• Morele.NET Autor: bialoczerwony1972 [91.202.175.*]
    W końcu są dane sprzedażowe za 2018r. Już dziś moim zdaniem 1mld € w 2022r jest nierealny, a więc kolejna strategi po 1mld kapitalizacji Daty jest oparta na myśleniu życzeniowym.
    link 

Razem z Pigu mamy 1,2 mld zł za 2018r. Szału nie ma i do celu ze strategii jest bardzo daleko. I wcale nie chodzi o pomyłkę 100-200mln zł w szacowaniu przychodów. Bo zostały 3 lata i 3mld zł do zrobienia w przychodach...
  • Re: Morele.NET Autor: ~Poldek [178.235.184.*]
    Szału nie ma. Ale coś mi nie gralo z tym co przytaczasz i faktycznie jak się czyta o fuzji Morele z Pigu (14 listopad 2018), to jest mowa o 1 mld euro przychodów w ciągu 5 lat. Jak sądzę, już w listopadzie 2018 były im znane przychody za niemal cały rok, więc trochę przedwcześnie skreslasz spółkę i błędnie okreslasz 2022 rok jako docelowy. Tu chodzi o rok 2023 albo i 2024.

Gorsza wiadomością jest prognoza na 2019. "tylko 900 mln zł".
  • Re: Morele.NET Autor: bialoczerwony1972 [91.202.175.*]
    Nie skreślam spółki jako inwestor, tylko skoro w 2018r i 2019r przychody rosną po 10-15% r/r to czym większej masy nabiera nie zacznie rosnąc po 50%, a tyle musiałaby zacząć przyrastać przychody by zrealizować choć w przybliżeniu plan. O EBIDTA i zysku brutto się nie wypowiadam bo aż tak się nie znam i nie wiem czy to możliwe czy nie.
    Pomyślałem, że sobie jaja robisz z czasem strategii ( 5 lat)
    Faktycznie poszukałem w necie i masz rację. Tyle, że z ni stąd ni zowąd nagle jest mowa o 5 latach w strategii ale i tak nie wiem jak sobie to liczysz do 2024r bo nawet jeśli miałoby to być 5 lat to do końca 2023r. Tyle, że w strategii było nie 5 lat, a 4 lata. No i strategia nie była podana w listopadzie 2018 a 28.03.2018r podczas webcastu po raporcie rocznym za 2017r. Widzę też, że 1mld € zamieniono na 4mld zł. Cuda panie, cuda !!!

No i najważniejsze. Jak to nie raz już bywało w MCI prezentacja o strategi Morele NET z 28.03.2018r w dziwny sposób znikła z ich strony, albo nie potrafię jej znaleźć. Na stronie PEMu niby jest ( sam tytuł) ale pojemność pliku ( 0B) .link  Widać po chronologii kiedy się ukazała...
    W sumie zawsze można zmienić czas w strategi np na 10 lat, a co kto komu zabroni. :D Czechowicz nie takie rzeczy robił jak dotąd więc zmiana z 5 lat na 10 to pikuś...

Jestem w MCI od 2012r i nauczony doświadczeniem mam jej PDF na laptopie. (poniżej służę screenem)
     link 

Za to skreśliłem spółkę jako klient. Gdy zamawiałem od nich pierwszy raz laptopa w 2010r to ceny mieli naprawdę konkurencyjne i nawet opłata za kuriera z ubezpieczeniem ( bo w mniejszych miastach nie ma tych ich NET punktów) nie windowała za mocno kosztów całkowitych zakupu. Obecnie ceny już nie tak atrakcyjne, w moim mieście mogę zamówić sprzęt w kilku sieciach z bezpłatnym odbiorem w sklepie, jak pokazała draka z RODO w Morele NET słabo chronili dane a i negatywnych opinie o wysyłaniu używanych kart graficznych, słabo zabezpieczonej elektronice i kłopotach z reklamacjami wcale jakby nie mniej.

Zalecam więcej ostrożności i czujności gdy jesteś akcjonariuszem MCI Capital...

• Re: Morele.NET Autor: ~wykres [78.28.34.*]
    kolejny raz z mej strony, szacun dla ciebie, BC, za rozsądny racjonalny dystans i do spółki, i do siebie
    moim zdaniem jesteś tu chyba najrozsądniejszym komentatorem sytuacji biznesowej i giełdowej tego waloru...

mam nadzieję (i życzę ci tego!), że w końcu doczekasz się solidnego zysku nagradzającego cierpliwość i nie będzie tu więcej porażek typu ABC DATA
    Cześć wykres. Jestem tu już tak długo, że przechodziłem wszystkie stany emocjonalne. Od euforii, po wqrwienie, od obrońcy Czechowicza do jego zagorzałego przeciwnika. :)
    Zysk z tego niewielki bo w okolicach 100% ale przy okresie 7 lat to ciut lepiej jak na lokacie...A miało być tak pięknie. Może jeszcze będzie dobrze, ale już na pewno nie pięknie.

Powoli zwiększam swoją pozycję na PEMie (średnia całkiem fajna). Dotarło do mnie już jakiś czas temu, że Czechowiczowi, który jest prezesem MCI i który ma obowiązek dbać o postrzeganie spółki publicznej, któremu powinno zależeć na kursie tej spółki, który bierze za to wynagrodzenie ( choć całe serce zarządzana jest w PEMie) z prostego powodu a mianowicie zwiększania swego stanu posiadania akcji ( nie wiadomo do jakiego progu) nie zależy na tym a wręcz chciałby żeby o MCI pisano źle.
    Przez te lata zwiększył swój stan posiadania z chyba 40% do prawie 80% i to po 0,5 NAV. Co dalej? Co zamierza?
    Czekam...
    Pozdrawiam wykres i dzięki za dobre słowo.

p.s Jeszcze jedna sprawa z TechV nie ucichła, a już wqrwieni na niego ludzie donoszą o drugiej ( ale skoro wrogów coraz więcej)
    link 
  • Re: Morele.NET Autor: ~wowa [37.47.8.*]
    też jestem Twoim fanem,b-cz choć dużo wcześniej zorientowałem się co to za kreatura ten Tomaszek.A że niestety nie mogę pochwalić się taką stopą zwrotu jak Ty to trzymam ten papier wbrew rozsądkowi mając irracjonalną nadzieję że warto było..Swoimi komentarzami dodajesz mi otuchy no i dobrze poznać opinię człowieka który wie o czym pisze.
    @wowa

Ale ja się swoja stopą zwrotu wcale nie chwalę. To jest moja porażka, nie taka jak Gant gdzie zostałem wydymany, ale nie po to się jest na giełdzie by zarabiać 12-13%brutto rocznie. Dramat.
    Z drugiej strony czasy bardzo ciężkie i sporo moich znajomych już dawno zostało wyzerowanych bo marzyli o szybkich zyskach. teraz na MCI przy tym dyskoncie to prawie jak lokata kapitału praktycznie bez szans na większe starty....
    Choć to giełda i wszystko jest możliwe.

• Re: Morele.NET Autor: ~wowa [37.47.8.*]
    Nie bądź taki skromny.15%rocznie to ciut lepiej niż na lokacie?pokaż mi ten bank gdzie tyle dają i już mnie tu nie ma.
    Gdy inwestowałem w MCI to w bankach dawali chyba po 6-7% ( obłożone warunkami nawet 10%) a . obecnie fakt 1-2% ( strzelam bo nie wiem) to już kosmos. Tyle, że na lokacie nie ma praktycznie ryzyka, tzn jest ale nie takie jak na giełdzie. No i w banku nie ma pana Czechowicza więc jest znacznie mniej nerwowo ;)

Banku nie znam, ale jeśli PEM zrobi ten fundusz to przy dzisiejszej cenie akcji PEMU dywidendy wyniosą 50%...
    Warunek- fundusz luksemburski.
    @Poldek
    1mld zł mieli mieć w 2018r więc widać jak daleko w tyle są z realizacją prognoz ze strategii
    link 
  • Re: Morele.NET Autor: ~Poldek [31.0.32.*]
    No to składa się to w cały obraz, że mieli strategie na 4 lata, ale szybko ja zweryfikować na 5 lat. Ja zapamiętałem tylko ta druga opcje i wydaje się ona nadal atrakcyjna. Problemem jest jednak brak dalszych przejęć, bo nie tylko organiczne chciano cel osiągnąć. A dane o sprzedaży Pigu jakieś posiadasz? Niby miała być fuzja a nadal podają wyniki osobno.
  • Re: Morele.NET Autor: ~Poldek [31.0.32.*]
    Oczywiście chodzi mi o 2019, bo za 2018 było to jakieś 86 mln euro.
    Nie zweryfikowali tylko wycofali po cichu ( to dwie różne rzeczy) Po 3Q webcastu nie będzie ale po raporcie rocznym będzie okazja zapytać o Morele i strategię ( oczywiście jak Sawulski uzna pytanie za odpowiednie). Powtórzę plany sprzedażowe na 2018 to 1 mld zl a ile było to chyba czytałeś... Nawet przy 5 letniej strategii praktycznie nie ma szans na 1mld € przychodów na koniec 2023r chyba, że...

link   
    No własnie chyba że policzą to razem z Pigu.LT. Wtedy to zupełnie inaczej już wygląda ( i kwota 1mld € na koniec 2023r) jest możliwa, bo danych za 2019r jeszcze nie ma, ale Pigu.LT podało przychody za rok obrotowy ( trwa u nich od kwietnia do marca).
    Więc chyba za okres 04.2018r do 03.2019r przychody wyniosły 101, mln
    Dziwnie to jest trochę napisane, więc mniemam że to jest za okres już były , choć google tłumaczy jakoby to miało być za ten obecny rok obrotowy od 04.2019 do 03.2020r.a i euro tłumaczy na dolary haha
    Sam nie wiem jak to rozumieć...
    Macie jakiś pomysł o co kaman?
  • Re: Morele.NET Autor: ~Arnold55 [185.81.136.*]
    Co to dalej oznacza?
[x]
MCI 1,02% 29,80 2025-11-10 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.