Treść raportu: Zarząd MIRBUD S.A. _"Emitent"_, działając zgodnie z art. 17 ust. 1 Rozporządzenia _UE_ 596/2014 w sprawie nadużyć na rynku _MAR_, w nawiązaniu do raportu bieżącego z dnia 13 września 2019 r. nr 46/2019 "Publikacja zaproszenia do składania ofert sprzedaży akcji spółki zależnej JHM DEVELOPMENT S.A. oraz rozpoczęcie oferty warrantów subskrypcyjnych serii G i akcji serii K MIRBUD S.A.", informuje o liczbie akcji spółki JHM DEVELOPMENT S.A. _"Spółka Zależna"_, w stosunku do których złożono oferty sprzedaży akcji w ramach zakończonego skupu akcji tej spółki ogłoszonego przez Emitenta _"Skup"_. W odpowiedzi na ogłoszenie o Skupie złożono oferty sprzedaży akcji Spółki Zależnej opiewające łącznie na 4.304.984 _słowne: cztery miliony trzysta cztery tysiące dziewięćset osiemdziesiąt cztery_ akcje Spółki Zależnej, stanowiące około 6,22 procent wszystkich akcji Spółki Zależnej. Termin przyjmowania ofert sprzedaży akcji Spółki Zależnej w ramach Skupu upłynął 18 września 2019 r. Przewiduje się, że dzień transakcji oraz rozliczenie sprzedaży akcji, na które złożono oferty sprzedaży nastąpią do końca września br.
Przecież to sam p. J. Mirgos odpowiedział na kuriozalne "zaproszenie do sprzedaży" akcji JHMDEV wystosowane przez MIRBUD, a więc samego p. J. Mirgosa. Ot wymienił sobie akcje, bo przecież nie będzie sam sobie kłód pod nogi rzucał, a cena i stosunek zamiany JHM na MRB był ustalony już dość dawno temu. To żadna sprzedaż, bo tam gotówki nikt z konta na konto nie przeleje.
Ale faktycznie należy się teraz spodziewać wykupu przymusowego, bo MIRBUD przekroczył 95% udziału w kapitale JHMDEV, niestety.
Tak jest. Raczej to drugie. Bo nowa siedziba Jhm jest przez płot z mirbudem, a nowy inwestor nie siedziałby w skierniewicach raczej i jak Jhm wypłaci dywidendę do mrb to trzeba ominąć drobnych. Bo to bezsens płacić leszczom np 50 gr na akcje. Do siebie to już inna rozmowa
Pewnie jak zwykle i tym razem również nie macie racji. JHM ani Marywilska nie jest na sprzedaż. Ani JHM ani Marywilska ze względu na kredyty (te zaciągnięte jak i te, które będą zaciągnięte na rozwój) w najbliższych kilkunastu latach nie będą w stanie wypłacić jakiejkolwiek dywidendy. JHM jest wycofywana z GPW bo ani spółka nie miała i nie ma z tego tytułu żadnej korzyści, ani tym bardziej główny akcjonariusz, który zamroził w JHM sporą kasę. W takiej sytuacji aby uniknąć bojkotu uchwał o niewypłacaniu dywidendy przez mniejszościowych akcjonariuszy, lepiej pozbyć się ich ze spółki i wycofać spółkę z GPW. Postawienie na GPW tylko jednej dominującej spółki może przynieść dużo większe korzyści niż jest z dwóch. Ja to zrozumiałem od samego początku, dlatego wymieniłem JHM na Mirbud. Tym co tego nie zrobili jeszcze, radzę to żrobić jak najprędzej.
kolego, jeśli chodzi o kredyty to właśnie twój Mirbud siedzi po szyję w długach a nie JHM. Dlatego właśnie myślę, że JHM albo Marywilska pójdą na sprzedaż żeby Mirbud miał kasę na spłatę chociażby tylko rat zadłużenia. Więc Jórek dlatego chce się nas pozbyć ale to nie będzie takie łatwe. Ma już pewnie kupca ugadanego. Ciekawe po ile pójdzie JHM. Pewnie po 5 złotych.
czytam ze zdumieniem.
chcecie zabrać akcjonariuszom akcje tylko dlatego że chcemy dostawać dywidendę? przecież dywidenda to jest coś co się nam należy jak psu buda!
nic nie rozumiem z tego co napisałeś. ale ja myślę, że Jórek raczej nie z powodu dywidendy ale dlatego chce się nas pozbyć ze spółki, że ma kupca na JHM albo na Marywilską. Mógł się dogadać pod stołem z kupującym. Inaczej ten kto by chciał przejąć JHM musiałby ogłosić wezwanie np. po 5 złotych. A tak to kasa idzie do kieszeni Jórka. Pogadam z prawnikiem czy da się zablokować ten przymusowy wykup.
Gadaj :) ośmieszacie się niemiłosiernie
Takie wykupy są faktem na gpw
I to nie jest jednostkowy przypadek
I myślisz sobie ze papuga z wioski ci to zablokuje
Ja też nie zrozumiałem twojego poprzedniego wpisu ale nie ma co deliberować mamy 3 miesiące ( a teraz już nawet mniej) i okaże się czy będzie przymusowy wykup czy nie
Jeśli będzie to najwyżej będziemy się zastanawiać co z tym zrobić dalej.
A każdy będzie miał kasę i sobie decyduje czy kupić mirbud czy już nigdy nie dać grosza na spółki mirgosa