Eurostat. Wynagrodzenia w Polsce wcale nie rosną szybko. W byłych krajach bloku komunistycznego pensje idą ostatnio w górę dużo szybciej. Co więcej, z przerwą na lata 2009-2011, płace rosną u nas wolniej niż średnia w regionie już od początku wieku. Możemy się cieszyć, że nadrabiamy różnicę poziomów względem Zachodu. Płace rosną u nas od dekady średnio o 2 pkt. proc. rok do roku szybciej niż w Niemczech i o 1,6 pkt. proc. niż w Wielkiej Brytanii. Ale nie jest powodem do dumy, że wyprzedzają nas praktycznie wszyscy w byłych krajach komunistycznych.
Polska przywróciła dług zagraniczny do bezpiecznej granicy.......hahahahahahahahahah Według nowych danych NBP, dług zagraniczny brutto wyniósł na koniec drugiego kwartału 1 315 mld zl, czyli 60 proc. w relacji do PKB z minionego roku. "Polska przywróciła dług zagraniczny do bezpiecznej granicy" hahaha a ta "bezpieczna granica" to 313,71 mld euro "Polska została zaliczona do grona najbardziej zagrożonych krajów rozwijających się. Relacja długu zagranicznego (zarówno długu Skarbu Państwa, jak i firm) do PKB jest u nas jedną z największych - przekracza 55 proc. Gorzej wygląda to tylko na Węgrzech (64 proc.) i w Turcji (68 proc.). Statystycznie wypadamy pod tym względem gorzej m.in. od Argentyny, choć to kraj przeżywający poważne problemy."-money.pl -i tak wygląda prawda a nie PISowska propaganda
A ja i tak wierzę Kurskiemu i Holeckiej, która aż podskakuje na stołku jak mówi, ze dług spada, Spłacamy dług? No to szczere gratulacje dla rządu.
wyprzedzają nas praktycznie wszyscy w byłych krajach komunistycznych......rozumiesz ? jedna wielka ściema jeżeli chodzi o wzrost płac do wzrostu PKB zarabiamy jedynie więcej od Rumuna czy Bułgara w rzeczywistości a na wykresie trochę więcej od niektórych państw europy wsch ale jak podaje eurostat, tam płace rosną co roku szybciej. A do zachodu to nadal trzeci świat Niemiec minimalna ponad 9 euro Anglik ponad 8,2 funta do tego w Anglii od minimalnej 6 % podatku a w Polsce 30 % podatku. Buhaha doganiamy zachód, u nas średnia płaca jest znacznie niższa od babci klozetowej w Niemczech czy Anglii
nie ma innego wyjścia, Polska to BANKRUT za kilka lat.
..... to przecież twoi bracia postkomuniści zadłużyli Polskę na 1,3 bln zł , rozsprzedali za 1 zł patrz Balcerowicz zakłady pracy zlikwidowali PGR z ludzi zrobili niewolników , nie przepraszam jak to powiedział wczoraj oszołom sztur "wióry" a dzisiaj wióry doszły do władzy i mówia że też są ludźmi którzy maja rodziny i chcą normalnie żyć jak ci się nie podoba droga wolna do niemiec francji czy Szwecji tam przynajmniej będziesz miał szanse być wypałowanym na ulicy jak będziesz gadał takie brednie
Po pierwsze jakie brednie? Przytoczyłem tylko dane NBP czy Eurostatu. nie ma dnia od chwalenia się a rating po 4 latach samych sukcesów taki sam jak Polska była a ruinie. Może by wzrósł gdyby faktycznie dług spadał ale on spada tylko w głowie maklera czy Znanego albo innego niemyślącego. A Kaczyński jest od rozdawania. Gangi w Szwecji ? Minister Szwecji jasno się wypowiedział, największe gangi w Szwecji to polskie gangi. Aż strach tam jechać
A sądzisz że PGR-y miały by jeszcze przyszłości i pracę dla 200 osób ? A czy ta ziemia leży odłogiem czy Polak ją uprawia ? Uparłeś się tych PGR ów jak rzep ......widać stare nieefektywne myślenie cofającą gospodarkę zamiast rozwojowej. Takim myśleniem to aż strach pomyśleć ile by te polskie elektryki miały by kosztować jak tam byś tabuny znajomych i ludzi pozatrudniał zamiast robotów . A cena ......kupił byś 10 letniego elektryka niemieckiego tak by się to skończyło ,już to przerabialiśmy , mieliśmy fiata poloneza a lud chciał ....
jesteś młodym człowiekiem i nic nie rozumiesz co ja pisze komunista i jego spadkobiercy to najgorszy sort ludzki ponieważ uzurpował sobie prawo do Polski a ludzi do niewolników ludzie gdy chcieli chleba jaruzel (który o zgrozo został pochowany z honorami) najechał robotników czołgami , ZPMO strzelało w środek głowy robotnikom co chcieli zmian chcieli żyć w normalnym kraju nie wyszło im czołgami zdjęli mundury i założyli garnitury mówili wasze pomniki nasza gospodarka uwłaszczyli się na krwi robotników teraz gdy mamy realne szanse wyjść spod jarzma postsowieckiej nomenklatury wyłażą takie łajzy jak sztury, jandy, lisy , i inne post sowieckie gnidy jak michniki i jego braciszek ubek i jęczą ale nic to nie da bo naród zrozumiał bynajmniej jego większość że może być inaczej , że może stanowić sam o sobie
Ciężko mi ciebie zrozumieć, chcesz powrotu PGE-rów czy gospodarki sterowanej centralnie, ręcznie co ma obecnie miejsce. Nie sądzisz że są ludzie co nadal chcą zmian a nie powrotu do przeszłości ? Jeszcze więcej posterunków policyjnych przywrócimy ! Myśl po co ! Państwowe firmy dotowane przez społeczeństwo? Dzisiaj górnik mówi wprost, nas nie interesuje kondycja polskich kopalń, my chcemy 12 % podwyżki, społeczeństwo ma się zrzucić ! Nasze zyski (górników) wasze straty (społeczeństwo). Co do rozliczenia postkomunistów (emerytury dało się zabrać) a rozliczyć .....już nie mogę ! Jak PiS tego nie zrobił to kto ma to zrobić? Szkoda twojego jęczenia. Tak wiem przedawnienie ble ble ble mamy trybunał, sądy, senat, prezydenta i nic nie mogę (D.Tusk). Nabytego nie można zabrać a jednak z emeryturami się dało, można? Można !