Trzeba przyznać, że spółka poradziła sobie naprawdę bardzo dobrze w 2Q 2019. Ani ja, ani chyba nikt z nas nie zakładał aż tak pozytywnego scenariusza w wynikach za 2Q 2019 (szczególnie po fatalnym pierwszym kwartale), a kurs akcji mamy 90% niższy niż kilkanaście miesięcy temu. Niektórzy narzekali, że kurczy się liczba salonów i może faktycznie przychody z tego tytułu spadają, ale jak się okazuje spółka jednocześnie dzięki zamkniętym salonom i rozwojowi kanałów e-commerce bardzo fajnie zwiększa rentowność sprzedaży całego biznesu i udział ecommerce w sprzedaży ogółem, wycinając koszty stałe (związane z utrzymaniem salonów) i jednocześnie uciekając od problemu niedziel wolnych od handlu i ryzyka mocno spadającej odświeżalności galerii handlowych. W konsekwencji w 2Q 2019 Prima Moda wykazała rentowność na poziomie netto równą 20%, a rok wcześniej (w 2Q) rentowność była na poziomie 17% (fakt, przychody mieli wyższe, ale wynik netto zbliżony tj. o ok. 10% wyższy). Jak wynika z raportu za pierwsze półrocze spółka nadal zamierza kłaść mocny nacisk na sprzedaż internetową, w tym na sprzedaż internetową na rynkach Unii Europejskiej.
Prima Moda ma dziś kapitalizację rzędu 1,3 mln zł, zysk netto za 2 Q 2019 r. na poziomie 1,4 mln zł, kapitał własny na koniec półrocza na poziomie 11,1 mln zł i środki pieniężne na koniec półrocza na poziomie 1,15 mln zł. Niektórzy pisali tu o końcu spółki, ale wygląda na to, że się przeliczyli w swoich oczekiwaniach. Jak widać firma cały czas próbuje walczyć na tym trudnym rynku na jakim się znaleźli, a co przyniesie nam przyszłość to czas pokaże. Nie wiem czy patrzeliście na prognozy pogody, ale najbliższe dni i październik prezentują się pogodowo bardzo słabo (tj. prognozowana jest zła pogoda, spadek temperatur i sporo deszczu), co powinno fajnie wesprzeć spółkę sprzedażowo w 4Q, szczególnie w momencie kiedy uzyskuje się ze sprzedaży najwyższe marże.
W dzisiejszych czasach ludzie chcą mieć podane wszystko na tacy. A tu wystarczy czytać sprawozdanie i przeanalizować słowo po słowie - wszystko wtedy staje się jasne. Ale po co. Lepiej pisać, że bankrut/spółka będzie zdjęta z giełdy, etc.
Co do spółki. Rozwijanie e-commerce na RYNKI (specjalnie podkreślam) UE jest świetnym zabiegiem. Wielkość rynku, możliwość sprzedaży w EUR (odpadają kwestie wahań kursu walutowego) powoduje, że spółka będzie mogła łatwiej przechodzić przez gorszy okres na rynku krajowym (np. związany z pogodą, etc.)
Fajnie by było, żeby w przyszłości PRIMAMODA wypłacała dywidendę. Wysokość 10 gr na akcję nie byłoby większym problemem. Może długofalowa polityka w tym zakresie przyciągnęła by inwestora z grubszym portfelem. Trzeba mieć też nadzieję, że spółka podpisze umowę z animatorem i docelowo wrócimy do notowań ciągłych. Na końcu chciałem podziękować za możliwość zakupu fajnego pakietu akcji ze średnią 47 groszy. Brawo WY!
Ja to sie dziwie ze kurs wzrósł ledwie kilkanascie groszy od publikacji. Gdyby nie 2 fixy to pewnie mielibysmy juz kilkadziesiat groszy w górę. Ale jak to mówìą co sie odwlecze to nie uciecze. Grunt że wynik przymknąl co niektórym manipulantom usta i zabrał im argumenty do naganiania na spadki.
Prima jest na końcu przysłowiowego giełdowego układu slonecznego. Gdyby polityka informacyjna była inna, to zasypywani bylibyśmy artykułami czy wywiadami, co koniec końców przelozyloby się na wzrost zainteresowania
społką. Prezes robi swoje w zaciszu gabinetów. Kto chce wiedzieć więcej, musi ruszyć tylek sprzed komputera.
Rynek zdaje sie zauważył wynik i coraz bardziej uświadamia sobie że dziś spolka wyceniana jest wciąż na mniej niż 3 mln zł a wiec na niecałą trzykrotnosc gotówki na koniec 2 kw. i dwukrotnośc wyniku netto za 2 kw. i na raptem ok. 25% wartosci ksiegowej. Pokażcie mi drugą spolke na gpw z takimi parametrami...
Dnia 2019-10-09 o godz. 19:03 ~dddd napisał(a): > Rynek zdaje sie zauważył wynik i coraz bardziej uświadamia sobie że dziś spolka wyceniana jest wciąż na mniej niż 3 mln zł a wiec na niecałą trzykrotnosc gotówki na koniec 2 kw. i dwukrotnośc wyniku netto za 2 kw. i na raptem ok. 25% wartosci ksiegowej. Pokażcie mi drugą spolke na gpw z takimi parametrami...
prosze
17 spółek mniej wartych na giełdzie niż ich gotówka w kasie