..że tebesa skupuje akcje za tanie pieniądze na słupy, aby jak najszerzej partycypować w dywidendzie przyszłej a następnie przejmie akcje aktami notarialnymi bezpośrednio przed dywidendą i
zaraportuje to oficjalnie?
P.s. pytam się o to co wyżej ponieważ wszystkie koncepcje, o których żeśmy dyskutowali nie wypaliły: ani wezwanie ani wyniki ani dywidenda tylko ciągłe dołowanie kursu nic więcej!! Pozostało zatem to co powyżej
Najwyraźniej Bogus też nabrał wody w usta na moje pytanie, ani nie potwierdza ani nie przeczy stąd widać, że sprawa nie jest jasna bo jasna nie może być.
W życiu, nie za tę cenę.Myślę, że jego pakiet =777 szt.i stoi w arkuszu za 77zł stosownie do niedawnego wątku target 77. Ale mogę się mylić bo pozory mylą
kiedy Lentex przejmował Novite w 2006 roku kurs był w okolicach 35 złotych , a najnizsza pensja w Polsce 899 złotych brutto a dziś kurs 40 złotych a minimalne wynagrodzenie 2250 .
Dobre spółki były i będa dołowane. Novita jako śmieć poszła na 120 a po reformach i w stanie umożliwiającym wypłaty dywidendy kosztowała tylko 10 złotych i 25 mln za cała firmę .
25 lat temu akcja kosztowała 10 złotych i za najniższa pensje mozna było kupić 20-25 akcji . Połowę tego okresu juz człowiek parkuje ten towar osobiście.
Wiesz co jest najgorsze żeby było jakieś światełko że będzie lepiej a tu nic...żeby przez te 13 lat rosło regularnie po parę PLN a tu wręcz przeciwnie spada....
No cóż zaczynam wierzyć w to co napisałem na wstępie a jeśli tak, to dla cierpliwych powinna być w końcu duża dywidenda i coraz większa dla tabazy oraz JP i dla tych jak mówi Stendhal "to the Happy few"
Właśnie o tym pomyślałem że powinien dać info chyba ma na to 3 dni od przekroczenia progu wreszcie niech zacznie ciągnąć kurs do góry....widać akcję po 40 zł się jeszcze nie skończyły więc niech kupuje....
A ja myślę, że przy tej skali zakupów co wczoraj, to nie on ponieważ od niego dziś nic przełomowego nie zależy lecz generalnie tylko od Tabazy dlatego w aktualnym klinczu właścicielskim, jak również niejasnymi kierunkami koniunktury i zawirowań europejskich,kiedy też nie wiadomo co postanowi Tabaza, pewnie się wstrzymuje z wydatkami. Jeśli już, to robi to tabaza być może sposobem jak wyżej, być może ci co mają tych 200 000 akcji i wiedzą więcej niż my.A swoją drogą kolega Boguś który mieszka nieopodal firmy być może poprzez kontakty coś już wie lub powinienem wiedzieć?
Sądzę że dziś też zakupił Janusz dzisiejsze akcje na sesji... Jeśli Boguś dobrze policzył powinno być info o 27 procentach więc jak widać akcji coraz mniej zastanawia mnie jedynie czemu tak długo zwlekał z zakupami....
w aktualnym stanie rzeczy wydaje się jedyna odpowiedź możliwa, że nabrał optymizmu co do kursu po raporcie wrześniowym i liczy na dywidendę zaliczkową lub zysk przy transakcji na akcjach przy ich odprzedaży bo faktycznie wszystkim powyżej 25% czy nawet powyżej 20% może handlować. tak myślę jeśli się nie mylę, Ale muszę przyznać, że to ostatnie zdarza mi się ostatnio dość często...
w przypadku udziału ponad 10% – zmiana o co najmniej 2% ogólnej liczby głosów w przypadku spółki notowanej na giełdzie lub o 5%, jeżeli akcje dopuszczone są do obrotu na innym rynku regulowanym niż oficjalny rynek giełdowy,
w przypadku udziału ponad 33% – zmiana o co najmniej 1% ogólnej liczby głosów na walnym zgromadzeniu.
Znowu weszliśmy w okres zamknięty gdzie Janusz nie dokupi ani sztuki... A akcję po 40 zł dla niego wiszą..... Zobaczymy co pokażą wyniki wrześniowe.....
zwróc uwage ,ze dwa lata temu wolumen był 36k rok temu 27k a w tym roku juz jest 45k z 240k jakie jest w wolnym obrocie. Wychodziłoby idac tym tempem dokładnie 67 777 akcji w rok i pokazuje to już 30% aktywność w tych cenach ?
Gdyby w ogóle chcieć się trzymać konsekwentnie pytania z tego wątku to konsekwencją tego byłoby obawiać się, że gros faktur będzie przesuniętych na pozostałe dwa kwartały a tym samym..... już wolę nie kończyć bo pozory mylą i o pomyłkę coraz łatwiej
Długo to montowali , ale zmontowali . Teraz trzeba czekac aż sprzedadzą produkcję i znajda kontrahentów na 100% obłozenie nowej maszyny. Cały czas obstawiam ,ze na koniec roku wynik powinien być najlepszy w historii. powyżej 6,76 na akcję .
Przyznam się, że trochę Ci się dziwię ponieważ na tym forum masz jako taki autorytet stąd Twoje obstawianie >6, gdyby było błędne /oby nie/ spowoduje, że np. będziesz musiał przeprosić tych co ci uwierzą i przykładowo dokupią furę akcji a tu ciul,czy nie tak? ale nie zmienia to faktu, że ta prognoza mi się podoba. Powiedz na czym opierasz swoje przewidywanie skoro za pierwszy kwartał było ułamek tego co w analogicznym okresie roku ubiegłego Czyżbyś podzielał moje wątpliwości odnośnie polityki Tabazy w kwestii skupu bez wezwania za pomocą dławienia wyników?
Sa osoby bardzo zainteresowane dobrym wynikiem , bo od tego zależy ich wynagrodzenie. Nie sądzę żeby specjalnie zaniżano swoje wynagrodzenia w imię no nie wiem czego. 4ro krotne zwiększenie mocy , zakup materiałów do produkcji , drogi dolar drogie euro to powinno procentować. Poza tym sa pewne oczekiwania włascicieli , które powinny być spełniane przez zarząd. Nie jest to publikowane , ale nie jest też tak że Novita ma pracować bez strat i na zero. Mając najnowoczesniejszą maszynę w branży musza zwiększać obroty i zyski. Poza tym Novita ma być liderem w Polsce.
To może być argumentacja życzeniowa, popatrz się na Forte: jeszcze niedawno szło im dobrze, zbudowali fabrykę płyt w Suwałkach jako podstawowego surowca do swoich wyrobów a teraz kwiczą. I choć to są meble, czyli wyrób bez którego można żyć jak co,nawet w relacji do tego co robi Novita, proporcje spadku popytu mogą być zbliżone bo wszystko ma swój czas i trzeba mieć szczęście znać horyzont. Oby zarząd miał. Nadto trochę boję się tego klinczu właścicielskiego i pomysłów głównego, że w nieskończoność będzie przeciągał sprawy między innymi dywidendy. W najgorszym razie tak bardzo nie spadnie