lipiec i sierpień -to dwa najlepsze miesiące w roku dla ENTERA do ustalenia cen czarterów Enter przyjmuje cenę paliwa na pierwszy dzień miesiąca
w lipcu cena średnia była o 4% niższa niż pierwszego dnia w sierpniu cena od pierszego spadła do dzisiaj już o 15% chyba nie trzeba nikomu tłumaczyć jaki dodatni wpływ na wynik sierpniowy przy 100% obłozeniu lotów będzie miało tańsze paliwo
Ludzie, którzy mają akcję Enter Air jeszcze nie wiedzą, że trafili na żyłę złota albo nie potrafią w to uwierzyć.
Sama wycena DM, że wartość Enter Air ma dojść do 41 zł, jest według mnie niedoszacowana, a przecież kurs ma spory zapas do tego pułapu, to wszystko przez niedowiarków, którzy nie są niepewni, że to złota spółka - i wachają się czy sprzedawać czy jeszcze czekać. A spekuła tylko czekam, zasiewa ziarno niepewności sprzedając po kilka, kilkanaście akcji, żeby obniżyć kurs i kupić większe ilości akcji od takich niedowiarków.
prawdziwe wzrosty w przyszłym roku przyjdą jak Enter wznowi loty na maxach i weźmie nowe. Enter będzie chciał zdominować rynek czarterów w szwajcarii który jest o połowę mniejszy niż w Polsce. Ludności jest 5 razy mniej ale szwjcarzy podróżują 2-3razy częściej niż Polacy (ze względu na mocno górzysty teren i brak morza)
Enter jest w trakcie dominowania rynku w Polsce i sąsiednich krajach. Upadł Small, w związku ze sprawą Maxów Ryan nie jest zainteresowany czarterami (tak naprawdę nigdy specjalnie nie był).
Największy aktualnie konkurent Smartwings (dawniej Travel Service) w związku z dużą ilością Maxów walczy o życie i tam gdzie może to zrobić bez płacenia kar to oddaje rynek. Czartery z Czech, Słowacji, Polski, Litwy, Łotwy są drogie i trudno dostępne. Proponuję sprawdzić ofertę last minute biur podróży: tanich, super ofert za 1200zł jak w ubiegłych latach praktycznie brak. Tak naprawdę trudno gdzieś polecieć poniżej 2,5 tys - i jest to cena za minimalny standart bo bardzo dużą część z tego stanowi cena przelotu.
Na tej sytuacji korzysta Enter, który lata m. in z Pragi i Rygi. Oczywiście po przywróceniu Maxow Travel wróci do gry, ale ciężko będzie im odzyskać utracone kontrakty. O ile Smart przetrwa do tego czasu.
Germania/Chair to aktualnie odległa przyszłość. Możliwość wejścia na rynek Szwajcarii i przede wszystkim Niemiec
40 doczekaliście się! Od 34.00 do 39.00 zł ostatnio brałem 3 000 sztuk minimalnie się do sytuacji przyczyniając. Dzisiaj rano jeszcze 100 kilkadziesiąt akcji po 39.00 Aż żałuję że nie skupywałem ostrzej średnia byłaby niższa.
40 to jeszczcze nie koniec, sam jeszcze coś dobiorę.
Już mamy korektę za sobą, szykują się kolejne wzrosty, poziom 40 zł za akcje obroniony, jeszcze miesiąc i będzie raport półroczny i wtedy Enter startuje na wyższe pułapy, kto wie jak wysokie. No to lecimy
Na pewno jeszcze trochę jest, natomiast zbieracze ustawili się pod 33 zł, raczej nie do przebicia, choć ostatnio myślałem że próg 35 zł taki jest. Dawcy akcji potrafią zaskoczyć :p Może dobrze że tak jest, popyt na akcję urósł i będzie rósł przed kolejnymi wzrostami, bliżej raportu i po raporcie.