0,15zł to najmniej optymistyczny scenariusz . W świecie miernoty z dywidendami na GPW, braku stabilności kursów, odwrotu od inwestycji w spółki SP widać powoli powrót Leny na właściwe poziomy. Cicha zbiórka papieru bez nadmiernej podbitki trwa od kilku tygodni i nie ma się co temu dziwić.
Prezes lubi dywidendy - bo po to pracuje, zarabia, żeby coś z tego on jako główny akcjonariusz jak i inni akcjonariusze mieli. Na park maszynowy środki są z bieżącego finansowania - zadłużenie jak wynika z raportów nawet maleje. Może być dywidenda ponownie z całego zysku. Tym różnią się firmy prywatne od SSP. Ile by nie było będzie zawsze dobrze :)
Czym bliżej marca tym wyżej. Trochę mała płynność bo w dobie dziadostwa na WIG20 ta spółka powinna koło 4zl chodzić. Wiadomo przynajmniej na czym się stoi i jakieś Sasiny i inni jemu podobni nie rozwalą spółki swoimi politycznymi nowinkami. Dywidenda od tylu lat ... czas chyba dobierać.
Kolego, na dobieranie to był czas przy 2,50. Nie wiem, kto szalony wtedy sprzedawał. Przy obecnej cenie nie zarobi się już 80%, bardziej prawdopodobne jest 30-40%, i to w wersji optymistycznej. Prawdziwa okazja na tej spółce była rok temu w styczniu. Wtedy kupowałem, teraz zastanawiam się, kiedy sprzedać.
Ja cały czas sobie kupuję,a każda cena poniżej czterech jest ok.Ale jak pisałem zimą, że poniżej trzech to super okazja, to nie było entuzjazmu.A ja waliłem pod korek.Kupię Lenę od kilku lat i jest mi z tym dobrze..
Ja też zimą o tym wspominałem, ale wiesz, tu chyba jest niewielu rzeczywistych inwestorów. Szczególnie w wartość. Lena jest fantastyczną spółką do bezpiecznych inwestycji. Przy wysokich wycenach ogranicza to jednak potencjalne możliwe procentowe zyski. Dlatego okazje, gdy taka spółka jest dramatycznie tania, takie jak zeszłej zimy, trzeba wykorzystywać. Ja też cisnąłem wtedy, ile mogłem, sprzedając inne, mniej perspektywiczne akcje. Teraz zaczyna się robić odwrotnie - przy cenach w okolicy 4 zł zastanawiam się, czy nie sprzedać pakietu Leny z dobrym zyskiem, żeby kupić inne spółki, które są wycenione bardzo słabo.
A tak poza tym, to już wtedy o tym myślałem (i chyba pisałem) - jakim trzeba być desperatem, żeby sprzedawać Lenę za 2,50?! Przecież to szaleństwo.
mrcn_ 2019-03-01 16:50 Opublikowano przy kursie: 3,05 zł , zmiana od tamtej pory: 8,85%
Re: Zaczyna się :)
Sprzedawanie Leny w tej cenie to absolutna głupota. Zmiany dywidendy wynikają choćby z inwestycji. Natomiast kupowanie spółki polega na ocenie jej wartości. Oceniając Lenę, powiedziałbym, że nawet sprzedaż poniżej 4 zł niekoniecznie świadczy o zdrowym rozsądku. Ale cóż, z drugiej strony jestem wdzięczny panikarzom, bo mam średnią 2,75 tylko dzięki nim... Zawsze tak jest, że na naiwnych i spanikowanych się zarabia.