• Kapitalizacja Bloober vs Farm51 Autor: ~tym [91.241.32.*]
    Bloober - kapitalizacja 140mln, przed nami Blair Witch i w dalszej przyszłości Medium. Blair Witch premiera już za 2 tyg.
    Farm51 - kapitalizacja 119mln, przed Nami Chernobylite które już teraz ma większy hype, a dopiero za 3 miesiące w EA no i początek przyszłego roku WW3 pełna wersja na konsole.

Co ma większą przyszłość.
  • Re: Kapitalizacja Bloober vs Farm51 Autor: ~Czar [89.64.37.*]
    farm około 30-40 pracowników. Bloober około 100 + inne firmy takie jak draw distance (stary ifun4all).
    Bloober 20mln dofinansowania. Farm 0.
    Bloober dostęp do zagranicznych znanych marek. Farm 0
    Bloober zyskał dużą rozpoznawalność. Farm jeszcze nie.
    Nie mówię że farm jest kupą gówna nie wartą uwagi. Chodzi mi o to że farm jeszcze daleką drogę ma do pokonania.
  • Re: Kapitalizacja Bloober vs Farm51 Autor: ~observer [212.180.223.*]
    Farm - obie gry w EA. WW3 już umarł i żadna reanimacja nie pomoże. O wersji na konsole zapomnij. Chernobylite to Get Even 2, tylko osadzony w okolicy Czernobyla z nadzieją, że tytuł na fali zainteresowania serialem siądzie. Jest to tak naiwne myślenie, jak to że gra Kursk będzie miała darmową promocję, bo film a w ogóle wszyscy znaję tę historię i dlatego zainteresuje ich gra.

Bloober - oprócz tego co opisano wyżej, dwie spółki zależne. Backcatalogue tytułów z dwoma LoF i observerem i dalszą ich monetyzacją, w tym na Switch. Wszystkie gry wydawane od razu na wszystkie platofrmy - PC i konsole. Umowa z MS i darmowa promocja BW. Umowy na prawa do tytułów (możliwe filmy), gry planszowe i inne pierdółki. Do tego przełomowe Medium na konsole nowej generacji. Jest tego tyle, że można by długo wyliczać.
  • Re: Kapitalizacja Bloober vs Farm51 Autor: ~Jan [46.77.219.*]
    a ja napiszę krótko. Obie spółki są bardzo interesujące i warte szczególnej uwagi!

• Re: Kapitalizacja Bloober vs Farm51 Autor: ~tym [91.241.32.*]
    Observer sprzedaż WW3 w EA we playtracera około 640tys szt. Nie wiem ile zwrotów. Ludzie piszą że gra super tylko problem jest z optymalizacją. Na konsole może być bardzo duża sprzedaż a koszty żadne. Chernobylite jest na 3 miesiące w EA a whistlista większa niż Blair Witch , której premiera jest za 3 tygodnie.
  • Re: Kapitalizacja Bloober vs Farm51 Autor: ~Czar [89.64.37.*]
    Tylko i aż 3 miesiące. Dodatkowo zbierali na to kasę na kickstarze, mają 2 duże projekty jak na tą firmę i tylko około 50 osób, każdy trzeźwo myślący który zna tą branże wie, że może być ciężko z dostarczeniem produkcji na czas lub dobrej jakości. I tutaj dlatego moim zdaniem przed farm daleka droga do sukcesu. Co do 0 kosztów na przeniesienie gry na konsole, widać że nie wiesz o czym piszesz.
    Na Gamescom pokażą Chernobylite więc dowiemy się jak duże zainteresowanie. Jeśli będzie duże to kurs wystrzeli.
  • Re: Kapitalizacja Bloober vs Farm51 Autor: yhm [84.10.156.*]
    Czar
    farm około 30-40 pracowników. Bloober około 100 + inne firmy takie jak draw distance (stary ifun4all). - nie prawda, F51 współpracuje z ponad 100 osobami w ramach różnych umów cywilno-prawnych o czym można było dowiedzieć się na spotkaniach z akcjonariuszami.
    Bloober 20mln dofinansowania. Farm 0. - nie prawda, posiada dofinansowania na technologie, które wykorzystuje w WW3 jak i Chernobylite. Możliwe, że pojawią się kolejne.
    Bloober dostęp do zagranicznych znanych marek. Farm 0 - i po co im takie IP jak tworzą własne, które już teraz mają dość dużą popularność, a jeszcze nie miały właściwej premiery jak i samego marketingu.
    Bloober zyskał dużą rozpoznawalność. Farm jeszcze nie. - nie prawda, przykład WW3, które już teraz jest całkiem rozpoznawalnym tytułem w świecie FPS, a premiera dopiero przed nami, gdzie jeszcze żadna gra od Bloobera nie miała takich zasięgów na premierę.

Co do kosztów portowania na konsole to ta kwestia jeszcze nie jest podjęta i spółka zdecyduje, czy wydanie gier na konsole weźmie na siebie, czy będzie posiłkowała się zewnętrznymi firmami.

observer
    Tutaj mylisz się , ponieważ wersja konsolowa jest realizowana już od jakiegoś czasu zarówno dla WW3 jak i Chernobylite. Obydwie gry projektowane są z myślą o działaniu na padach. Z czego Chernobylite był tak planowany od początku, a WW3 dopiero jak okazał się sukcesem z punktu widzenia spółki. Kolejna nieprawda, to że Chernobylite powstał na fali popularności serialu, ponieważ prace nad tym tytułem zaczęły się w ramach projektu Chernobyl VR Project, a wtedy to o serialu nic nawet nie było słychać. Nikt tutaj na ten projekt nie patrzy na podpięcie się pod sukces serialu, a jedynie serial może wspomóc promocje tytułu. Co oczywiście nie musi nastąpić, bo to jednak gra fantasy, a nie historyczna.
  • Re: Kapitalizacja Bloober vs Farm51 Autor: yhm [84.10.156.*]
    *nieprawda
    W punkt.
  • Re: Kapitalizacja Bloober vs Farm51 Autor: ~PabloEmiloGaviria [5.173.99.*]
    To nikogo tu nie interesuje... Jak będziemy chcieli czytać o farmie to na ich forum pójdziemy pozdro
    Niewygodna prawda boli.
  • Re: Kapitalizacja Bloober vs Farm51 Autor: artibi [5.172.255.*]
    Teraz możesz porównywać

FARM51 konta Bloober+OÜ Blite Fund+Rodzina Babierów
  • Re: Kapitalizacja Bloober vs Farm51 Autor: ~lux [198.208.27.*]
    A ja poprostu mam i farmę i bloobera i tyle w temacie 65% farm 35%bloo
    Też tak mam.
  • Re: Kapitalizacja Bloober vs Farm51 Autor: ~Ede [37.248.138.*]
    Creepy Jar jeszcze... bo ten papier w portfelu być musi !!!
  • Re: Kapitalizacja Bloober vs Farm51 Autor: ~pamparampampam [3.68.96.*]
    frajerzy
[x]
BLOOBER -2,17% 24,75 2026-05-19 16:41:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.