu bilansu i postawieniu na biznesowe, rentowne dywizje
    co, do terenu, to po 10 latach mocno zyskał na wartości, a kredytu do spłaty niewiele zostało, chyba 0,8 miliona euro?
    pli poza tym, w zasadzie korzysta wyłącznie z kredytu obrotowego i nie ma jakiś długów do spłaty
    dobrze zarabia po ułożeniu przez prezesa żbikowskiego core biznesu
    niestety patrzenie poprzez wycenę giełdową na to czego dokonała ta spółka i jaki ma perspektywy nie jest właściwe
    kurs zachowuje się co najmniej dziwnie, jakieś ''ręce'' tutaj mają swoje interesy
    platige nie jest jakąś wydmuszką, ale spółką zwiększającą swoje przychody r/r o ponad 20 %, obecne silne fundamenty oraz zyski muszą w końcu obudzić popyt będący w letargu, cierpliwości, tutaj jeszcze będzie się działo
    zdobywamy uk, wkrótce road show silnika ''czasu rzeczywistego''?
    wiem, że są już na ostatniej prostej
    wiosna będzie należeć do platige image

>>> unikalna spółka<<<

• Re: Fort. Autor: ~Ja [93.174.24.*]
    Ta spolka nie rokuje. To jak firma uslugowa do sprzatania. Sprzatacze nie zrobia skali.. kokosow nie bedzie.

Fanpli i rager pisali, ze slabe galezie odpadaja z drzewka przy 30, no to skupujcie... taniej nie bedzie.
    spółka, która r/r zwiększa sprzedaż o 20% nie rokuje?
    hehehe, to śmieszne
    w dodatku niedługo okaże się, że c/z będzie w okolicy 15, w tak rozwijającej się branży wyceny są sporo wyższe
    każdy może mieć swoje zdanie, aby było jednak to sensowne, to trzeba poprzeć to faktami lub wywodem merytorycznym
    ja opieram się na faktach stad więc moja opinia
    to nie konfabulacja, albo tekst w stylu- serwis nie rokuje, efektu skali nie będzie -
    takie teksty są infantylne, zwykłe głupoty
    marża brutto w zleceniach pli przekracza 30%
    hehehe, ciekawe co trolle napisaliby np... o dystrybutorach komputerowych, gdzie taka marża sięga od jednego do kilku procent?
[x]
PLATIGE -1,32% 11,20 2025-10-10 16:46:31
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.