po takim info tylko ostatni naiwniak i baran kupcji te akcjie wielu sie zastanwialo czemu marvipol taki tani teraz jest ku temu kolejny powod dla mnie ta spolka juz nie istnieje ksiazek to zwykly...... gielda to i tak ryzyko nie ma sensu kupowac spolek gdzie dodatkwym zagrozeniem jest glowny udzialowiec ktory zachowuje sie jak pan na folwarku
Nie da sie ukryc jest panem folwarku, ma 71,04% akcji, lub wiecej. W dodatku pracuje na wycene swoich udzialow, czas pokaze jaki bedzie efekt koncowy. Zawsze mozesz jechac na walne i go sie zapytac, w jakim celu chce wprowadzic taka uchwale zycie. Jezeli ci sie nie bedzie podobac odpowiedz, zawsze mozesz sprzedac akcje.
no wlasnie gielda pokazuje wycene od ponad roku ale przy takich informacjach nie ma sie co dziwic
ubranym w akcje trudno przyznac sie do bledu ale ta spolka to porazka bedziecie sie tu kisic do u s r a ne j smierci a w tym czasie domdevelpment zalicza tegoroczne maxima
Faktycznie roznia sie od siebie Marvipol jest z tylu. Jezeli jest trend w danej dziedzinie, to spolki zawsze podazaja w tym samym kierunku nie zaleznie od kontrowersyjnych wladz. Marvipol ma co odrabiac.
Nie podchodze w ten sposob do gry na gieldzie tak jak ty, zawsze staram sie wkladac, jak najmniej emocji w to co robie, oczywiscie nie zawsze to mi wychodzi.
Bardziej robie to z nudow i jako moj pamietnik gieldowy, to co napisze trudno jest wymazac z pamieci. A to ze jestem najaktywniejszy swiadczy o tym, ze jeszcze jest male zaineresowanie spolka. Ruch na forach i drobni zawsze wchodza na koncu, gdy juz jest za pozno. :)
Postawa Mariusza Książka nie jest niczym nadzwyczajnym, na GPW wiele firm, których dominujący właściciele mają finansowych w głębokim poważaniu, a finansowi sobie sami zasłużyli na takie traktowanie. „Z jakiej niby racji spółki miałyby się dzielić z mniejszościowymi akcjonariuszami zyskami czy dbać o nich w sytuacji kiedy finansowi prezentują postawę krótkoterminowych spekulantów, nic nie wnoszą do biznesu, a cały czas gardłują, że chcieliby dywidend / buy backów?” – to powszechne myślenie w ślad za którym idą takie, a nie inne działania. To co dziwi to próby naganiania na wzrosty w nadziei na godziwe dywidendy – Mariusz Książek jest wystarczająco długo inwestorem na rynku publicznym, a jeszcze dłużej w biznesie żeby wiedzieć czego się można po nim spodziewać. Sam projekt uchwały jest majstersztykiem, bo akcjonariuszom nie można postawić zarzutu działania na szkodę spółki. Władze spółki mając taką uchwałę w ręku będą miały bezpieczną sytuację prawną. Mechanizm wynagradzania Mariusza Książka [w ub.r. jego wynagrodzenie wyniosło 5,2 mln zł, w tym będzie znacznie lepiej, bo pewnie ma wbudowany jakiś element motywacyjny] + brokerski model sprzedaży mieszkań (zapewne głównie za jego pośrednictwem i jego podmiotów powiązanych), mocno oddala lub de facto eliminuje prawdopodobieństwo rozpoczęcia wypłacania dywidend. Złośliwy powie, że powinniśmy się cieszyć, że Książek zarabia w Marvipolu znacznie mniej niż prof. Filipek w Comarchu, Tobias Solorz w Polsacie i tylko niewiele mniej niż Adam Kiciński w CDR czy Marek Piechocki w LPP, a realista powie popatrzcie na wskaźniki wyceny PA Nova, Rank Progressu, PHN, Polnordu, I2D i masy innych deweloperó1) i nie tylko z GPW, które mają „historię” i wszystko będzie jasne.
Po kolei Jedrek 3 Twierdzisz że Książek nie dzieli sie dywidendami ale przecież masz czarno na białym napisane przy podziale w 2017 roku że dywidenda z Marvipolu dopiero może być od tego roku wiec to nie jest nadzieja tylko zapis , Równiez wtedy Ksiązek zapowiedział placenie dywidendy w Bahu i płacił więc po co te głupie teksty że wiadomo co sie po nim można spodziewać . Zobacz na przepływy pieniężne operacyjne w 2018 roku wiadomo że dopiero jak w tym roku kasa spłynie do firmy a najwiecej w 4q można mysleć o płaceniu . Piszesz że Książek zarabia 5 mln i co żal dla mnie może zarabiać 20 mln jesli spółka po odjeciu wszystkich kosztów również jego wynagrodzenia zarobia przynajmniej 60 mln co daje daje taki zarobek na akcję że wszyscy moga pozazdrościć. to samo jest w frmie której pracuję szef zarabia dużo ale mi tez daje dużo zarobić nie chce żeby szef zarabiał mało a ja razem mało z nim , W Marvipolu szef zarabia dużo ale zysk na akcje tez jest bardzo duzy Czy inwestorzy to dostrzega oczywiście tylko ktoś kto jest na giełdzie rok może mysleć że kurs odpowiada rzeczywistości w firmie a nie poruszaja się falami Gdyby tak było to kursy by sie poruszały jednostajnie a tak sa spadki o 80 % i wzrosty o 400% Piszesz o
PA Nova, Rank Progressu, PHN, Polnordu, I2D i masy innych deweloperów a czy ci developerzy posiadają 30 %rynku magazynowego jak Marvipol . Ile kasy wpłyneło z deweloperki a ile z magazynów w tym czy tamtym roku wiec co ty porównujesz . Trzeba byc glupim żeby sadzić że że Książek posiadając ponad 70 % akcji bedzie okradał sam siebie wyprowadzał w ten sposób pieniądze z Marvipolu . Czy beda wzrosty oczywiście że tak bo zaczęła sie 3 fala czy Ty przyznaszmi mi racę jak bedą wzrosty. Nie .