Wartość istnienia na giełdzie...
A jaka to wartość gdy spółka nawet nie korzysta z tańszego finansowania obligacjami bo własnie je spłaca przed terminem a nowe zaciąga już Management.
Czytałeś ostatni wywiad w Forbes z Tomkiem?
redaktor:
regularnie skupujecie akcje MCI. Czy wyobraża pan sobie MCI poza GPW?
Tomek:
Nie mimo wszystko mam sentyment do GPW.
redaktor:
Ale pan jest człowiekiem liczb a nie sentymentów?
Tomek:
No tak ale bycie na GPW ułatwia emisję obligacji, które są dobrym źródłem finansowania firm private equ. Nie mamy obecnie planów delistingu z GPW. Mimo silnego niedowartościowania giełda daje nam ciągle więcej korzyści niż niedogodności. Natomiast życie mnie nauczyło, że prawa rynkowe nie są wieczne nie można zakładać że to opłaca się dziś będzie opłacało się za 20 czy 30 lat. Trzeba mieć otwartą głowę.
Ode mnie:
To co opłaca się dziś nie musi opłacać się za rok lub dwa. Wiesz o tym, że te obligi które spłacają 13 miesięcy przed terminem jako ostatnie mają konwenant zostania na GPW? Tomek ma otwartą głowę,. nic na siłę, Spróbuje. Wiele zależy jak pójdą wezwania i ile ew zostałoby do zakupienie po cenie godziwej. Czy to będzie 15% czy może tylko 10% lub mniej. W sumie to bym się nawet ucieszył bo dostałbym swój NAV w granicach 35-40zł bo tyle będzie wynosił w 2021/2022
nawet redaktor z Forbes zadał to pytanie bo tylko ślepy może nie widzieć gdzie to zmierza...