• W piątek wyniki Autor: ~Gallileo [95.49.205.*]
    W najbliższy piątek wyniki za III kwartał. Jak co roku za pewne będzie to najgorszy wynikowo kwartał dla spółki. Wynika to z tego, że w tym kwartale spółka głównie realizuje projekty, ponosi koszty, a mało mieszkań przekazywanych jest klientom w tym okresie, a dopiero mieszkania przekazane aktem są wliczane do wyników. Dlatego mimo dobrej sprzedaży nie spodziewam się szału w tym kwartale i obstawiam około 8 milionów przychodów, symboliczny plus na działalności operacyjnej i jakieś 700 tysięcy na minusie jesli chodzi o wynik netto. Narastająco od początku roku da to około 55 mln przychodów, 8mln zysku na działalności operacyjnej i 5,5mln zysku na wyniku netto. Dwa tygodnie później spodziewam się kolejnego skupu po 1,30-1,50. A jak będzie czas pokaże.. juz wkrótce. Jakieś inne opinie? Zapraszam do dyskusji, bo ostatnio zrobiła się tu pustynia.
  • Re: W piątek wyniki Autor: ~Laszka [5.173.251.*]
    Do jakiej ceny waloru zamierzacie trzymać porozumienie? Widziałem ostatnio że na sanwilu także szykują sie do zejścia z giełdy. W ogóle ostatnio wykupy zdają się być modne. Może w końcu coś sie ruszy na GWP.
  • Re: W piątek wyniki Autor: ~Gallileo [79.185.171.*]
    Nie wiem czy powinienem się wypowiadać w imieniu wszystkich, ale na tyle na ile znam oczekiwania kolegów to jeśli chodzi o handel na rynku to zobaczmy jak się będzie rozwijać sytuacja. Tak czy inaczej aktualne kursy nas zupełnie nie interesują. A gdyby znalazł sie jakiś kupiec na 5% porozumienia to interesuje nas minimum wartość księgowa. Pisalem o tym jeszcze zanim powstało porozumienie i tego się trzymamy. Myślę, że biorąc pod uwagę wszelkie okoliczności to jest fakt ile spółka jest faktycznie warta, a z drugiej strony gdzie aktualnie jest kurs to jest to uczciwa cena. Na chwile obecna jest to 2,41 ale z każdym kwartałem będzie rosła będzie rosła. Dopuszczam tylko naprawdę niewielkie odstępstwa od tej ceny.
    Rzeczywiscie skup na Sanwilu, wlasnie zobaczylem. To tym bardziej szanse na drugi skup u nas w grudniu moim zdaniem wzrastają
  • Re: W piątek wyniki Autor: ~Boss [199.67.203.*]
    Oj Gallileo Ty dalej tu nawijasz trzy po trzy, przecież ten badziew nie ma prawa bytu, w branży kryzys i więksi go zjedzą, a kurs spadnie na dno, tak do 20 gr może...się zatrzyma...
    Gdzie Ty ten kryzys widzisz... moze w najwiekszych miastach i to tez dopiero za kilka lat. Wikana ma teraz najlepszą sprzedaż i wyniki od 2012 roku.
  • Re: W piątek wyniki Autor: ~Laszka [5.173.251.*]
    Ciężko stwierdzić czy kryzys. Ja czekam z niecierpliwością na załamanie cen mieszkań. Postawiłem sobie za cel kupno za gotówkę. Ale po tym jak stany się wycofały z podnoszenia stóp procentowych, może się okazać, że tanie kredyty będą dostępne jeszcze przez kilka lat.
    Nie wierzę w większe załamanie cen niż 10%.Nie w aktualnej rzeczywistości ekonomicznej gdzie bezrobocie jest bardzo niskie, wynagrodzenia gwałtownie rosną, a wsparcie socjalne państwa jest jakie jest. Sam planuje zakup mieszkania w połowie przyszłego roku
    O gigantycznym deficycie mieszkań na rynku nawet nie będę wspominał
  • Re: W piątek wyniki Autor: ~Laszka [217.97.102.*]
    Ale ceny też są zawyżone. Jak szukałem mieszkania to oferty potrafiły zalegać po pół roku. U mojego właściciela wynegocjowałem 200zł mniej za czynsz i płacę o 300 zł więcej za nowiutki apartament, niż bym płacił za wielką płytę w o wiele gorszym standardzie.
  • Re: W piątek wyniki Autor: ~Gallileo [193.102.79.*]
    na Sanwilu info o skupie było nastepnego dnia po wynikach
  • Re: W piątek wyniki Autor: ~Gallileo [95.49.223.*]
    Już wszystko jasne... Mam nadzieję, że intuicja odnośnie Wikany nie będzie mnie zawodzić w innych kwestiach tak jak nie zawiodła mnie w przypadku aktualnych wyników za III kwartał

Kwartał III
    Przychody około 8428 TYS PLN (moja prognoza 8000 TYS PLN)
    Zysk na działalności operacyjnej 646 TYS PLN (moja prognoza symboliczny zysk około 100 TYS PLN)
    Strata na działalności operacyjnej 686 TYS PLN (moja prognoza 700 TYS PLN)

Wyniki od początku roku
    Przychody 68 517 TYS PLN
    Zysk na działalności operacyjnej 10168 TYS PLN
    Zysk netto 5367 TYS PLN

Jak przeczytam raport wrzucę najciekawsze rzeczy

• Re: W piątek wyniki Autor: ~Gallileo [95.49.223.*]
    Znowu strata na biogazie około 1,2mln , gorszy też wynik na wynajmie nieruchomości, no ale po sprzedaży dwóch hal w Krakowie i Łodzi to oczywiste.
    Pojawiły sie też nowe inwestycje na liście projektów:
    Inwestycja Lublin Wikana Residence
    Inwestycja Lublin Nowe Bronowice
    Inwestycja Świdnik Klonowa

[x]
WIKANA 0,00% 8,05 2025-10-17 16:38:51
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.