• Myślę, że MRB da minimum ustawowe za akcje JHM ? Autor: ~Murof [31.11.128.*]
    A to na dziś jest 1,60 bo to najwyższa wartość po jakiej MRB kupował w okresie ostatnich 12 miesięcy akcje JHM a średnie z ostatnich 3 i 6 miesięcy są poniżej tej wartości.
  • Re: Myślę, że Murof to troll. Autor: ~16_grudnia [37.30.3.*]
    Troll działający na szkodę pozostałych do wykupu akcjonariuszy.
  • Re: Myślę, że Murof to tęga głowa. Autor: ~Murof [31.11.128.*]
    Dnia 2019-12-02 o godz. 21:35 ~16_grudnia napisał(a):
    > Troll działający na szkodę pozostałych do wykupu akcjonariuszy.

Dlaczego na szkodę. Mój wpis ma zmobilizować do myślenia. Wolumen ostatnich 6 miesięcy to 770 000 akcji co dało średnią 1,58 zł. Niech wszyscy co mają średnią w granicach 1,60 wykupią tyle samo tzn. około 770 000 akcji po 3,0 zł i wówczas podniosą średnią do około 2,50 zł. 770 000 akcji to tylko 40% tego co zostało do wykupu (3 mln szt). czyli każdy kto ma akcje w granicach 1,60 niech od jutra dokupuje co najmniej 40% tego co ma po 3,20 i tym sposobem średnia będzie 2,50 zł. i po takiej cenie Mirbud będzie musiał dokonać wykupu albo zrezygnować. Czy takie myślenie to działanie na szkodę akcjonariuszy ? Sam bym tak zrobił gdybym się nie wymienił na akcje MRB
  • Re: Myślę, że Murof to tęga głowa. Autor: ~Ta [185.93.94.*]
    Jedyna wasza nadzieja zamienić na mrb zanim przekroczy 1.08
  • Re: Myślę, że Murof to tęga głowa. Autor: ~Tomik [83.26.241.*]
    skąd niby pewność że kurs Mirbudu urośnie? Może spadnie?
    A na podwyższanie średniej na JHM szans nie widzę.
    Dnia 2019-12-03 o godz. 10:02 ~Tomik napisał(a):
    > A na podwyższanie średniej na JHM szans nie widzę.

Cyba masz rację. Wczoraj średnia z 6 miesięcy wynosiła 1,5781447 zł a dziś 1,5781449 zł tzn wzrosła o 0,0000002 zł (o dwie dziesięciomilionowe). Przy takich obrotach jak dziś (2 akcje o wartości 3,38) to nie ma szans aby kurs średni przebił 1,60 zł.
  • Re: Myślę, że Murof to tęga głowa. Autor: ~Janusz [149.156.209.*]
    powinna być brana pod uwagę wartość ksiegowa. I cena powinna wynikać z jakiegoś kompromisu, a nie może być narzucona jednostronnie.
  • Re: Myślę, że Murof to tęga głowa. Autor: ~wujoT [78.11.79.*]
    Dnia 2019-12-04 o godz. 11:48 ~Janusz napisał(a):
    > powinna być brana pod uwagę wartość ksiegowa. I cena powinna wynikać z jakiegoś kompromisu, a nie może być narzucona jednostronnie.

Propozycję miałeś w lipcu a skoro nie skorzystałeś to miej pretensję tylko do siebie. Teraz obowiązuje zapis ustawy o ofercie publicznej: Art. 82 ust. 3. Nabycie akcji w wyniku przymusowego wykupu następuje bez zgody akcjonariusza, do którego skierowane jest żądanie wykupu.
  • Re: Myślę, że Murof to tęga głowa. Autor: ~Tomik [83.26.241.*]
    ale tu chodzi o cenę. a ta powinna uwzględniać wartość godziwą spółki. Jeśli Jórek nie da odpowiedniej ceny (2,5 zł to absolutne minimum) to nie widzę dla niego miejsca na GPW.
    Dnia 2019-12-04 o godz. 16:44 ~Tomik napisał(a):
    > ale tu chodzi o cenę. a ta powinna uwzględniać wartość godziwą spółki. Jeśli Jórek nie da odpowiedniej ceny (2,5 zł to absolutne minimum) to nie widzę dla niego miejsca na GPW.

No ale żeby było to w granicach 2,50 to muszą wzrosnąć obroty i cena w obrocie. Wczoraj (03.12.2019) podałem, że średnia z 6 miesięcy wynosiła 1,5781449 zł a po dzisiejszej sesji 1,5785275 zł tzn wzrosła o 0,0003825 zł (o niecałe 4 dziesięciotysięczne). Aby kurs średni doszedł do 2,50 zł. potrzebne są obroty w setkach tysięcy i w cenach powyżej 3,0 zł. Inaczej trudno będzie oczekiwać na 2,50 zł.
  • Myślę, że Murof to wcale nietęga głowa. Autor: ~Wirek [78.8.73.*]
    Czytaj ze zrozumieniem! Zapis "nie może być niższa niż" wcale nie oznacza, że niby "musi być równa, bo nie może być też wyższa". To po pierwsze, a po drugie, to wcale p. J. Mirgos nie musiałby wyrównywać różnicy w cenie tym, co odpowiedzieli na wcześniejsze "zaproszenie" (bo de facto to nie było wezwanie) i zamienili akcje JHM na MRB, bo zrobili to dobrowolnie, a teraz rozchodzi się o wykup przymusowy tj. wbrew woli pozostałych akcjonariuszy mniejszościowych. Co więcej do ówczesnej ceny 1,60zł/szt. z "zaproszenia" należałoby teraz w przymusowym wykupie przynajmniej doliczyć korzyść z określonego parytetu wymiany i ustalonej ceny akcji MRB dla akcjonariuszy JHM, którzy wtedy dobrowolnie na tamto "zaproszenie" odpowiedzieli. Znaczenia słowa "dobrowolnie" chyba nikomu tu tłumaczyć nie muszę, ani różnicy w stosunku do słowa "przymusowo".
  • Re: Myślę, że Murof to wcale nietęga głowa. Autor: ~Wirek [78.8.73.*]
    A poza tym, to średnia 3-miesięczna ważona obrotami już przekroczyła w górę cenę 1,60zł. Dlaczego Ci, co wcześniej się powoływali na wartości średnich kroczących, teraz ten fakt przemilczają - stał się dla nich niewygodny?
  • Re: Myślę, że Murof to wcale nietęga głowa. Autor: ~Gta [185.93.94.*]
    Kmiot oddasz po 1.6 i to jest pewne
  • Re: Myślę, że Murof to wcale nietęga głowa. Autor: ~Murof [31.11.129.*]
    Po piątkowej sesji średnia z 6 m-cy dalej jest poniżej 1,60 ale za to średnia 3 miesięczna urosła do 1,62 więc myślę, że jak MRB da minimum ustawowe za akcje JHM to już wiadomo, że nie będzie to 1,60. Jak się zaweźmiecie a MRB ogłosi wykup około 23 grudnia to ta średnia może może dojść do 2,50. Tyle tylko że trzeba brać po 5,00 zł i w setkach tysięcy sztuk.
  • Re: Myślę, że Murof to wcale nietęga głowa. Autor: ~AS [37.30.19.*]
    Kto ma wolne 5 mln zapraszam na zakupy jhm
  • Re: Myślę, że Murof to wcale nietęga głowa. Autor: ~Tomik [83.26.245.*]
    nonsens. Ty kupisz po 3 złote. Jórek ci je sprzeda i odbierze te same akcje po 1,6 zł.
    tu trzeba się przygotować na sąd i znaleźć dobrego adwokata. Ja czekam jeszcze na odpowiedź z KNF co oni na to.
  • Re: Myślę, że Murof to wcale nietęga głowa. Autor: ~wujoT [78.11.79.*]
    Tomik, już Ci da-mo raz napisał co KNF myśli o takich jak Ty przy okazji wykupu przymusowego. Jak zapomniałeś to Ci przypomnę:
    Dnia 2019-11-27 o godz. 22:42 ~da-mo napisał(a):
    > Co zwojowaliście na Impexmetalu - na ile Wam prawnicy wystawili faktury. Byliście mocni w "gębie" na forum. Tu też próbujecie wzniecać krucjatę przeciwko Jerzemu tak jak na Impexmetalu przeciwko Romanowi. Wasz płacz o zaniżeniu ceny o 50% został przez KNF wyśmiany. Na JHM dostaniecie więcej niż 50% bo dostaniecie 1,60 zł a chcieliście 2,50, co daje aż 64%. A mówiłem, prosiłem, zachęcałem żeby brać akcje MRB za akcje JHM a teraz tylko możecie patrzeć jak MRB będzie szło powoli w górę.
    > Tomik przypomnę Ci jeden z Twoich wpisów:
    > Dnia 2019-08-08 o godz. 12:06 ~Tomik napisał(a):
    > > jak ci przymusowo wykupią mieszkanie za połowę wartości to możesz się w nim zabarykadować, żeby cię nie ruszyli.
    > > a tu akcje znikają ci z rachunku i nic nie zrobisz. ciesz się, jeśli przyjdzie jakakolwiek kasa.
    > > jaka władza takie prawo.
    > > A swoją drogą ja podejrzewam, że Romuś ma klienta na Impexmetal. Dlatego chciał się nas pozbyć.
    > Tu masz przynajmniej zagwarantowaną cenę 1,60 i że kasa wpłynie Ci na rachunek lada dzień.

Teraz znów snujecie spiskowe teorie o tym co Mirgos chce zrobić. Według sprawa jest zupełnie prosta, koszty utrzymania spółki na giełdzie jest za droga a pozytki niewielkie. Od prawie 4 lat kurs dryfuje w okolicach obecnych kursów więc Ci co co stracili to już od czterech lat ich tu już nie ma albo wymienili na Mirbud a ci co teraz jeszcze mają, to tacy cwaniacy co kupili w ostatnich czterech latach po cenie w granicach 1,60 a może jeszcze niżej i teraz próbują wyłudzić cenę wyższą mając nadzieję, że się "nachapią" i to kosztem tych co faktycznie stracili wcześniej albo zrobili wymianę. Tomik szukaj frajerów na prowincji nie w Skierniewicach.
  • Re: Myślę, że Murof to wcale nietęga głowa. Autor: ~Tomik [83.26.245.*]
    to ty może myślisz że znalazłeś tu frajerów. papier wart jest 5 złotych a ty chcesz go odebrać po 1,6 ?!
    i skąd wiesz jaką ludzie tu mają średnią? gdyby nie wisiał nad nami ten przymusowy wykup to kurs od dawna stałby powyżej 2 złotych.
  • Re: Myślę, że Murof to wcale nietęga głowa. Autor: ~wujoT [78.11.79.*]
    Tomik, to nie tak, w 2018 roku podali znakomite wyniki za 2017 i wypłacili dywidendę za 2017 a kurs jak od czerwca to do dziś kisi się w kanale ze średnią 1,6 zł. Średnia z ostatnich 5 lat też jest w wysokości 1,59 zł. Więc to nie wykup miał wpływ na cenę, lecz brak zainteresowania spółką przez małe rozwodnienie. Wyniki za 2019 nie będą rewelacyjne to i kurs by nie rósł. W takim razie wyprowadzenie spółki z GPW to jedyne rozsądne wyjście.
  • Re: Myślę, że Murof to wcale nietęga głowa. Autor: markos28mr [176.112.72.*]
    Wujku przestań już ściemniać ,że nas uszczęśliwiacie przez to ,że chcecie nas okraść. Skończ już z tym i się zamknij.
  • Re: Myślę, że Murof to wcale nietęga głowa. Autor: ~Wirek [78.8.51.*]
    Ja rozumiem, że oportunizm to ogromna pokusa, której słabe charaktery nie potrafią się oprzeć - jak tamten wiceprezes SR Mirosław Topyła z ukradzionym banknotem 50zł jakiejś staruszce (https://www.bankier.pl/forum/temat_re-kto-jest-w-dzisiejszych-czasach-altruista,34168841.html). Czas pokaże, czy p. J. Mirgos ma swój charakter i postąpi uczciwie tzn. nie okaże się podobnym biedakiem umysłowym i cynicznym oportunistą... jak tutejsze trolle z akcjonariatu MRB, które de facto tamtej spółce robią tylko krecią robotę i do granic możliwości ją (MRB) obrzydzają. Ja nie widzę najmniejszego sensu choćby rozważać ew. zakup MIRBUDu do czasu, aż tu się sytuacja ostatecznie wyklaruje w kwestii przymusowego wykupu, albo kradzieży w świetle ewidentnie wadliwego prawa - jacy rządzący, takie prawo.

Niektórzy ludzie czasem mają wybiórczą pamięć dla własnej wygody/korzyści, ale internet nie zapomina.
  • Re: Myślę, że Murof to wcale nietęga głowa. Autor: ~jothaem [5.173.88.*]
    tymczasem każdy dzień opóźnienia to jest grosz wyżej na średniej trzymiesięcznej.
    więc może nie będzie przymusowego wykupu.
  • Re: Myślę, że Murof to wcale nietęga głowa. Autor: ~16_grudnia [37.30.3.*]
    Niech cwaniak podzieli się zyskiem, jak nakazuje reguła rynku kapitałowego to i wycena będzie rynkowa, a nie cwaniacka przygotowana pod wykup.
  • Re: Myślę, że Murof to wcale nietęga głowa. Autor: ~da-mo [83.26.190.*]
    Dnia 2019-12-16 o godz. 20:25 ~16_grudnia napisał(a):
    > Niech cwaniak podzieli się zyskiem, jak nakazuje reguła rynku kapitałowego to i wycena będzie rynkowa, a nie cwaniacka przygotowana pod wykup.

Dwa razy dali dywidendę a wycena fakt była rynkowa, śmiesznie niska. A teraz mimo zapowiedzi wykupu dalej taka jest. To oznacza, że wykup nie ma żadnego wpływu na kurs, no chyba, że według Ciebie Mirgos przygotowywał cenę pod wykup już od samego debiutu.
  • Re: Myślę, że Murof to wcale nietęga głowa. Autor: ~16_grudnia [37.30.3.*]
    Od czasu kiedy sprzedał po 1,93 zł w największym jednorazowym pakiecie w historii notowań spółki. Nikomu po nim to się nie udało.Bydlę.
[x]
JHMDEV 0,00% 1,76 2019-12-16 16:23:26
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.