Super info. 0.12 gr na akcje to ponad 7% obecnej ceny akcji. Epsilon próbował przegłosować 0,18 gr na akcje ale się nie udało. Warto było czekać. Za rok dywidenda będzie wyższa. Pozdrawiam
Działając na podstawie art. 395 § 2 pkt 2) kodeksu spółek handlowych Walne Zgromadzenie dokonuje podziału zysku za rok obrotowy 2018 w kwocie 17.442.179,57 zł (siedemnaście milionów czterysta czterdzieści dwa tysiące sto 23 siedemdziesiąt dziewięć złotych pięćdziesiąt siedem groszy) w ten sposób, że część zysku, tj. kwotę 17.100.000 zł (siedemnaście milionów sto tysięcy złotych), przeznacza na wypłatę dywidendy w wysokości 0,18 zł (osiemnaście groszy)na akcję, zaś resztę zysku w kwocie 342.179,57 zł (trzysta czterdzieści dwa tysiące sto siedemdziesiąt dziewięć złotych pięćdziesiąt siedem groszy) przeznacza na kapitał zapasowy Spółki. ------------------------------------------------------------------------------------------ § 2 Dzień, według którego ustala się listę akcjonariuszy uprawnionych do wypłaty dywidendy, o której mowa w § 1 pkt 1 powyżej (dzień dywidendy), ustala się na 8 lipca 2019 r. Termin wypłaty dywidendy ustala się na 27 września 2019 r. ---------------
To w końcu ile ta dywidenda ? 0,06 zł , 0,12 zł czy 0,18 zł
Działając na podstawie art. 395 § 2 pkt 2) kodeksu spółek handlowych Walne Zgromadzenie dokonuje podziału zysku za rok obrotowy 2018 w kwocie 17.442.179,57 zł (słownie: siedemnaście milionów czterysta czterdzieści dwa tysiące sto siedemdziesiąt dziewięć złotych pięćdziesiąt siedem groszy) w ten sposób, że część zysku, tj. kwotę 5.700.000 zł (pięć milionów siedemset tysięcy złotych), przeznacza na wypłatę dywidendy w wysokości 0,06 zł (sześć groszy) na akcję, zaś resztę zysku w kwocie 11.742.179,57 zł (jedenaście milionów siedemset czterdzieści dwa tysiące sto siedemdziesiąt dziewięć złotych pięćdziesiąt siedem groszy) przeznacza na kapitał zapasowy Spółki. ------------------------------------------------------------ § 2 Dzień, według którego ustala się listę akcjonariuszy uprawnionych do wypłaty dywidendy, o której mowa w § 1 pkt 1 powyżej (dzień dywidendy), ustala się na 8 lipca 2019 r. Termin wypłaty dywidendy ustala się na 16 lipca 2019 r. ---------------------
Po takiej informacji to o spadkach możemy zapomnieć - jedziemy dużo wyżej. Zachowanie kursu w piątek to według mnie nieudolna próba wywołania paniki i zebrania akcji po 1,65. Ktoś sam sobie sprzedał trochę akcji.
Wreszcie PEPEES zaczął być solidną fundamentalnie spółką, która dzieli się zyskami z właścicielami.
~a999... Cieszę się, że moje komentarze się podobają. Ja kupiłem sporo akcji po publikacji wstępnych wyników za 2018 rok i też jestem bardzo zadowolony. Nie wiem kto wtedy tak dołował kurs ale dzisiaj mogę gorąco podziękować. Również pozdrawiam
A jak oceniasz przebieg walnego ? Epsilon nie wprowadził nikogo swojego do rady. Sytuacja patowa będzie się przyciągać...To raczej długoterminowo korzystne nie jest...
Na razie niech zapłacą dywidendę. Później Epsilon wygra sprawę w sądzie, dotyczącą przysługujących im liczbie głosów. Następnie będą mógli powalczyć o swoich członków w RN oraz unieważnienie niekorzystnych decyzji przyjętych przez ostatnie walne.
Złożenie przez zarząd "powództwa o ustalenie, że akcjonariusz (Epsilon) utracił i nie może wykonywać prawa głosu" trzy dni przed walnym to było słabe zagranie, za które zarząd (prezes) poniesie negatywne konsekwencje Chodziło tylko o zablokowanie Epsilona na walnym. Dlatego według mnie większość uchwał podjęty na walnym (np. zmiany w statucie) sąd nakaże anulować i ponownie przegłosować. Oczywiści oprócz uchwały dotyczącej podziału zysku i wypłaty dywidendy, na którą obie strony się zgodziły :) Pozdrawiam
A możecie mi powiedzieć po jakiej stronie stoi prezes Faszczewski - kiedyś był znaczącym akcjonariuszem wraz z grupą powiązanych osób ( mało brakowało a Gierowski by ich wyłożył ) - co prawda chyba wyszedł z dużej czesci pakietu po sprzedazy browaru z ogromnym zyskiem - ale moze cos sie pozmieniało ....
To będzie go stać na zapłacenie kary na rzecz Epsilona :). W polskim prawie obowiązuje zasada domniemanej niewinności. Zarząd nie powinien zmiejszać ilości głosów Epsilonowi na walnym bez PRAWOMOCNEGO wyroku sądu.
Epsilon na pewno podejmie działania "odwetowe" - oczywiście po wypłacie dywidendy :) Coś mi się zdaje że Skotniccy z prezesem znowu dali ciała :) Pozdrawiam
Autor: jaguar_61 [185.234.234.*] 2019-06-30 01:42 Jasiek czytaj ze zrozumieniem.Uchwalono 12 gr. Super info...ja pisałem wcześniej...trzymać nie sprzedawać za bezcen.
Postaram się. A jak oceniasz nową emisję 25 mln akcji dla wybranych po średniej cenie z ostatnich 3 -ch lat ? Przecież 3 lata temu cena była dużo niższa .
Nie po cenie równiej średniej arytmetyczne z ostatnich 3 lat tylko po cenie NIE niższej od cena średnia arytmetycznej. A to może być np. 5 lub 10 PLN za akcje.
Ustawami 1-12 i 16-30 na razie bym się nie przejmował. Najpierw sąd musi ustalić dla zarządu rzeczywistą liczbę głosów, które powinny wziąć udział w głosowaniu na ostatnim walnym ponieważ zarząd ma z tym problem.
Według mnie zarząd będzie miał słabe argumenty na rozprawie. Kontrolą informacji przekazywanych na temat nabywanych akcji na GPW zajmuje się KNF. Nie widziałem żadnego komunikatu KNF, dotyczącego nieprawidłowości w informowaniu o nabywanych akcja PEPEES przez Epsilon.