• fotowoltaika zimą Autor: ~Lowca [78.10.209.*]
    Fotowoltaice wciąż towarzyszy spora niewiedza, a potencjalnym inwestorom nasuwa się wiele pytań odnośnie działania instalacji. Wiele osób prędzej czy później zadaje pytanie o pracę instalacji fotowoltaicznej w zimie. Trzeba zaznaczyć, że mroźne temperatury nie tylko nie mają negatywnego wpływu na panele słoneczne, ani nie zmniejszą uzysków z instalacji, a wręcz poprawiają skuteczność ich działania.

Mroźny słoneczny dzień a panele słoneczne

linkWiększość osób, które mają pierwszą styczność z fotowoltaiką uważa, że panele słoneczne mają najlepsze uzyski kiedy jest gorąco. Przekonanie to oparte jest na założeniu, że jeśli system wytwarza prąd dzięki działaniu promieni słonecznych, naturalnym jest, że nagrzane panele wyprodukują więcej energii elektrycznej. Jednak panele fotowoltaiczne lepiej działają właśnie wtedy, kiedy ogniwa nie są nagrzane. Obawa zatem, że silny mróz uniemożliwi pracę naszej instalacji, jest niesłuszna.  Idealną sytuacją, która miałaby odzwierciedlenie w wysokiej produkcji prądu, byłby bardzo słoneczny, ale mroźny zimowy dzień.

Różnice mocy w różnej temperaturze

Jeżeli faktycznie zbyt wysoka temperatura ma negatywny wpływ na moc i sprawność paneli fotowoltaicznych, nasuwa się pytanie – dlaczego tak się dzieje? Powodem jest fakt, że wraz ze wzrostem temperatury materiału zwiększają się drgania sieci krystalicznej ogniwa fotowoltaicznego. Drgania sieci krystalicznej powodują z kolei zaburzony przepływ elektronów półprzewodnika, co jest bezpośrednią przyczyną spadku napięcia i
    mocy. Zimą, kiedy temperatura jest niska, drgania sieci są dużo mniejsze, a ruch elektronów bardziej uporządkowany, co jest bardzo pożądanym zjawiskiem.
  • Re: fotowoltaika zimą Autor: ~Wkurzony [89.64.55.*]
    Jezu człowieku, miej odrobinę litości. Ile masz tych słonecznych mroźnych dni w Polsce ? Raz na tydzień się taki trafi to jest święto. To nie Egipt . A w pochmurny dzień jakich w Polsce jest 95 procent od października do marca ile te SLONECZNE instalacje robią? 3 procent maksymalnej mocy ? w porywach 5 jak się uda. Ale klientom to o tym nie mówicie no nie ?
  • Re: fotowoltaika zimą Autor: ~instalator [188.146.44.*]
    Nie ma to znaczenia,instalacja dobierana jest do zużycia prądu przez klienta
    W Polskich warunkach uzyskujemy około 1000 kwh z jednego kwp(kilowatopik---kilowat zainstalowany paneli)
    Od marca do końca września uzyskamy 70 % uzysków z całego roku,magazynujemy nadwyżki energii w siec i odbieramy kiedy produkcja jest mniejsza od zużycia.( np. zimą )
    W instalacjach do 10 kwp ,za magazynowanie nadwyżek w sieci potrącane jest 20% z energi zmagazynowanej.
    To tak jak byśmy mieli bank energii o sprawności 80 %
    Natomiast energię którą zużywamy na bieżąco ,zużywamy w 100%
    To tyle....
    Ma znaczenie bo klient płaci za 3 razy większa moc paneli aby nadrobić pogodę i mały uzysk. A powiedz mi jak to klasyczna elektrownia magazynuje ten prąd z lata do zimy ? ten biznes jest sztucznie napędzany dopłatami karnymi do klasycznej energetyki i bonusami do paneli.
  • Re: fotowoltaika zimą Autor: ~Foto [185.183.226.*]
    Wkurzony, nie masz o tym pojęcia, instalator już jaśniej Ci nie napisze
  • Re: fotowoltaika zimą Autor: ~instalator [188.146.44.*]
    Napisałem,ze z jednego kwp zainstalowanej mocy uzyski to 1000kwh energi rocznie.
    Jeśli dla ciebie te uzyski są za małe nie instaluj i tyle.
    Jeśli stopa zwrotu z zainwestowanego kapitału ,przy dzisiejszych cenach prądu (a ceny bedą wyższe)to dziś 12-15 %to mało,nie instaluj.
    Co do magazynowania,to ten prąd z nadwyżki który wychodzi poza licznik jest od razu sprzedawany przez operatora,a licznik to wszystko zlicza i tyle.
    No patrz a 2 posty wyżej pisales o magazynowaniu pradu. Już Ci miałem podpowiedzieć o elektrowniach szczytowo prądowych które potrafią magazynowac. Takie pierdoły to możecie gadac naiwnym klientom albo naganiaczom jak Foto co pojęcia o tym nie mają . Panele przez pół roku pracują na 5% mocy - super po prostu. Tak się śmiejecie z klasycznych elektrowni a gdyby nie one , to byłoby pełno prądu ....... W lipcu, w słoneczny dzień. A w zimie ..... Brak. Czyli nie ma żadnego magazynowania i odbierania. Robicie tylko zamieszanie w sieci energetycznej bo klasyczna produkcję trzeba ograniczac latem ale moce i tak trzeba utrzymać bo skąd prąd zima albo w pochmurny dzień w lecie ? Pewnego dnia skoncza się dotacje i wymuszanie na elektrowni tego zamieszania i skończy się ten biznes. Kiedyś ten dzień nadejdzie,
  • Re: fotowoltaika zimą Autor: ~Marek [5.173.10.*]
    Wkurzony, czy ty coś kojarzysz? Chodzi o prąd oddany do sieci, co można porównać do magazynowania o sprawności 80%. A elektrownie są szczytowo - pompowe i służą do magazynowania o odbierania energii w interwałach dobowych.
  • Re: fotowoltaika zimą Autor: ~Inwestor [188.147.102.*]
    Mam instalację 3,6 kw uruchomiona od 20.11.2019 z racji że to nowość codziennie obserwuje ile robi tego prądu. Chmury na niebie i dość ciemno to zrobi od 0.5 do 1kw jak chmury i jaśniej to 2kw. Od dwudziestego były dwa dni słoneczne w jednym zrobiło 5kw ponieważ śnieg na panelach z rana i po południu już chmury naszły i następnego dnia cały dzień słońce to wyszło 10.5kw. Od 20.11 do 8.12 tylko 38kw
  • Re: fotowoltaika zimą Autor: ~rozbawiony [5.173.49.*]
    teorie teoriami
    a tu masz praktyczne działanie instalacji solarnych zimą :-)

https://finanse.wp.pl/latarnie-za-3-mln-zl-nie-swieca-bo-nie-ma-slonca-mieszkancy-wsciekli-6454267149158017a

czyli reasumując :
    - żadnego magazynowania energii z lata do zimy nie ma, (technicznie NIEMOŻLIWE)
    -bez prawdziwych elektrowni, zimą i w nocy prądu by NIE BYŁO
    -instalacje solarne działają tylko wtedy gdy jest duże nasłonecznienie,
    czyli w Polsce w okresie kwiecień - wrzesień (o ile nie ma akurat pochmurnych dni)

ja nic do instalacji solarnych nie mam, tylko mówcie ludziom PRAWDĘ, zamiast reklamowego bełkotu

• Re: fotowoltaika zimą Autor: ~Inwestor [95.40.167.*]
    Dlatego napisałem, jak mały uzysk jest z mojej 3.6kw żeby zimą wystarczyło prądu musiało by być w m-cu ok 21 dni slonecznych. Na szczęście Energa magazynuje kosztem 20% co nie jest takie źle bo baterie i ich eksploatacjia by były drozsze. Za rok się odezwę i napisze jaki bilans z instalacji bo sam jestem ciekawy
  • Re: fotowoltaika zimą Autor: ~instalator [91.244.217.*]
    Widzę,ze częśc ludzi ma sporą niewiedzę,ale po kolei...

Nie interesuje mnie czy jest jest pochmurno czy nie,w Polskich warunkach,juz to pisałem w skali roku uzyskujemy około 1000kwh z jednego kwp
    Mam instalacje 10 kwp,za ostatni rok to produkcja 10600 kwh
    Instalacje fotowoltaiczne są zródłem nie stabilnym,ale dobrze uzupełniają sie z Polskim systemem energi.
    ponieważ najwiecej energi produkują od marca do września (70%) uzysku rocznego
    W Polsce 75% energi pochodzi ze żródeł kinwencjonalnych (spalanie wegla)
    I tu jest problem LATEM,ponieważ te elektrownie kiedy jest najwieksze zapotrzebowanie na prąd ,pracują na 50-60 % mocy,
    Ponieważ sa chłodzone wodą,KTÓREJ LATEM BRAKUJE,mamy jedne z najniższych stanów wód w rzekach od lat.
    W tym roku ratowała nas FOTOWOLTAIKA Z NIEMIEC, importowaliśmy OKOŁO 1,5 TW (terawata) DZIENNIE.
    Nastepny plus ,dla fotowoltaiki to jest to żródło rosproszone,prąd nie wykorzystany ,przesyłany jest do tkz..SASIADA,
    Małe straty na przesyle.
    Czy ktoś sie zastanowił na tym jakie są straty na przesyle prądu np. z Bełchatowa popchnąć go 400 km....
    W Polsce zapotrzebowanie na prąd to około 170 TWH
    Co rok jesteśmy coraz większym IMPORTEREM NETTO.....energii

A więc potrzeba nam żródeł stabilnych ,ale i żródeł nie stabilnych które sie uzupełniaja...
    Jeśli wolimy importować coraz więcej prądy z fotowoltaiki z niemiec proszę bardzo.
    Ja tam wolę ,mieć własny prąd ,piec elektryczny i ogrzewać nim np...dom

Pozdrawiam

• Re: fotowoltaika zimą Autor: ~efe [188.146.236.*]
    A ile liczysz uzysku z instalacji wschod zahcod? 100%? XD
  • Re: fotowoltaika zimą Autor: ~instalator [91.244.217.*]
    Instalacja wschód -zachód ,jeśli jest zrobiona poprawnie
    -dwa oddzielne obwody(stringi) bedzie miała uzyski na poziomie 700-800 kwh z jednego kwp
    Pozdrawiam
  • Re: fotowoltaika zimą Autor: ~magdaS [85.221.147.*]
    • Myślę, że każdy z nas powinien pomyśleć nad takim rozwiązaniem. Niekoniecznie typowo iść w kierunku fotowoltaiki, ale wszelkich opcji, które są powiązane z odnawialnymi źródłami. Chociażby warto tutaj zwrócić uwagę na firmą re:spect energy, która właśnie specjalizuje się w dostawie zielonej energii. Z jej oferty nawet stadion wrocławski będzie wkrótce korzystał.
  • Re: fotowoltaika zimą Autor: ~Fix [188.147.161.*]
    Panie Łowca.Bardzo przyjemnie się czyta kogoś kto wie o czym pisze i pisze prawdę.Mogę jedynie potwierdzić ww poglądy jako użytkownik takiej instalacji.
  • Re: fotowoltaika zimą Autor: daw1985 [188.147.44.*]
    Kiedy w Polsce była ostatnio mroźna zima? Nie pamiętam. Może z 15 lat temu?
  • Re: fotowoltaika zimą Autor: ~Damler [89.40.147.*]
    U nas fv od 2 lat, sprawdza sie wyśmienicie. Rachunki śmiesznie małe, liczyliśmy, ze jeszcze ok 6 lat i wszystko się zwróci, a potem to juz tylko zysk. To jest naprawdę dobre rozwiązanie. 

Jesli interesujecie się tematem polecam wejść sobie na stronę:
    link 

Opisane jest tutaj, ile moze kosztować taka instalacja i jak opłacalna jest na dzień dzisiejszy.
  • Re: fotowoltaika zimą Autor: ~Jarosław [85.221.149.*]
    Ja dopiero startuję w temacie, zima dopiero przede mną, Same wyliczenia, projekt, instalację zakładała mi firma https://adapia.pl Mieli dobre opinie, do tego polecał mi ich znajomy i jak na razie się nie zawiodłem. Ale różnica w rachunkach jest już dzisiaj. Więc zimą będzie jeszcze lepiej, pomimo tego iż z ogrzewania gazowego przeszedłem na pompę ciepła czy jak tam sie to nazywa. W każdym razie to co można było jest przerobione na prąd.
  • Re: fotowoltaika zimą Autor: ~koeman [178.216.91.*]
    Ważne jest co montujesz, wybieraj dobry sprzęt jak falowniki Foxess czy znane panele. Nie daj się zrobić w konia.
  • Re: fotowoltaika zimą Autor: ~Adam [46.205.202.*]
    Napisaliśmy obszerny artykuł o działaniu instalacji fotowoltaicznej w zimie + wykres wydajności instalacji przez cały rok. Zapraszamy do lektury: https://evolive.pl/fotowoltaika-zima/
[x]
COLUMBUS 1,71% 3,87 2026-04-02 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.