• Nowy fundusz PEMu Autor: bialoczerwony1972 [91.202.175.*]
    Te miliony na nowy fundusz to jak mniemam wykłada MCI na początek. Spora kasa której brak na dziś. Czyli exity i to bardzo znaczne w najbliższym czasie...
    "MCI Capital, a Poland-based private equity firm, is launching a technology-focused fund with a target of €400m.
    The firm’s first traditional buyout fund will primarily focus on investing in businesses in Central and Eastern Europe.
    MCI, which was set up in 1999 has so far invested €500m in 13 buyout deals, with some of the capital coming from co-investors. These investments have been made through its existing evergreen fund structure – MCI EuroVentures.
    MCI’s past deals include taking a stake in ecommerce and e-travel software provider IAI for €32m; an undisclosed investment in taxi app Gett; and a $44m investment in fintech firm iZettle. MCI’s exit from iZettle in 2018 to PayPal delivered an internal rate of return of 70% and a 3.5x multiple, according to the firm’s website.
    Currently MCI has $650m in long term capital and will have a war chest of between €250m and €300m to spend in the first two quarters of 2020, partner Maciej Kowalski said.
    He added the group made the decision to raise a new fund, to sit alongside its existing vehicle, because it “found that our strategy would be better supported through a more stabilised fund structure”.
    The firm has appointed an adviser in London to lead the effort and will be looking to attract limited partners from both within and outside of its home country of Poland.
    Kowalski said MCI focuses on three key areas when choosing companies to invest in. These are digital businesses that are in sectors such as ecommerce, fintech, internet-of-things and cloud service providers; businesses that operate in the IT infrastructure market, such as data centres or logistics providers; and companies that are in traditional sectors but are looking to grow through digitisation. "
     link 

• Re: Nowy fundusz PEMu Autor: ~subwoofer [1.10.199.*]
    Dzięki za artykuł. Generalnie nic nowego ale dobrze, że piszą o nich po angielsku i dobrze, że dobrze o nich piszą.

• Re: Nowy fundusz PEMu Autor: bialoczerwony1972 [91.202.175.*]
    Generalnie nic nowego. Ale moją uwagę zwróciły sumy które zamierzają wydać w 2020 a dokładniej " of between €250m and €300m to spend in the first two quarters of 2020, partner Maciej Kowalski said."
    MCI nie ma takiej kasy na dziś, ale to może być kasa z exitów.( ATM, Gett, ew Frisco) Kasa 2,5x większa niż obecna kapitalizacja....

• Re: Nowy fundusz PEMu Autor: ~wowa [37.47.2.*]
    Chyba raczej nie mówi o własnych środkach tylko o różnych źródłach zasilenia funduszu,które uda im się zgromadzić,na razie szukają chętnych.
    No oczywiście. Tyle, że podejrzewam nikt nie wyłoży kasy zanim samo MCI nie wyłoży grosza. Poza tym exity z TechV nie będą reinwestowane w tym funduszu poza kolejnym rundami w spółkach które już są w portfelu. A więc jeśli dojdzie do IPO Gett to mniemam, ze certyfikaty zostaną umorzone i część kasy pójdzie do inwestorów zewnętrznych ( Maciejewski i inni) a część kasy właśnie do tego nowego funduszu.

Jeśli im się uda zrealizować ten projekt,to PEM miałby z tego profity no ale jakoś nie bardzo w to wierzę.Gadać to można wszystko a rzeczywistość skrzeczy.
    Na razie skrzeczy...
    Zobaczymy jak to się skończy na koniec 1H2020
    Jak zwykle czekamy,tylko kolejne kwartały mijają i ciągle ma być dobrze.Jednak kupiłem tego PEMu trochę średnio po 9.6 bo chyba taniej nie będzie.
  • Re: Nowy fundusz PEMu Autor: bialoczerwony1972 [188.146.68.*]
    Na MCI kończą się powoli możliwości bb. Nie wiem co Tomuś wymyśli ale na coś będzie musiał się zdecydować. Albo dywidenda albo prawdziwy bb dywidendowy ( np po 0,5-0,7 NAV). Tutaj na PEMie też jakieś czary mary. 30zł to jak psu buda należy się przy Quercusie lub Altusie bez tego nowego funduszu a z nim sporo więcej. Niech dobrze sprzedadzą ten ATM i będzie fajnie a potem Gett i będzie lux.
    Choć pokłady cierpliwości i mi się kończą.
  • Re: Nowy fundusz PEMu Autor: ~wowa [5.184.55.*]
    Zaufanie w interesach to podstawa.Prezes zdaje się tego nie pojmuje.
    Jak na razie tylko Parkiet wierzy w magiczną moc Czechowicza.Inwestorzy jak widać bardzo sceptyczni.
    Ktoś z ukrycia podsypuje po 115sztuk i psuje kurs,który i tak jest koszmarnie niski.Znów im gorzej tym lepiej,ale dla kogo?Czyżby szykowało się jakieś wezwanie?Przecież w przyszłym roku ma być pięknie.A może nie.
  • Re: Nowy fundusz PEMu Autor: ~subwoofer [125.24.146.*]
    "Zaufanie w interesach to podstawa.Prezes zdaje się tego nie pojmuje."

Dokładnie tak jak napisałeś. I to jest powód obecnej wyceny. Żeby fundusz inwestycyjny był wyceniany z C/WK poniżej 1 jak jakaś n.p. fabryka wyrobów gumowych, nie mając nawet straty kwartalnej, to albo musi to być błąd w matriksie albo musi mieć T.Cze w fotelu prezesa :D
    Ten nowy fundusz miał do końca tego roku zgromadzić 1.4mln euro,no i jak to wyszło?Trochę też mnie niepokoi,że gdyby to się powiodło,to zarządzałby nim jakiś partner/?/.To co,PEM ma za dużo roboty?Jeszcze nic nie ma a już coś kombinują,żeby się nie dzielić zyskiem.Jestem podejrzliwy i nieufny bo T.Cz.ciągle daje powody.
    Pierwsze słyszę, że do końca roku miał ruszyć ten fundusz... Ale mogłem coś przeoczyć. Na ostatnim webcaście była mowa o kilku kwartałach (to tak z ostrożności podobno) To i bez tego funduszu to 30zł należy się jak psu buda. Tyle, że moim zdaniem któryś fund kończy wychodzenie. Który, ile mu zostało nie mam pojęcia. na koniec roku gdy akcjonariat będzie aktualizowany będzie wiadomo .
    link 
    Na razie brzydko to wygląda...

I jeszcze jedno:
    Bez porządnego exitu (ATM albo Gett) raczej ten drugi fundusz nie ruszy. Tu założyciel musi wyłożyć swoja kasę jako pierwszy. Kasę której nie ma na dziś.
    Skoro TechV ma iśc do likwidacji ( brak nowych inwestycji ewentualnie tylko nowe rundy finansowania w portfelu) mniemam więc że to z TechV będzie pochodziła kasa na wejście. A potem dołączą się zewnętrzni instytucjonalni, albo i nie...

To głosowanie z Parkietu na gwiazdę roku 2020r nie daje mi spokoju. Co tam robi Czechowicz? Dlaczego tam się znalazł kiedy wyniki przez ostatnie lata były słabe. Wzrost NAV to przede wszystkim BB ratowały.
    Więc co tam robi nasz ultra??? Jestem pewien, że nie wygra tego plebiscyt bo ludzie będą oglądali się w przeszłość. Czy parkiet może wiedzieć co pokaże nam przyszłość? Tzn jakie exity i jak to może zmienić postrzeganie Tomka???
    Trudny czas bo cierpliwość na wyczerpaniu z drugiej strony dobra sprzedaż powyższych i wiele się może odmienić.

Chcą zarządzać 500 mln€aktywów a te1.4mln to masz rację własny wkład do końca roku ale kiedy ten fundusz ma ruszyć i z jakim kapitałem?faktycznie coś pokręciłem jak zwykle.
    Trochę mnie poniosło,złe myśli zaburzyły mi logiczny tok rozumowania.sorry b-cz.tu emocje są złym doradcą.
    Rozumiem mi też brakuje cierpliwości. Ostatni raport Noble ukazał się 28.06 więc nowy powinien ukazać się przed końcem roku ( najpóźniej w pierwszych dniach 2020r). I choć będzie to raport nt. MCi to i coś o PEMie będzie się być może z niego dowiedzieć (np o exitach).
  • Re: Nowy fundusz PEMu Autor: ~Wowa [37.47.0.*]
    Skoro tym nowym funduszem który ma być przyczynkiem do uzdrowienia kursu PEM ma zarządzać jakiś bliżej nieokreślony partner,to gdzie tu kasa dla nas?Zresztą to wszystko ciągle w fazie planów.Denerwuje mnie ten pajac na forum Parkietu,który entuzjastycznie zapowiada kosmiczny wzrost kursu a za chwilę kasandryczne wieszczy wyzerowanie.W ten sposób będzie mógł powiedzieć „a nie mówiłem?”za jakiś czas.Moim zdaniem można spokojnie akumulować ten papier na aktualnym poziomie.Bez dywidendy kosmosu nie bėdzie ale dno na poziomie 9 chyba już jest uklepane.Trzeba niewiele żeby pociągnąć kurs,złe wiadomści chyba się już wyczrpały.Pora na dobre.
    Tym nowym funduszem ma zarządzać PEM...
    Nie wiemy czy to wszystko w fazie planów, czy już są po jakichś rozmowach albo nawet ciut dalej. W końcu mam nadzieję, że tak jak mówił ostatnio na webcaście, ze w ciągu kilku kwartałów sytuacja będzie jasna ( ostrożnie mówiąc kilku kwartałów).
    Po udanym wyjściu z ATM i Gett same te wyjścia znacząco wpłyną na wyniki PEMu ( ATM na być może porządny wzrost aktywów a GETT przy udanym IPO na kawałek opłaty zmiennej + wzrost aktywów)

Czekam na aktualizację na stooq na 31.12.19 kto wysypywał takie ilości akcji i ew ile im/mu zostało.
  • Re: Nowy fundusz PEMu Autor: ~Wowa [37.47.0.*]
    W tym sezonie zanosi się na rekordowy przypływ gotówki w mci.PEM też coś z tego będzie miał i nie musi oszczędzać na dywidendzie?
    Na to wygląda. Tylko, ze ciągle ktoś sypie...
  • Re: Nowy fundusz PEMu Autor: ~Wowa [37.47.8.*]
    Ktoś sypie a ja sporo tego odebrałem.Zaczynam wątpić czy dobrze zrobiłem.
  • Re: Nowy fundusz PEMu Autor: pluto85md [188.147.100.*]
    Ja licze na ATM powyzej 500 mln zl, czy to juz uruchomi oplaty zmienne? Szukam, szukam i ciezko mi sie doliczyc, a PEM wyglada niezle w arkuszu. Nie chce brac w ciemno, ale czas ucieka.
    Znalazłem tylko z lutego 2017r, reszta chroniona hasłem
    link 
  • Re: Nowy fundusz PEMu Autor: pluto85md [188.147.96.*]
    Z prezentacji po I polroczu wynika ze w 5y EuroV zrobil 66%, to bylo jeszcze przed wyjsciem z ABC Data, wiec po czesciowym wyjsciu z Netrisk, mozliwe jest wynagrodzenie zmienne wlasnie z tego funduszu, z TechV narazie nie ma szans. 5lat obejmuje jak sadze okres od polowy 2014 do polowy 2019, tak wiec takze okres gdy ostatnie wynagrodzenie pobrano (jak dobrze pamietam maj 2015), ciezko wiec ocenic dokladniej, z pewnoscia wyjscie z ATM przesadziloby oplaty zmienne.
    Ile IPO Gett musiałoby dodać do NAV by była sznasa na opłaty zmienne? Albo inaczej po ile musiałby pójść Gett w IPO?
  • Re: Nowy fundusz PEMu Autor: bialoczerwony1972 [188.146.99.*]
    Tu nie trzeba gadać tu trzeba robić ten fundusz...
    https://businessinsider.com.pl/twoje-pieniadze/fundusze-private-equity-dokad-plyna-pieniadze-inwestorow/qsy5b24.amp
  • Re: Nowy fundusz PEMu Autor: pluto85md [37.248.160.*]
    Wydaje mi się że TechV ma ponad 40% do nadrobienia na koniec półrocza 2019, czyli musieliby na dziś zarobić extra 400 mln zł dla funduszu. Od tamtej pory mija 7 miesięcy, a z drugiej strony jest 40 mln na Frisco. Reszta niewiadoma. Także sam Gett nie wystarczy, potrzeba i Azimo i Marketfinance. Travelata, TatilBudur dobrze performuja. Morele dziś raczej bez przeszacowania. Jeszcze jest szansa na Answear.
    O to szybko nie będzie opłaty zmiennej z TechV. Choć Azimo i MarketInvoice nie były przeszacowane to z tego co czytałem, właścicielom nie śpieszy się z tym i widać na obu przykładach że pomimo bardzo dobrego rozwoju, nowych rund finansowania wyceny zostały na poziomie kiedy MCI w nie wchodził. poza tym Tomek nie jest decyzyjnym w tych sprawach w tych akurat spółkach. Choć moim zdaniem na dziś są on warte kilkukrotnie więcej niż w księgach.

Gett faktycznie nie ma szans na dodanie 400mln zł do TechV bo musiałby być wyceniony na jakieś 4,5mld $ w IPO a to po klęsce Juno w NY jest nierealne. Nie wiem czy realna jest wycena na poziomie 1,5mld$ z 1H2019 tak jak jest w księgach....
    Ale to giełda i nierealne rzeczy przy gorących głowach i emocjach się zdarzają...
  • Re: Nowy fundusz PEMu Autor: pluto85md [188.147.97.*]
    Dzis PEM znow tani wg moich kryteriow...wchodze
    Znowu?
    A kiedy wcześniej był tak tani?
  • Re: Nowy fundusz PEMu Autor: pluto85md [37.248.160.*]
    Lipiec/sierpień, Grudzień 2019, początek stycznia 2020. Ale wowczas nie miałem wolnych środków i dobrych możliwości wyjść.
    1. PEM jest bardzo tani odkąd spadł poniżej 20zł jeśli wypali fundusz luksemburski. Jeśli nie, a tylko poprawią wyniki to i tak może nie jest bardzo tanio ale jest tanio. Choć faktycznie różnice 2-3zł przy dużym portfelu zrobi róźnicę.
    2. Teraz nawet sytuacja jest już dużo klarowniejsza niż w 2019r bo o ile o nowym funduszu nadal nie wiele wiadomo to wyniki idą ku znaczącej poprawie.
  • Re: Nowy fundusz PEMu Autor: ~Wowa [37.47.42.*]
    Cały czas dokupowałem żeby trzymać kurs ale i tak się nie udało.Ze średniej 9.6 doszedłem do 10.0.Myślę że nie stracę ale niepokoi mnie słaby popyt .Za parę złotych można robič co się chce.
  • Re: Nowy fundusz PEMu Autor: ~Wowa [37.47.11.*]
    Zastanawiam się co będzie z PEMem kiedy MCI opuści parkiet?
  • Re: Nowy fundusz PEMu Autor: pluto85md [188.147.116.*]
    Zastanawiam sie co bedzie z PEM jak czlowiek wyladuje na Marsie
    @Pluto

Ty nadal żyjesz nadzieją, że MCI pozostanie na giełdzie? Mógłbyś mi napisać na jakim procencie akcji zatrzyma się Czechowicz? Po co MCI ma być na GPW i dlaczego spłacają zobowiązanie zamiast je rolować a jednocześnie zadłużają MCI Management?
  • Re: Nowy fundusz PEMu Autor: pluto85md [178.235.184.*]
    Oczywiscie ze MCI pozostanie na gieldzie. A docelowo, to co to znaczy?Za rok moze i T.Cz. bedzie mial wiecej udzialu, ale jak juz beda wyceniane powyzej NAV to pewnie i cos pusci w rynek, ale nie sadze by zszedl ponizej 66%... to jest nie do przecenienia wartosc istnienia na gieldzie.
  • Re: Nowy fundusz PEMu Autor: milion_dolars [188.123.203.*]
    Moim zdaniem Czechowicz najlepszy deal robi właśnie kupując akcje MCI, bo są tanie, a będzie je puszczał w rynek nawet nie w cenie NAV tylko wyżej.
    Kiedyś je puszczał 10xNAV o czym wspominał na konferencji, a było to bodajże w hossie 2007. Nie twierdze że będzie je puszczał teraz 10xNAV, bo możne być trudno, ale jak te wszystkie PPK i inne korzyści płynące z SRRK wejdą w życie i sytuacja się poprawi to okoliczności zmienią się diametralnie ...
    Niech robią swoje i będzie dobrze, a może nawet bardzo dobrze ...
    Jemu nie zależy na ściągnięciu z giełdy jak niektórzy się obawiają , jeżeli już kogoś wytrzepie to tych którzy za bardzo tupią nogami i nie mogą już wytrzymać ...
    Piękne marzenia. MCI notowane po 3xNAV. To se nevrati. PEM wydzielony, hossa pokoleniowa nieprędko nadejdzie, a i spółka już dosyć duża. O zaufaniu rynku do pana Czechowicza też warto wspomnieć. Ale każdy może mieć marzenia...
    A kto powiedzial nav x3. 1,5x tez powyzej nav.
    Wartość istnienia na giełdzie...

A jaka to wartość gdy spółka nawet nie korzysta z tańszego finansowania obligacjami bo własnie je spłaca przed terminem a nowe zaciąga już Management.

Czytałeś ostatni wywiad w Forbes z Tomkiem?

redaktor:
    regularnie skupujecie akcje MCI. Czy wyobraża pan sobie MCI poza GPW?
    Tomek:
    Nie mimo wszystko mam sentyment do GPW.
    redaktor:
    Ale pan jest człowiekiem liczb a nie sentymentów?
    Tomek:
    No tak ale bycie na GPW ułatwia emisję obligacji, które są dobrym źródłem finansowania firm private equ. Nie mamy obecnie planów delistingu z GPW. Mimo silnego niedowartościowania giełda daje nam ciągle więcej korzyści niż niedogodności. Natomiast życie mnie nauczyło, że prawa rynkowe nie są wieczne nie można zakładać że to opłaca się dziś będzie opłacało się za 20 czy 30 lat. Trzeba mieć otwartą głowę.

Ode mnie:
    To co opłaca się dziś nie musi opłacać się za rok lub dwa. Wiesz o tym, że te obligi które spłacają 13 miesięcy przed terminem jako ostatnie mają konwenant zostania na GPW? Tomek ma otwartą głowę,. nic na siłę, Spróbuje. Wiele zależy jak pójdą wezwania i ile ew zostałoby do zakupienie po cenie godziwej. Czy to będzie 15% czy może tylko 10% lub mniej. W sumie to bym się nawet ucieszył bo dostałbym swój NAV w granicach 35-40zł bo tyle będzie wynosił w 2021/2022
    nawet redaktor z Forbes zadał to pytanie bo tylko ślepy może nie widzieć gdzie to zmierza...

Nie ma dyskusji.
    Szkoda, że nie ma dyskusji.
    Moje argumenty na to, że nigdy nie będzie tu 1,5xNAV
    -Przenoszenie zadłużenia na MCI Management
    -Inne LP płacące dywidendy i notowane na giełdach zachodnich jak widać w raporcie Noble i to podczas bogatej hossy.
    -"Miłość rynku" do dowódcy
    -Ostatnie dwie hossy swig80 2013 ( MCI nie dotknęło nawet 1,0xNAV z PEMe w strukturach) i 2017r ( MCI poniżej 0,6xNAV juz po wydzieleniu PEMU)
    - Najbliższe wyniki ( czyli 2020 może 2021 ) przy exitach będą żniwa i być może spora wartość dodana ponad księgi (ew. przeszacowanie Azimo i MarketInvoice) a potem nowe inwestycje i najpierw rozpoznawanie strat (efekt G-Curve wg Tomka) i dopiero ujawniana wartość i wzrost nowych spółek z portfela.

Lmited Partners z raportu Noble:
    3I GROUP PLC P/BV =1,4  
    GIMV NV P/BV =1,1  
    EURAZEO P/BV =0,9
    DEUTSCHE BETEILIGUNGS AG P/BV=1,2

Jeśli maluchy nadrobią do DAXa te 140% wzrostu na indeksie link to może, może, może zobaczymy coś ponad 1,0xNAV ( w co nie wierzę) w porywach przy sporej stopie dywidendy. Ale to będzie już kompletne wariactwo rynku i znak że niedługo będzie zwała.

Kolejna spłata przed terminem....
    "MCI Capital poinformowało o wcześniejszej spłacie obligacji serii P o łącznej wartości nominalnej wynoszącej 37 mln zł."
  • Re: Nowy fundusz PEMu Autor: ~Wowa [37.47.9.*]
    Będzie jeszcze coś z tego PEMu,czy to już temat nieaktualny?
    Cisza...
    Cisza przed burzą czy raczej pieniądz lubi ciszę???

Jakiś fund/fundy ciągle wywala i zasypuje niemrawy popyt. Ile tego może mieć jeszcze? Wiadomo, że to na bank nie TI Aviva Investors ( bo w 2019 nie sprzedała ani jednej akcji) a ten sypacze juz w tamtym roku sypaii z rękawa.W sumie dużo tych akcji fundy nie mają...
  • Re: Nowy fundusz PEMu Autor: ~Wowa [37.47.9.*]
    Znowu ktoś podsypuje i tłamsi kurs.Zaczynam wątpić w ten oczekiwany wystrzał kursu tak jak w fajerwerki na MCI.
[x]
PEMANAGER 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.