Prognoza Prezesa tym razem dużo bardziej powściągliwa niż za 2 kwartał. Osobiście wyliczyłem mniejsza stratę na różnicach kursowych -(25 mln) i i obstawiam jeszcze lepszy zysk na działalności operacyjnej +20 mln. Flota się powiększyła, latania jest bardzo duzo, a sezon turystyczny według biur podróży jest mocny. Tegoroczne kontrakty z touroperatorami sa bardziej korzystne dla Entera a kurs USD i ceny paliw dodatkowo sprzyjają (i to bardziej niż w 2 kwartale). Na pełnych obrotach działa już organizacja obslugowa Entera więc prace techniczne są tańsze a opóźnień jest mniej.
Uważam też że niepotrzebna jest pozycja wynajem samolotów -5mln. Z tego co śledziłem to żaden z rejsów nie był oddany w formule krótkoterminowego i bardzo drogiego leasingu ACMI jak to robił np. Lot czy Norwegian. Enter w miejsce Maxów wziął na sezon dodatkowy samolot bułgarskiej Elektry oraz powiększył flotę o B738-800. Jakoś dwa lub rok temu Prezes Polaniecki w wywiadzie mówił dość przewrotna tezę że w sezonie bułgarskii podwykonawcy jest... tańszy niż utrzymanie własnego samolotu. Dodatkowo nie trzeba go utrzymywać przez zimę, co zaprocentuje w 4 kwartale. Elektra według Flightradar swoim samolotem lata więcej niż jakikolwiek samolot z floty Entera (z powodu większej ilości załóg i mechaników którzy muszą skupić się tylko na 2 samolotach?). Liczę że efektywność Electry przykryje pozycję amortyzacji Maxów (ujętych w kosztach zarządu)
Chair Airlines że screena w analizie to dodatkowy kontrakt, który Enter sobie zorganizował i którego wykonanie zlecił Szwajcarom. Nie ma nic wspólnego z Maxami. Pewnie Enter podpisał większy kontrakt z klientem niz te 2 mln 211 tys i zarobi na tym coś ekstra, ale jest to stosunkowo nieistotne.
Podsumowując: za 2 kwartał obstawiałem 20 mln (Prezes bodajże 30). Było 54mln. Tym razem wyszło mi z tych pisanych na szybko wypocin 66 mln więc obstawiam więcej od Prezesa. Zobaczymy 30 listopada (znając życie to pewnie 1 grudnia nad ranem bo lubią się spóźniać z tymi raportami ).
Zdecydowanie tym razem analizyprezesa bardzo asekuracyjnie podeszli do tematu. W mojej ocenie już jest bardzo dobrze, a Pamiętajmy ze tak na prawdę 3 kwartał jest szczytem sezonu, więc zysk powinien być odpowiednio większy niż w 2 kwartale. A w przyszłym roku szykuje się porządna dywidenda za takie zyski. Nie potrzebny był ten wystrzał rano w górę, bo praktycznie od razu pojawiła się korekta. No ale wolumen obrotu dziś był wyjątkowo duży, oby w najbliższym czasie był podobny. Jak dla mnie Enter Air jest perełką na giełdzie i warto w nią inwestować.
Zyski mocno odleciały, ale kurs akcji dość asekuracyjnie. Może to dobrze, to zagwarantuje nam spokojny wzrost w górę, a nie skoki w dół i w górę jak to miało miejsce wczoraj. Można było się w tym wszystkim pogubić, przy tak dobrym info dość spore wahania. Teraz liczę na stabilne wzrosty.
Teraz to by się przydała rzetelna wycena akcji jakiegoś DM, bo nieoficjalne opinie użytkowników bankiera.pl to można się nimi sugerować lub nie. Choć według mnie raport bardzo dobry, jeśli Enter utrzyma ta tendencję to powinno być bardzo dobrze w przyszłości jeśli chodzi o kurs.
Kurs według mnie jest niedoszacowany i zaniżony. Przy raporcie za I kwartał kurs wyszykował z ok 27 zł na ponad 40 zł, a raport wykazał zysk netto na minusie, w II kwartale zysk netto wyniósł 54 mln zł a to jeszcze nie jest przedstawiony szczyt sezonu, który pokaże III kwartał.
Dnia 2019-10-02 o godz. 12:05 ~haha napisał(a): > chyba musiała wejść jakaś spekula, bo nie mam innego wytłumaczenia aktualnego kursu. Ale to dobrze, będzie taniej to będzie można wybrać się na zakupy ----------------------------------------------------- To nie spekóła to drobni krótkoterminowcy, którzy nie sprzedali waloru na wczorajszym otwarciu oraz ci co kupili wczoraj po 39 i więcej i teraz tną straty bo nie idzie do góry. Ja spokojnie czekam i jak zejdzie w okolice 34-34,5 to dokupuje pakiet.
Nie chce spadać to będzie rosnąć, leżało na kupnie kilka setek i chętnych do nasypania nie było na tym poziomie, można więc rozpocząć marsz na nowe szczyty.