• Unibep [UNI] – wszystko co pozytywne już w cenach? Autor: kwfx [37.8.246.*]
    Unibep SA z Bielska Podlaskiego jest obecnie jednym z największych przedsiębiorstw budowlanych w Polsce, funkcjonującym na rynku od 65 lat.
    link
    Notowania spółki od początku bieżącego roku zaliczyły około 60% zwyżkę. Wykres tygodniowy pokazuje, że cena dotarła do czytelnego oporu w rejonie 7 zł i na tym poziomie zaczęły się problemy. Kurs spółki wyhamował trend wzrostowy. Sądząc po raportach kwartalnych, wydaje się, że może pojawić się problem z...

link 
  • Re: Unibep [UNI] – wszystko co pozytywne już w cenach? Autor: rookie [165.225.84.*]
    jakie ot ma znaczenie? beda mieli interes wywinduja do 7, a jesli w druga strone zejdzie do 4.
    zadne artykuly i analizy tego nie zmiena
  • Re: Unibep [UNI] – wszystko co pozytywne już w cenach? Autor: ~Kac007zor [79.191.242.*]
    Pełna zgoda.
    Moim zdaniem umiejętnie dołują kurs do przedziału 4,7-5 zł zł.Nie zapominajmy,że Unibep ma w planach skupienie do 6 mln akcji, z czego skupił na razie tylko 1mln ( patrz uchwały Walnego z lutego br.). Unibep ma więc interes w tym, aby akcje spadały jak najdłużej. Pytanie czy fundusze pozostaną bierne. Jak na razie słabo.Brak płynności świadczy, że im ( czyli zarządzającym OFE) to wisi, bo i tak zostaną przekształceni w powszechne TFI.
    Jeżeli nie przyjdzie gajowy- duży prywatny fundusz- to bida i nędza w obrotach potrwa jeszcze kilka miesięcy i możliwy będzie każdy scenariusz.

PS. Jak zwykle pozdrawiam cierpliwych.
  • Re: Unibep [UNI] – wszystko co pozytywne już w cenach? Autor: ~Krzy [37.248.253.*]
    Jak pojawią się większe zyski to pojawi się popyt na akcje. A większe zyski pojawią się już niedługo. Mówi o tym prezes i widać to w sprawozdaniu zarządu. Wystarczy spojrzeć ile mieszkań będzie oddawanych w najbliższych kwartałach. Poza tym wzrasta rentowność budownictwa drogowego bo zamykają stare, niekorzystne kontrakty i teraz robią za zupełnie inne stawki. Podobno ceny materiałów też wyhamowuja. Szkoda tylko że budownictwo mieszkalne modułowe słabo się przyjmuje bo z tego co widać na stronie unidevelopment, ludzie się nie rzucili na mieszkania w Bielsku Podlaskim. Przy obecnej wycenie wartość firmy to 200 mln zł, moim zdaniem śmiesznie niska. Moje obawy wiązały się jedynie z groźbami wysokich kar za zerwane kontrakty drogowe, ale z tego co piszą w sprawozdaniach, nawet w przypadku negatywnych rozstrzygnięć nie są to duże kwoty, a pozwy są wzajemne więc nie musi być źle. Także po raporcie półrocznym dokupiłem kilka tysięcy akcji, właściwie to ostatnio ja trzesę kursem:) Co by się nie działo, na pewno długo nie sprzedam, nie odpowiadałem na wezwanie za 6,8 zł, dokupić już też niestety za bardzo nie mam za co, chyba że ktoś naprawdę będzie oddawał za 5 zł, wtedy na pewno znajdę pieniądze... Moim zdaniem 7 zł to nie jest sufit
  • Re: Unibep [UNI] – wszystko co pozytywne już w cenach? Autor: ~Kac007zor [79.191.242.*]
    Nie tylko myślę, ale wiem że złe kontrakty drogowe skończyły się w II kwartale. No chyba, że wiceprezes Kiszycki nie wie co mówi. Dobre wyniki ( mam nadzieję , że skokowo dobre) za III kwartał będą dopiero po 15 listopada ( rozszerzony skonsolidowany raport kwartalny za III kwartał 2019 r. zostanie opublikowany w dniu 15 listopada 2019 r.)Do tego czasu "pogrywanie" na kursie jest możliwe.
    Wolę poczekać i inwestować stale co jakiś czas,( moja zasada 500+ -szt. nie zł.- co miesiąc) niż skusić się śmiesznie niską wyceną dzisiaj.Jutro może będzie jeszcze taniej, a jak nie to kupię trochę drożej.Za pięć lat i tak się opłaci.
    Unibep jest raczej dla cierpliwych niż pistoletów z OFE
  • Re: Unibep [UNI] – wszystko co pozytywne już w cenach? Autor: ~Krzy [84.234.36.*]
    Myślę że wzrost zysku będzie skokowy, jak dobrze kojarzę rzucają na rynek dużo więcej mieszkań niż w I kw 2018, kiedy bardzo dobry wynik wykrecili. Ja wrzuciłem wszystkie środki które miałem w te akcje, licząc że kupię sobie za to spokój:) Pewnie nie powinno się tak robić ale dzięki temu nie muszę nerwowo śledzić kursów i czaic się na "okazję" za kilka groszy. Ostatnio trochę udało się zarobić na Pekao ale nie była to łatwa kasa, kilka zwrotów akcji w międzyczasie się pojawiło więc wiem że spokój też ma swoją wartość. Tak jak piszesz, raport dopiero za 2 miesiące, a pewnie ciekawsze raporty pojawią się w przyszłym roku, ale też nie wierzę że może się tu dziać coś złego w międzyczasie. Instytucjonalni trzymają swoje akcje, z roku na rok bodajże nie zmieniły się stany posiadania, a jak jakiś indywidualny będzie chciał sprzedać to może sam coś wezmę. W każdym razie nie jest możliwe żeby kurs spadł w dłuższym terminie. Spółka przeszła przez najgorszy okres w dobrym stanie i pewnie będzie już tylko lepiej. Przy jakimś wątku ktoś pisał że może 24 grosze dywidendy za rok wypłaca - jakby miała taką być to będę bardzo zawiedziony, chyba że skupia jeszcze ze 3 mln akcji do umorzenia
  • Re: Unibep [UNI] – wszystko co pozytywne już w cenach? Autor: ~Krzy [37.248.253.*]
    W uzupełnieniu do optymistycznych nastrojów - Unibep zakończył prace i oddano do użytku ekskluzywny akademik w Krakowie. Ze sprawozdania zarządu za I półrocze 2018 wynika że wynagrodzenie za "obiekt hotelowy" wyniesie do 70 mln zł
[x]
UNIBEP 0,60% 10,00 2025-09-25 16:17:35
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.