Czyli na razie w wynikach nie było wiedźmina bo pli księguje w wynik dopiero po zakończeniu projektów , tak przynajmniej informowali o zasadach rachunkowości przy jednym z raportów.
Tez o tym myślałem, ale w takim razie zaksięguja dopiero w IV kwartale. Chyba że jakies zaliczki.
Z netflixa pewnie dostali za L&D&R.
Czekamy na więcej ogłoszeń o nowych klientach.
Mamy spodziewać sie jakichś info odnosnie umów, działań itd, czy dopiero po premierze bedzie wszystko jasne odnośnie umowy z netfliskem. Co i jak i kiedy, za co.
niie do końca tak, jak napisaliście... cyt ''W ocenie Emitenta wartość wszystkich wpływów, uzyskanych i planowanych do uzyskania przez Grupę Kapitałową Platige Image z tytułu realizacji BDM w pierwszym sezonie produkcji serialu, łącznie z wpływami z tytułu przekazania do Netflix posiadanych praw umożliwiających wyprodukowanie serialu jak i praw dotyczących utworów stworzonych w ramach wykonywania Digital Visual Effects Agreement, nie przekroczy rzędu 10% przychodów ze sprzedaży Grupy Kapitałowej za rok 2018. W ocenie Zarządu Emitenta, niezależnie od poziomu wpływów i wydatków związanych z realizacją projektu, obecna współpraca z Netflix niesie istotne niewymierne korzyści w zakresie rozwoju studia i perspektyw działalności Emitenta poprzez wejście na nowy rynek produkcji efektów specjalnych VFX na potrzeby graczy globalnych takich jak Netflix.'' oraz cyt ''Przychody ze sprzedaży produktów, towarów i materiałów ujmuje się w rachunku zysków i strat, gdy korzyści wynikające z praw własności do produktów, towarów i materiałów przekazano nabywcy. Przychody ze sprzedaży usług o okresie realizacji krótszym niż 6 miesięcy ujmowane są w momencie wykonania usługi. PLATIGE IMAGE S.A. │ JEDNOSTKOWY I SKONSOLIDOWANY RAPORT KWARTALNY │ I KWARTAŁ 2019 22 Przychody i koszty z wykonania usługi okresie realizacji dłuższym niż 6 miesięcy ustala się na dzień bilansowy proporcjonalnie do stopnia zaawansowania usługi. Stan zaawansowania realizacji umowy ustala się w powiązaniu ze stanem realizacji projektów. '' https://www.bankier.pl/static/att/ebi/2019-05/0000111435_201905150000119785.pdf pewnie drugi kwartał będzie najlepszy w tym roku, ale kolejne powinny też być całkiem ok ps> wydaje się, że rynek nie docenia tego, co spółka tak ciągle podkreśla - mam na myśli pogrubiony fragment
Przychód będzie księgowany proporcjonalnie do stopnia zaawansowania usługi, podobnie jest z projektami dla TVP i Polsat, dlatego wyniki będą dobre przez cały rok, a nie tylko w 2 i 4kw. Myślę podobnie jak fanpli w tym temacie, że 2kw raczej jest nie do pobicia w tym roku ale tak jak już pisałem w innym poście spodziewam się w 3 kw podobnych wyników jak w 1kw, a w 4 kw zbliżone wyniki do 2kw, wydaje mi się, że mimo wszystko z Witchera najwięcej zaksięguja właśnie na koniec projektu, stopień zaawansowania usługi jest bardzo umowny. Zresztą już nie dużo brakuje w zysku netto żeby ten rok był rekordowy pod tym względem. Kurs jest jeszcze sporo poniżej docelowej ceny, ale przy takich wynikach sam się obroni, nawet jak parę osób próbuje spekulacyjnie robić jakieś korekty, kolejne raporty to zweryfikują. na kółeczkach można się przejechać bo jak widać dużo nie trzeba żeby kurs podskoczył o kilkanaście %, wystarczy jakiś komunikat espi albo kolejny wywiad i tego się nie przewidzi. Na chwilę obecną wszystko poniżej 35zl jest tanio, jak kolejne kwartały będą zgodne z moimi przewidywaniami to może na koniec roku zobaczymy 45-50zl. Co dalej nie wiem w raportach i komunikatach espi nie wyczyta się co będzie w dalszej perspektywie, można tylko zgadywać, ale bardzo dużo zależy od przyjęcia serialu wiedźmin i zaangażowaniu Pli w kolejnych sezonach.
co, do wyników za 3 kw, to warto też zwrócić uwagę na bazę sprzed roku, jest niska przychody w zeszłym roku ok 16 mln, a zysku nie było, tak więc przy obecnym poukładaniu i księgowaniu proporcjonalnym powinno być całkiem ok cały rok powinien się zakończyć na niezłym plusie, można sobie zrobić estymację, pojawi się całkiem fajna c/z platige czułe jest na informacje, a te najgrubszego kalibru ( umowa na twardowskiego, lub kolejny sezon witchera) zapewne wywołałyby szybko górne widły... oczywiście, cierpliwość i pokora to podstawa inwestycji w taka spółkę wzrostową jak platige image
reggaer, sam często tak miałem, teraz z reguły tylko dokupuję wierzę po prostu w trend, który potrafi być przyjacielem choć, widzę też jakiegoś możniejszego opiekuna na walorze, może z tego fundu, kto wie?
cos takiego, to całkiem niezła reklama: https://infowire.pl/generic/release/458082/platige-image-wspiera-pierwszy-w-historii-warsaw-animation-film-festiv/ no i może kogoś zdolnego wyłapią?
Podziękowania za Wiedźmina przed ambasadą Polski w USA...
https://www.eurogamer.pl/amp/2019-08-27-podziekowania-za-wiedzmina-przed-ambasada-polski-w-usa
tutaj też platige odpowiadało za postprodukcję: https://www.wirtualnemedia.pl/artykul/kendall-jenner-reserved-odziez-jesien-zima-kolekcja-reklama-we-wloskim-stylu-wideo moim zdaniem, to światowy poziom