• Ktoś nieźle kombinuje... Autor: ~Piotr [5.172.255.*]
    Krótko przed 16tą postanowiłem poobserwować notowania na Stooq. To był czas serii transakcji po 5,00. I zaobserwowałem kilkukrotnie powtarzające się interesujące zjawisko niespodziewanego przeskoku zleceń/ofert podażowych na stronę popytową. Na pozór to nielogiczne postępowanie. Czy ktoś ma pomysł na logiczne wytłumaczenie?
  • Re: Ktoś nieźle kombinuje... Autor: ~Piotr [5.172.255.*]
    Jeszcze jedno ciekawe spostrzeżenie. Jak się na Stooq poobserwuje pojedyncze transakcje/ticki, to można odnieść wrażenie, że ma miejsce systematyczne skupowanie papieru na poziomie cenowym pod 5,00. Tak jakby ktoś odleszczał na wspomnianym poziomie.
  • Re: Ktoś nieźle kombinuje... Autor: ~MIODD [89.229.94.*]
    Zjawisko to się powszechnie nazywane jest "Giełda". W dużym skrócie chodzi o to by zarobić tak, by ktoś inny stracił
  • Re: Ktoś nieźle kombinuje... Autor: ~Piotr [77.252.47.*]
    Wybacz, ale Twe stwierdzenie to dyrdymały. Ludzie! Czy nie macie potrzeby analizy? Jak będziemy tak dyrdymałować to wszystko nazywajmy giełdą, więc gaśmy światło i idźmy spać.
  • Re: Ktoś nieźle kombinuje... Autor: ~Piotr [77.252.47.*]
    Zastanawia mnie poniedziałek. Piątek zakończył się dwoma najwyższymi przeciwstawnymi zleceniami: popyt na 2100 po 5,00 a podaż na 240 po 5,16. Jeśli to trwałe i utrzyma się na poniedziałek to wygląda jakby blokada podaży na 5,00, kumulacja na tym poziomie?
  • Re: Ktoś nieźle kombinuje... Autor: ~Y_de_la_fu [89.229.94.*]
    Może tak, może nie.

Pozdrawiam
[x]
MOONLIT 0,00% 0,30 2026-05-21 11:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.