posiadam ponad 1% (57 500) akcji. oto co mysle o 9 zl: bakaliowa KRADZIEZ. A tak na ogol: IPO po 10.5zl ponad 10 lat temu. Spolka miala tylko zyski. Wyjsc chca po 9zl. Leszek pozyczyl pieniadze na 12lat (!!!), skorzystal, nigdy nie podzielil sie zyskiem i chce teraz oddac mniej. Jak mozna nazwac takie zachowanie w stosunku do akcjonariuszy mniejszosciowych? Po ile oddalbym swoj pakiet? Mam kilka argumentow: 1. Kapital wlasny podczas IPO 20m zl - cena 10.5. TERAZ: kapital wlasny 80m zl, a wiec i cena 42zl. Bardzo racjonalne myslenie mi sie wydaje. 2. Indeks WIG spozywczy srednia C/Z 12.7! Jednak Helio nie ponosi strat, ma niski poziom zobowiazan dlugoterminowych w stosunku do kapitalu wlasnego, dlatego C/Z ratio musi byc wieksza: 15-17x, co oznacza powyzej 35zl. 3. Wartosc ksiegowa 16.5. Uzywajac powyzsza info o zyskach i niskich poziomach zobowiazan, to C/WK 2x jak minimum.
mozecie byc pewni, ze 1% po tak niskiej cenie nie oddam. Nie mozna dopuscic by skupiono do 90% po takiej cenie. Trzymajcie do 35zl..
ostatnio niektórym prezesom właścicielom małych spółek z chciwości odejmuje już chyba rozum - daliby wartość księgową, czyli 16 zł na akcję, i wtedy może skupiliby tyle ile chcę, a tak jestem przekonany, że po tej śmiesznej cenie nie skupią prawie nic - tak właśnie było m.in. na atlancie
żeby ogłaszać wezwanie na akcje dobrej spółki 10% poniżej ceny rynkowej i 50% poniżej wartości księgowej to trzeba chyba być już kompletnie zaślepiony chciwością
Dnia 2019-07-03 o godz. 18:40 ~Mniejszosciowy napisał(a): > posiadam ponad 1% (57 500) akcji. oto co mysle o 9 zl: bakaliowa KRADZIEZ. A tak na ogol: > IPO po 10.5zl ponad 10 lat temu. Spolka miala tylko zyski. Wyjsc chca po 9zl. Leszek pozyczyl pieniadze na 12lat (!!!), skorzystal, nigdy nie podzielil sie zyskiem i chce teraz oddac mniej. Jak mozna nazwac takie zachowanie w stosunku do akcjonariuszy mniejszosciowych? > Po ile oddalbym swoj pakiet? Mam kilka argumentow: > 1. Kapital wlasny podczas IPO 20m zl - cena 10.5. TERAZ: kapital wlasny 80m zl, a wiec i cena 42zl. Bardzo racjonalne myslenie mi sie wydaje. > 2. Indeks WIG spozywczy srednia C/Z 12.7! Jednak Helio nie ponosi strat, ma niski poziom zobowiazan dlugoterminowych w stosunku do kapitalu wlasnego, dlatego C/Z ratio musi byc wieksza: 15-17x, co oznacza powyzej 35zl. > 3. Wartosc ksiegowa 16.5. Uzywajac powyzsza info o zyskach i niskich poziomach zobowiazan, to C/WK 2x jak minimum. > > mozecie byc pewni, ze 1% po tak niskiej cenie nie oddam. Nie mozna dopuscic by skupiono do 90% po takiej cenie. > Trzymajcie do 35zl..
Można założyć z dużym prawdopodobieństwem, że wezwanie po tej cenie się nie uda i dokupować akcje nieco powyżej 9zł, bo taki kurs przewiduję jutro. Spadnie i to będzie okazja do tanich zakupów
Mam ich w du.ie... jak nie dadza uczciwej ceny to odbiore papierowe i bede ich nekal :). Najlepsza jest ta sciema ze forma wezwania premiuje tych co oddadza na poczatku... smiech na sali. BOS in charge to czego tu sie spodziewac. Jak macie duzo to sie zbierzcie w kupe... bedzie wieksza sila uderzeniowa.
Mam malo akcji i do tego ze srednia 12. Mam ich w du.ie... jak nie dadza uczciwej ceny to odbiore papierowe i bede ich nekal :). Najlepsza jest ta sciema ze forma wezwania premiuje tych co oddadza na poczatku... smiech na sali. BOS in charge to czego tu sie spodziewac. Jak macie duzo to sie zbierzcie w kupe... bedzie wieksza sila uderzeniowa.
Główne pytanie czy wyniki będą robione pod wezwanie, jeśli tak to stracę resztki szacunku dla głównego właściciela. Mam nadzieję że ujawni się jakiś poważny inwestor i wyczyści arkusz do przynajmniej 20 zł.
w Polcoloricie próbowali zdjąć spółkę z giełdy i zostali zablokowani w sądzie. Potem się okazało, że właściciele spółki byli dogadani z nowym inwestorem z USA, który dawał im 3 razy tyle ile oni dawali ludziom na wezwaniu. Tak chcieli wycwanić mniejszościowych. Sąd zablokował zdjęcie spółki z giełdy więc nowy inwestor ogłosił wezwanie dla wszystkich. I można było oddać po 3 x wyższej cenie. Tu może być trochę inna sytuacja, ale mam kontakty do ludzi, którzy się zajmują takimi sprawami. W razie czego napiszcie do mnie: tomikzajacc@wp.pl postaram się pomóc.
Właściciele zrobili wezwanie po 70 czy 75 groszy po podwyższeniu, ale nikt nie odpowiedział. Po półtora roku wezwanie zrobiła amerykańska spółka po 5.60. Tutaj jest kolejny przykład polskich januszy rynku kapitałowego.